Emir Preldžić je pred večernim treningom v četrtek prijateljem razkazal Ljubljano, v petek pa je z 8 točkami svoji ekipi pomagal do druge zmage v Evroligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Emir Preldžić je pred večernim treningom v četrtek prijateljem razkazal Ljubljano, v petek pa je z 8 točkami svoji ekipi pomagal do druge zmage v Evroligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Lepo je bilo videti polno dvorano in slišati, kako navijači bodrijo mlado ekipo Olimpije. To si košarkarji nedvomno zaslužijo.

Emir Preldžić
Mike Batiste
Mike Batiste je pričakoval (in doživel) glasne žvižge ljubljanskega občinstva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Pričakoval sem glasne žvižge, tudi vem, zakaj sem jih bil deležen. Toda tak sem, da molim tudi za tiste, ki me sovražijo. Žvižgi me niso motili.

Mike Batiste
Simone Piangiani
Trener Fenerbahčeja Simone Piangiani je bil sicer zadovoljen z zmago, ne pa tudi z igro svojih varovancev, ki so prek osebnih napak hitro zabredli v težave. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nekaj ključnih igralcev si je hitro nabralo osebne napake, na koncu smo izgubili še najboljšega strelca. Tekmo smo začeli brez Sata in Pekerja, a smo s skupnimi močmi poskrbeli, da se njuna odsotnost na naši igri ni pretirano poznala.

Bojan Bogdanović
Bo McCalebb
Bo McCalebb je bil z izjemnimi prodori večkrat nerešljiva uganka za ljubljanske košarkarje, na koncu ga je ustavila šele poškodba gležnja, zaradi katere je izpustil zadnjo četrtino. Američan z makedonskim potnim listom je bil s 17 točkami najkoristnejši igralec tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Green Dragons
Navijaška skupina Green Dragons je izpeljala generalko pred sobotnim večnim derbijem v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ljubljanski navijači so z glasnimi žvižgi na tekmi 2. kroga Evrolige med Unionom Olimpijo in Fenerbahčejem (75:81) pozdravili nekdanjega slovenskega reprezentanta, ki se je odločil zaigrati za turško izbrano vrsto. Olimpijini navijači so večkrat skandirali "J*** se, Preldžić" , žvižgov pa je bil deležen tudi Mike Batiste, ki je pred dvema letoma, takrat še v dresu Panathinaikosa, namerno pohodil Saša Ožbolta.


Ekipi želi preboj med najboljših 16

Preldžić je v zeleno-belem dresu slovenske reprezentance nastopil na kvalifikacijah za olimpijske igre 2008, a je kmalu zatem izrazil željo, da bi zaigral za izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Ko je postalo jasno, da to ne bo mogoče, se je znova spogledoval z igranjem za Slovenijo, na koncu pa se je z dovoljenjem Mednarodne košarkarske zveze odločil zaigrati za Turčijo, kjer igra že od leta 2007, ko je postal član Fenerbahčeja. Nad igro Uniona Olimpije in ozračjem v stoženski dvorani je bil navdušen: "Lepo je bilo videti polno dvorano in slišati, kako navijači bodrijo mlado ekipo Olimpije. To si košarkarji nedvomno zaslužijo. Dobro igrajo proti velikim ekipam, v prejšnjem krogu so tudi zmagali. Želim jim veliko sreče in preboj med najboljših 16 ekip."

O napovedih za sezono je še previden, a se zaveda, da je del izjemno kakovostne zasedbe, ki zna poseči po samem vrhu: "Ne oziramo se na zaključni turnir, igramo od tekme do tekme, za vsakega nasprotnika se pripravljamo enako. S takšnim pristopom na treningu in na tekmah imamo zelo dobre možnosti."

Batiste moli za tiste, ki ga sovražijo
Že pred obračunom je bilo jasno, da bodo ljubljanski navijači izžvižgali tudi gostujočega centra Batisteja, ki je 4. novembra 2010 v Stožicah Saša Ožbolta namerno pohodil. Sodniška trojka Američana ni izključila, dejanje je ocenila le za nešportno napako. Za vse skupaj se je 34-letnik iz Long Beacha pozneje opravičil, a spomini na njegovo strahopetno dejanje v Ljubljani še zdaleč niso zbledeli. "Pričakoval sem glasne žvižge, tudi vem, zakaj sem jih bil deležen. Toda tak sem, da molim tudi za tiste, ki me sovražijo. Žvižgi me niso motili," je dejal.

Piangiani: 'Ubijali' so nas s skoki v napadu
Trener Fenerbahčeja, ki ima letos po mnenju številnih najmočnejšo ekipo v Evroligi, Simone Piangiani, je bil zadovoljen nad izidom, nekoliko manj pa z disciplino svojih varovancev, ki so kot po tekočem traku nabirali osebne napake. Po tekmi je povedal: "Težko je bilo, sploh za nas, saj imamo v ekipi veliko igralcev, ki niso 100-odstotno pripravljeni, igrali smo brez Sata in Pekerja, ki je obležal s povišano temperaturo. Imeli smo veliko težav z osebnimi napakami, v zadnji četrtini pa smo ostali še brez McCalebba. Moji varovanci so v prvem polčasu igrali solidno, dobro so nadzirali potek tekme, Ljubljančani so nas 'ubijali' predvsem s skoki v napadu. V drugem delu smo nato storili preveč napak, zgrešili smo nekaj prostih metov, a na splošno sem s predstavo zadovoljen."

