Kevin Durant je bil neustavljiv na prvi tekmi. Leta 2012 je z Oklahomo izgubil finalno serijo proti Miamiju z 1:4 v zmagah. To je bil prvi naslov za LeBrona Jamesa. Foto: Reuters
Kevin Durant je bil neustavljiv na prvi tekmi. Leta 2012 je z Oklahomo izgubil finalno serijo proti Miamiju z 1:4 v zmagah. To je bil prvi naslov za LeBrona Jamesa. Foto: Reuters
Stephen Curry
Stephen Curry je zadel šest trojk iz enajstih poskusov. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James je postal prvi košarkar, ki je presegel mejo 6.000 točk v končnici Lige NBA. Foto: Reuters
Kyrie Irving
Junak sedme tekme lanskega finala Kyrie Irving je prispeval 24 točk. Foto: Reuters
Michael Buffer
Legendarni napovedovalec boksarskih obračunov Michael Buffer je odprl finale z znamenito frazo "Let's Get Ready To Rumble". Foto: Reuters
Rihanna
Med številnimi slavnimi osebnostmi v Oracle Areni je bila tudi pevka Rihanna. Foto: Reuters
Durant: Še bolj moramo misliti na obrambo

28-letni Durant, ki je poleti prišel iz Oklahome, je bil neustavljiv. Zadel je tri trojke, dodal še osem skokov in osem podaj. Večkrat se je izkazal tudi v obrambi. Razigran je bil tudi Stephen Curry, ki je šestkrat zadel izza črte, dosegel je 28 točk.

