Goran Dragić, ki se je letos izstrelil med zvezde Lige NBA in na koncu prejel nagrado za igralca, ki je najbolj napredoval, je ob vrnitvi v Slovenijo sklical novinarsko konferenco. Foto: Telemach
Goran Dragić, ki se je letos izstrelil med zvezde Lige NBA in na koncu prejel nagrado za igralca, ki je najbolj napredoval, je ob vrnitvi v Slovenijo sklical novinarsko konferenco. Foto: Telemach

Rekel bi, da ima Mateo kar precej zaslug, da imam za sabo tako sezono. Bilo je precej neprespanih noči, a sem vseeno imel letos še več energije kot v prejšnjih letih. Ob tem odraščaš kot oseba. Prej sem mislil nase, zdaj pa je sin v ospredju.

Goran Dragić o sinu Mateu, ki se je rodil na začetku sezone
Goran Dragić
Letos je v Ligi NBA v povprečju dosegal po 20,3 točke, 3,2 skoka in 5,9 podaje na tekmo. Foto: Reuters
Goran Dragić, Phoenix Suns
Goran Dragić je prvi branilec po legendarnem Draženu Petroviću z +20 točkami ob +50-odstotnem metu za dve in +40-odstotnem metu za tri točke. Foto: Reuters

Če ne bo reprezentance, bo veliko več časa za počitek. Če bo reprezentanca, ne bo počitka. To se zagotovo pozna med sezono. Letos je bilo kar precej tekem, ko mi je kar zmanjkalo malo moči. Želja je prisotna in bomo videli, kako bo.

Goran Dragić o poletju
Goran in Zoran (v ozadju) Dragić
Na EP-ju je bil s 15,8 točke četrti strelec, s 4,5 podaje pa tretji podajalec turnirja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić gost v Odmevih
Dragić se je po uspešni sezoni vrnil domov

Že na EP-ju, kjer je Slovenijo vodil do petega mesta pred domačimi gledalci, je Ljubljančan nakazal izjemen napredek v svoji igri. Za izvrstne predstave na evropskem prvenstvu je bil nagrajen z uvrstitvijo v najboljšo peterko turnirja, pozneje pa ga je Fiba Europe postavila na peto mesto najboljših košarkarjev stare celine. Vse te dosežke pa je Gogi še nadgradil z izjemnimi igrami v najmočnejši ligi na svetu, kjer Phoenix Sunsom strokovnjaki pred sezono niso napovedovali veliko možnosti, na koncu pa je franšizi iz Arizone le zmaga zmanjkala do uvrstitve v "playoff".

"Najbolj sem ponosen na ekipo in trenerja, tudi na generalnega menedžerja. Ustvarili smo "luštno" ekipo, ki se bo v prihodnosti lahko borila za vrh. Dobro smo postavljeni. Na naboru imamo tri izbore v prvem krogu. Tako bomo dodali še nekatere igralce. Imamo tudi veliko 'salary capa', tako da lahko pripeljemo odmevno okrepitve, kakšno veliko ime, in lahko nadgradimo letošnjo sezono. Ena zmaga nam je zmanjkala za končnico. Smo edina ekipa, ki z 48 zmagami ni prišla v končnico. Le še Golden State v zgodovini ni prišel v končnico s takim dosežkom. To kar ni pravično, a to je pač NBA. Vseeno je bila sezona zelo uspešna. Imamo še prostora za napredek. Grem pa z veseljem v naslednjo sezono, poln optimizma in želen dobrih iger," je zelo uspešno sezono opisal organizator igre, ki je pred dnevi dopolnil 28 let.

Že pred nagrado dokazal, kaj zmore
Pod taktirko nekdanjega odličnega branilca Jeffa Hornaceka, ki je pred sezono prevzel Sonca, se je Dragić odlično znašel, postal glavni nosilec igre Phoenixa in še nadgradil igre, s katerimi je navdušil že lani pri Sunsih in sezono pred tem, ko je nosil dres Houston Rocketsov. Lani je v povprečji dosegal po 14,7 točke na tekmo, letos pa kar 20,3. Tudi preostalo statistiko je popravil in na koncu prejel nagrado za igralca, ki je v sezoni najbolj napredoval.

To priznanje je bilo nekakšen obliž na rano po koncu sezone, ko je le ena zmaga zmanjkala za končnico, Goran pa je bil februarja tudi zelo razočaran, ker ga niso uvrstili na tekmo All Star: "Seveda sem napredoval, ampak sem bil morda kar malce užaljen, saj sem bil že prej kakovosten igralec in sem to tudi dokazal. Je pa seveda vsaka nagrada lepa, ampak definitivno sem že prej dokazal, da lahko igram in sem eden izmed vodilnih v Ligi NBA."

Z zvezdništvom ni imel težav
"Zelo težko je gledati na ta zadnja srečanja. Pet od zadnjih šestih tekem smo igrali proti ekipam, ki so se uvrstile v končnico. Drago so nas stale tekme, ki bi jih morali dobiti. Recimo Sacramento nas je dvakrat premagal. Odločilna pa je bila po mojem mnenju tista tekma proti Lakersom. Zelo težko je gledati nazaj in govoriti o tem, kaj bi bilo. Takrat, ko je tekma, se moraš zbrati. Morda nas je stalo tudi to, da smo bili prvič skupaj in nam je morda zmanjkalo nekaj izkušenj," je o sezoni še dejal Ljubljančan.

