Domen Lorbek, ki je eden izmed najboljših strelcev v reprezentanci, verjame, da tokrat težav z igranjem proti conski obrambi ne bo. Foto: Aleš Fevžer
Domen Lorbek, ki je eden izmed najboljših strelcev v reprezentanci, verjame, da tokrat težav z igranjem proti conski obrambi ne bo. Foto: Aleš Fevžer
Domen Lorbek
Pred dvema letoma je zaradi poškodbe manjkal Domen, letos pa Erazem Lorbek. Foto: Aleš Fevžer

Mlajši izmed bratov Lorbek, ki sta oblekla dres slovenske reprezentance, je za izbrano vrsto prvič zaigral na evropskem prvenstvu leta 2007 v Španiji. Nastopil je tudi dve leti pozneje na Poljskem, ko je Slovenija zasedla izvrstno četrto mesto, in na obeh EP-jih je bil Lorbek pomemben člen reprezentance. Pred dvema letoma se je poškodoval in je moral izpustiti turnir v Litvi.

Lani s Krko državni prvak
Zaradi težke poškodbe je izgubil celotno sezono in se v prejšnji sezoni vrnil na parket. Najprej je dobro igral že na pripravljalnih tekmah lansko poletje, ko je Slovenija odigrala nekaj prijateljskih tekem, v reprezentančni akciji pa so sodelovali nekateri mladi košarkarji, novinci in povratniki po poškodbah. Sledila je uspešna sezona v dresu Krke, in Domnu je uspela dokončna vrnitev na košarkarski parket. Za piko na i je z Novomeščani postal še državni prvak. V prihajajoči sezoni si želi znova v tujino, do zdaj se je preizkusil v Italiji in Španiji, a trenutno še nima novega delodajalca, vendar pa verjame, da bo kmalu dobil nov klub.

198-centimetrov visoki branilec je bil lani, ko je prvič sodeloval z Maljkovićem, navdušen nad delom srbskega strokovnjaka, ki 28-letnemu odličnemu strelcu zaupa: "Mislim, da imam kar dobro vlogo in veliko igram. Selektor mi zaupa in me v igro pošilja tudi v ključnih trenutkih. Upam, da bom to znal izkoristiti in bom povrnil to zaupanje z dobrimi igrami na evropskem prvenstvu."

Na prvenstvu nekaj novih akcij
Z optimizmom je eden izmed kar sedmih Ljubljančanov v moštvu vstopil v sklepni del priprav, kot glavno pa izpostavil predvsem zdravje. Zaradi poškodbe je že moral izpustiti veliko tekmovanje, letos pa zaradi poškodbe v reprezentanci ni njegovega starejšega brata Erazma: "Vse poteka po načrtu. Glavno je, da ni poškodb, kar je odlično. Zdaj smo v zadnjem delu priprav. To je še tisto zadnje piljenje forme pred prvenstvom. Dobro smo igrali na pripravljalnih tekmah, a to ni tako pomembno. Glavno je, da se dviguje naša forma in naša igra napreduje. Mislim, da smo kar dobro stopnjevali formo in se zdaj lepo dvigamo. Zdaj je treba dvigniti le še na višji nivo."

Kot je povedal že Mirza Begić, Slovenija na pripravljalnih tekmah še ni odigrala vseh akcij, ki jih ima pripravljene za domače evropsko prvenstvo: "Menim, da imamo še nekaj glavnih rezerv v obrambi. Tudi met je treba dvigniti na višjo raven. Čaka nas torej popravljanje naših pomanjkljivosti. Uigravali bomo tudi nekaj akcij, ki jih do zdaj na tekmah še nismo pokazali."

Tokrat težav proti coni ne bo
V igri Slovenije so v primerjavi z Litvo vidne številne novosti. Veliko orožje je protinapad, in dejansko je ves ritem slovenskih napadov veliko hitrejši, Lorbek, ki velja za zelo dobrega strelca, pa izpostavlja prav strelsko formo in se ne boji igranja proti coni, s čimer je imela na zadnjem EP-ju izbrana vrsta kar nekaj težav: "Uspeva nam hitra igra in veliko protinapadov, tu se mi zdi, da sem se tudi dobro znašel in sem s svojo vlogo zadovoljen, imamo pa nekaj odličnih strelcev. Zato nasprotniki lahko kar poskusijo z igranjem cone."

Vse je torej pripravljeno, da se prvenstvo začne. Vročica narašča, navijači bodo nedvomno stali za izbrano vrsto, v kateri vlada odlično vzdušje, primerljivo s tistim izpred štirih let, ko je pod taktirko Jureta Zdovca Slovenija dosegli največji uspeh. "Mislim, da se ustvarja prava kemija v moštvu. V ekipi se odlično razumemo, podobno kot smo se pred štirimi leti na Poljskem. To se vidi tudi na parketu. Atmosfera okoli prvenstva je tudi prava. Na tekmah je bilo odlično vzdušje. Komaj čakam, da se začne prvenstvo," je povedal Lorbek, ki se zaveda velike in edinstvene priložnosti na domačem prvenstvu. Po besedah Domna je osnovni cilj gostiteljev EuroBasketa preboj na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Španiji, želja pa ostaja medalja.