V Stožicah ne bo lahko zmagovati
"Naša skupina je zelo močna, morda celo najmočnejša v Evroligi. Po dveh odigranih krogih smo edini z dvema zmagama, na kar smo zelo ponosni, a v košarki se lahko vse zelo hitro obrne. Letos imamo zelo dobro zasedbo, ki pa še ni povsem uigrana. Smo nova ekipa, ki se mora še veliko naučiti. Sezona je dolga in težka, igramo veliko pomembnih tekem, zato so takšne zmage, kakršna je bila današnja, še toliko pomembnejše," je še dodal 43-letni italijanski strateg, ki je na trenerski stolček Fenerbahčeja sedel pred začetkom letošnje sezone, in sklenil: "Letos zaradi novega sistema tekmovanja ni pomembno, na katerem mestu končaš prvi del, pomembno je, da se prebiješ v drugi del, kjer te čaka 14 tekem. Slabega začetka si nismo smeli privoščiti, najslabši mogoč scenarij bi bil, da bi izpadli že decembra. Ključni sta naslednji tekmi proti Realu in Panathinaikosu, lahko pa povem, da v Stožicah nobenemu ne bo lahko zmagati."

Sato odpotoval, na parketu Bogdanović
Branilec Fenerbahčeja Romain Sato v Evropi igra že dlje časa. Kariero je začel leta 2005 v Italiji, igral pa je že za Barcelono, Sieno in Panathinaikos. Doslej še ni imel težav s prestopi mej, toda, kot kaže, s slovenskimi cariniki ni šale. Ti so ob prihodu v Slovenijo odkrili, da je potni list reprezentanta Centralnoafriške Republike ponarejen, zato se je moral 31-letni košarkar na dan tekme zgodaj popoldne z letalom vrniti v Carigrad. Njegova odsotnost se v Stožicah ni pretirano poznala, saj ga je več kot dostojno zamenjal hrvaški reprezentant Bojan Bogdanović. 23-letnik iz Mostarja je bil s 14 točkami drugi strelec turškega prvoligaša, lepi beri točk pa je dodal še dva skoka. "Vedeli smo, da nas v Ljubljani čaka zelo težka preizkušnja, saj je Olimpija Evroligo začela z zmago v Italiji. Med samo tekmo smo imeli kopico težav, ki pa smo jih skupaj prebrodili."

Kako so Satov incident videli njegovi soigralci?
"Ne vemo, kaj se je zgodilo s Satom. Na letališču so ga odpeljali policisti, z igralci smo šli na avtobus in sporočili so nam, da se nam bo pridružil na večernem treningu. Tam ga ni bilo, zato smo vprašali, kaj se je zgodilo in povedali so nam, da se vrača v Carigrad, kjer bo dobil nov potni list," je razložil Preldžić.

Bogdanović, ki je lani branil barve Cibone, je še dodal: "Nekaj ključnih igralcev si je hitro nabralo osebne napake, na koncu smo izgubili še najboljšega strelca. Tekmo smo začeli brez Sata in Pekerja, a smo s skupnimi močmi poskrbeli, da se njuna odsotnost na naši igri ni pretirano poznala."

Navijači McCalebba nagradili z aplavzom
Največji padec v igri gostov se je zgodil v zadnji četrtini, ko se je poškodoval Bo McCalebb. Američan z makedonskim potnim listom je bil najboljši košarkar na parketu, po njegovem odhodu pa so Turki delovali nebogljeni, veliko je bilo zgrešenih metov, v igri jim je manjkala predvsem McCalebbova prodornost. Na njihovo srečo tega varovanci Saša Filipovskega niso v celoti izkoristili. "Ne vem, kako resna je McCalebbova poškodba, zdravnik je dejal, da bo potrebno slikanje. Poškodoval si je gleženj, kaj več vam ne morem povedati," je dejal Piangiani, Bogdanović pa je še pristavil: "McCalebb je naš najboljši igralec in zagotovo smo ga v zadnji četrtini zelo pogrešali. Že na prejšnji tekmi nas je večkrat rešil iz zagate. Vsak ve, koliko Bo pomeni tej ekipi, zato je po njegovi odsotnosti v zadnji četrtini zmaga v Ljubljani dobila še dodatno težo."

Zvezdnik makedonske reprezentance, ki je ob aplavzu Olimpijinih navijačev s pomočjo fizioterapevtov prehodil pot od ljubljanskega koša do turške klopi, za komentar po tekmi ni bil na voljo.

Lepo je bilo videti polno dvorano in slišati, kako navijači bodrijo mlado ekipo Olimpije. To si košarkarji nedvomno zaslužijo.

Emir Preldžić

Pričakoval sem glasne žvižge, tudi vem, zakaj sem jih bil deležen. Toda tak sem, da molim tudi za tiste, ki me sovražijo. Žvižgi me niso motili.

Mike Batiste

Nekaj ključnih igralcev si je hitro nabralo osebne napake, na koncu smo izgubili še najboljšega strelca. Tekmo smo začeli brez Sata in Pekerja, a smo s skupnimi močmi poskrbeli, da se njuna odsotnost na naši igri ni pretirano poznala.

Bojan Bogdanović