Cleveland izgubil kar 20 žog

MVP lanskega finala LeBron James je izgubil kar osem žog, vseeno pa je bil blizu trojnega dvojčka (28 točk, 15 skokov in 8 podaj). Udarni trio James-Kyrie Irving-Kevin Love je skupaj prispeval 67 točk, vendar so bili preostali igralci zelo nerazpoloženi. Cleveland je imel kar 20 izgubljenih žog, Golden State pa le štiri.
Bojevniki ostajajo brez poraza v letošnji končnici, nanizali so že 13 zmag. Pometli so s Portlandom, Utahom in San Antoniom, tudi na uvodu finala v Oracle Areni pa vprašanje zmagovalca ni bilo vprašljivo. Od 11. marca je Golden State dobil kar 28 od 29 tekem.
23 točk Duranta v prvem polčasu
Po zelo nervoznem začetku, ko sta obe ekipi zgrešili nekaj lahkih metov, je bila uvodna četrtina zelo izenačena. James je s prodori prišel do osmih prostih metov, v prvi četrtini je dosegel 12 točk. Andre Iguodala je zadel trojko ob pisku sirene za vodstvo gostiteljev s 35:30 po 12 minutah.
Ko je na začetku druge četrtine James za kratek čas odšel na klop, se je Clevelandu v napadu popolnoma ustavilo, igralci s klopi niso imeli svojega večera. Durant se je razigral (23 točk do odmora), izkoristil je veliko prostora in nekajkrat silovito zabil, saj je obramba Cavaliersov pazila na ostrostrelce v kotih igrišča. Ob odmoru so Bojevniki vodili s 60:52.
Serija 13:0 zlomila Cavalierse
Ključen je bil začetek drugega polčasa. Durant je bil natančen izza črte, nato pa je Zaza Pačulia akrobatsko zadel od table ob prekršku Lova. Gledalci so skočili na noge in gostitelji so unovčili zalet. Curry je zadel dve trojki zapored in z delnim izidom 13:0 je Golden State povedel s 73:52 po štirih minutah igre v tretji četrtini.
Zadnja četrtina le še formalnost
Love je odgovoril z dvema zaporednima trojkama, vendar je imel Cleveland premalo razigranih košarkarjev. Tristan Thompson in Kyle Korver (oba 0/3 iz igre) nista dosegla niti točke, tudi J. R. Smith je bil neviden (1/4 iz igre v 28 minutah). Ob koncu tretje četrtine sta Curry in Draymond Green zadela za tri točke in Golden State je povedel s 93:69. Prednost se tudi v uvodnih minutah zadnje četrtine ni stopila in v zadnjih petih minutah so igrali le še rezervisti.
Brown zelo zadovoljen z igro v obrambi
"Durant je odlično pokrival LeBrona in tudi Lova. S svojo višino jim je onemogočal lahke mete. To je bilo zelo pomembno. Zahteval sem, da imamo naše strelce v kotih, zato je tudi Durant nekajkrat zlahka zabil. Ob polčasu smo vodili le za osem točk, vendar sem bil miren, saj sem vedel, da lahko igramo še precej bolje. Predvsem v obrambi smo se izboljšali v drugem polčasu," je bil zadovoljen trener Bojevikov Mike Brown, ki je vodil že enajsto tekmo zapored, potem ko glavni trener Steve Kerr še vedno čuti bolečine v hrbtenici.
"Na začetku tekme smo bili malce preveč nervozni, zgrešili smo nekaj lahkih polaganj. Tudi v obrambi nismo bili zbrani. Od druge četrtine naprej je šlo vse po načrtih," je dodal Durant.
James: Nemogoče je zmagati, če izgubiš 20 žog
"Nemogoče je zmagati na tako težkem gostovanju, če izgubiš kar 20 žog. Šprintali so v protinapad in nam povzročali veliko težav. Imeli so veliko odprtih metov za tri točke, zadevali so z lahkimi polaganji. Imajo veliko rešitev v napadu in niso me presenetili. Na tej tekmi smo naredili ogromno napak in vsi se zavedamo, da bomo že na drugi tekmi igrali popolnoma drugače," je bil razočaran James, ki je misli že usmeril proti drugi tekmi.
"Golden State je najboljša ekipa, kar sem jih imel priložnost videti. Vsako leto so boljši, letos imajo v končnici 13 zmag zapored in podirajo številne rekorde," je dodal trener Tyronn Lue, ki se zaveda, da se veliki preobrati v finalni seriji ne dogajajo kar vsako sezono. Lani se je Cleveland vrnil po zaostanku z 1:3 v zmagah in osvojil prvi naslov v zgodovini kluba.
Druga tekma bo v noči z nedelje na ponedeljek v Oaklandu. Lani je Golden State dobil prvi dve tekmi s skupno razliko 48 točk, a je na koncu ostal brez naslova.

Finale, prva tekma:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2) 1:0
113:91 (35:30, 25:22, 33:20, 20:19)
19.596; Durant 38 (14/26 iz igre, 3/6 za tri), 8 skokov in 8 podaj, Curry 28 (11/22 iz igre, 6/11 za tri), 10 podaj in 6 skokov, Green 9 in 11 skokov, Pačulia 8, Iguodala 7, K. Thompson 6, McGee in Clark po 4, Barnes 3, West, McAdoo in Livingston po 2; James 28 (9/20 iz igre, 2/6 za tri), 15 skokov, 8 podaj in 8 izgubljenih žog, Irving 24 (10/22 iz igre, 3/4 za tri), Love 15 in 21 skokov, Jefferson 9, D. Jones 7, Shumpert 5, Smith 3.

Met iz igre: 45/106; 30/86
Met za tri točke: 12/33; 11/31
Prosti meti: 11/16; 19/25
Skoki: 50; 59
Podaje: 31; 15


Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Tretja tekma, četrtek ob 3.00:
CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Četrta tekma, sobota, 10. junija, ob 3.00:
CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

---------- morebitne tekme: ------------------

Peta tekma, torek, 13. junija, ob 3.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Šesta tekma, petek, 16. junija, ob 3.00:
CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Sedma tekma, ponedeljek, 19. junija, ob 2.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Durant: Še bolj moramo misliti na obrambo