Letos je s fantastičnimi predstavami navdušil navijače Phoenixa, ki so mu v domačem US Airways Centru večkrat vzklikali tudi "MVP, MVP!", in s tem se je dokončno uveljavil kot eden izmed zvezdnikov Lige NBA: "Po eni strani je težko. Veliko je povpraševanja. V osebnem življenju nimaš veliko miru. Sicer sem se veliko zadrževal doma z družino in s tem nisem imel težav. Ceno plačaš, ko greš ven. Nimaš te svobode v osebnem življenju. Tega pač ni, a tako je."

Zvezdnik bi mu le olajšal delo
Phoenix je postal Goranovo moštvo, toda slovenski reprezentant se ne bi branil prihoda kakšnega zvezdnika. Letos se obeta zelo kakovosten nabor, poleg tega se bodo nekaterim zvenečim imenom iztekle pogodbe, Sunsi pa imajo v 'salary capu' na voljo še dovolj sredstev za kar konkretno plačo morebitnih odmevnih okrepitev: "Če bi prišel kakšen zvezdnik, bi mi le olajšal delo. Nasprotniki bi bili osredotočeni tudi nanj in bi imel več prostora na igrišču. Lažje bi bilo za ekipo. Zagotovo gledam na to pozitivno."

Zdaj čaka Dragića mesec dni popolnega počitka, saj so se s klubom dogovorili, da mora sanirati poškodbe, ki so se nabrale med naporno sezono. "Poškodbe so kar občutne. Gleženj še ni v redu in še nekaj časa ne bo. Moral ga bom okrepiti. Bomo videli, kako bo, ko se vrnem v Phoenix, kjer bom opravil preglede, nato pa bomo videli, ali se je situacija izboljšala."

Najprej na sestanek z Zdovcem
Zatem bo Goran prvič organiziral kamp za mlade košarkarje: "Letos bom prvič organiziral košarkarski kamp, ki bo potekal od 29. junija do 5. julija na Rogli. Bo nekoliko drugačen, kot jih imajo drugi. Poudarek bo na druženju, povabili bomo pa tudi otroke invalide, ki se bodo učili košarko. Učili se bomo angleščino in športe, kot je na primer ameriški nogomet, saj bodo navzoči Silverhawksi. 75 mest je na voljo, 20 otrok pa bo imelo udeležbo brezplačno. Prek tega otroci spoznavajo nove prijatelje in se že veselim."

Julija se začnejo reprezentančna akcija in priprave za svetovno prvenstvo. Starejši izmed bratov Dragić se je do zdaj – vse od svetovnega prvenstva 2006 na Japonskem – vedno odzval povabilu v izbrano vrsto, letos pa končne odločitve še ni sprejel: "Je še prezgodaj. Bilo bi nekorektno, če bi izjavil kar koli v javnosti, preden se usedeva z Juretom Zdovcem. Prek telefona sva se tako dogovorila, in ko bo končal sezono ter se vrnil v Slovenijo, se bova pogovorila na štiri oči. Povedal bom svoje mnenje, on svoje in na podlagi tega se bomo odločili."

Klub ne bo vplival na odločitev
Torej najprej sledi sestanek s selektorjem Juretom Zdovcem, zatem pa bo padla odločitev, ki, kot zatrjuje Gogi, ne bo pod pritiski iz ZDA: "To bo moja osebna odločitev. Tudi v preteklosti je klub izrazil željo in svoje mnenje. Lahko ga upoštevam ali ne, odločitev pa je moja. Ni nobenega pritiska."

Kljub morebitnemu izostanku pa glavni nosilec igre slovenske reprezentance verjame, da ima Slovenija pod Zdovčevim vodstvom vseeno dovolj možnosti za dober izid in dovolj kakovosti, da zastavljeni cilj uresniči: "Mislim, da ne bo težava. Odvisno, kdo bo prišel. Ne vemo, kakšna je situacija z Jako Lakovičem, in ne vemo, ali je Boštjan Nachbar dokončno rekel ne. Vseeno pa mislim, da imamo dovolj kakovostnih mladih igralcev, ki se lahko kosajo in igrajo na tej ravni. Tudi to je dobra izkušnja, da so zraven in okusijo svetovno prvenstvo, s tem napredujejo, kar je samo dobro za slovensko košarko. Ne vem, kaj bo naredil Jure in kakšen bo njegov koncept. Ne vem, ali bo pomladil ekipo in kakšna bo njegova odločitev, prepričan pa sem, da bo pravilna"

Rekel bi, da ima Mateo kar precej zaslug, da imam za sabo tako sezono. Bilo je precej neprespanih noči, a sem vseeno imel letos še več energije kot v prejšnjih letih. Ob tem odraščaš kot oseba. Prej sem mislil nase, zdaj pa je sin v ospredju.

Goran Dragić o sinu Mateu, ki se je rodil na začetku sezone

Če ne bo reprezentance, bo veliko več časa za počitek. Če bo reprezentanca, ne bo počitka. To se zagotovo pozna med sezono. Letos je bilo kar precej tekem, ko mi je kar zmanjkalo malo moči. Želja je prisotna in bomo videli, kako bo.

Goran Dragić o poletju
Goran Dragić gost v Odmevih
Dragić se je po uspešni sezoni vrnil domov