Kyrie Irving je s predstavo kariere močno pripomogel k zanesljivi zmagi Clevelanda. Foto: Reuters
Kyrie Irving je s predstavo kariere močno pripomogel k zanesljivi zmagi Clevelanda. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James je bil neustavljiv. Preslišal je številne žvižge s tribun in odigral najboljšo tekmo v finalni seriji. Foto: Reuters
Klay Thompson
Klay Thompson ni imel dovolj velike pomoči soigralcev. Foto: Reuters
Andrew Bogut
Andrew Bogut si je poškodoval koleno, čaka ga slikanje. Njegov nastop na šesti tekmi je vprašljiv. Foto: Reuters
Steve Kerr
Steve Kerr ni našel recepta za razigranega Jamesa. Na šesti tekmi bo imel na voljo Draymonda Greena. Foto: EPA
Izjemna predstava Jamesa in Irvinga za 2:3

izid na 2:3 v seriji.

V Oracle Areni je bilo vse pripravljeno za veliko slavje ob ubranitvi naslova prvakov, a Warriorsi so bili brez kaznovanega Draymonda Greena v drugem polčasu nemočni. Do polčasa so še držali priključek (61:61), nato pa so popolnoma popustili, celotno tekmo so bili slabi v obrambi.
Irving in James postavila nov rekord
James, ki je prejel glasne žvižge s tribun ob vsakem dotiku žoge, je prispeval 41 točk, 16 skokov in 7 podaj, štirikrat je bil natančen tudi izza črte. Irving je prikazal eno izmed najboljših predstav v finalnih serijah v zadnjem desetletju. Zadel je kar 17 izmed 24 metov za 41 točk. Prvič v zgodovini finalnih tekem Lige NBA se je zgodilo, da sta dva soigralca presegla 40 točk. Cavaliersi, ki so bili v izgubljenem položaju po petkovem porazu na domačem parketu, bodo v četrtek gostili šesto tekmo in imajo priložnost za izenačenje na 3:3.
Brez Greena ni šlo
Klay Thompson je držal Bojevnike v igri do odmora, vseh šest trojk je zadel v prvem polčasu. Njegovih 37 točk ni bilo dovolj, Stephen Curry jih je dodal 25, a je zgrešil devet metov izza črte (5/14).
Izjemno se je poznala odsotnost Greena, ki je zelo dober v obrambi in vnaša dodatno energijo v ekipo. Tri minute pred koncem četrte tekme v petek se je zapletel z Jamesom. Disciplinski sodnik mu je na podlagi posnetka prisodil nešportno osebno napako. To je bila že njegova četrta v končnici in eno tekmo je moral počivati. V začetni peterki ga je nadomestil Andre Igoudala.

Bojevnikom se ni uspelo odlepiti
Gostitelji so ob glasnih navijačih bolje začeli tekmo. Curry je bil natančen izza črte, Iguodala pa je prispeval štiri točke za vodstvo z 9:3 in Tyronn Lue je hitro vzel minuto odmora. Thompson je s trojko povišal na 12:5. Tudi gostje so nato ujeli ritem v napadu. James in J. R. Smith sta se razigrala in izid izenačila na 22:22. James ni le prodiral, ampak je bil natančen tudi z razdalje, v prvi četrtini je dosegel 12 točk. Curry jih je prispeval 10 za vodstvo Golden Stata z 32:29.
James uspešno odgovoril Thompsonu
Cleveland je drugo četrtino začel z delnim izidom 0:7 in po trojki Irvinga si je priigral štiri točke naskoka (32:36). Obe ekipi sta blesteli v napadu. Klay Thompson je zadel tri trojke zapored, soigralci so ga iskali skoraj v vsakem napadu, odločal se je za mete z devetih metrov in bil natančen. V prvem polčasu je dosegel kar 26 točk, šestkrat je bil natančen izza črte v osmih poskusih. Warriorsi so do odmora zadeli kar 11 trojk, a to ni bilo dovolj za vodstvo, saj je bil neustavljiv tudi James, ki je prispeval 25 točk in 9 skokov, Irving je dodal 18 točk in izid ob polčasu je bil poravnan (61:61).
Irving se je pridružil šovu LeBrona
Na začetku drugega polčasa se je poškodoval center Andrew Bogut. Nerodno je stopil pod košem, takoj je odšel v garderobo in se ni več vrnil. Cavaliersi so odlično začeli tretjo četrtino. James in Irving sta zaključevala vse napade in poskrbela sta za vodstvo osmih točk (66:74). Ko je nekajkrat uspešno zaključil še veteran Richard Jefferson, je gostiteljem že slabo kazalo. Po 36 minutah so imeli gostje lepo prednost (84:93).
Katastrofalna zadnja četrtina Warriorsov
Golden Statu se je ustavil met z razdalje. Sredi zadnje četrtine je Curryju še uspelo znižati na 96:102, nato pa branilci naslova vse do konca srečanja niso dosegli niti enega koša iz igre. Irving je imel svoj šov, zadeval je z vseh položajev, tudi čez iztegnjeno roko. S trojko je pet minut pred koncem že odločil tekmo (96:109). Gledalci so po številnih neuspešnih akcijah Warriorsov že precej pred koncem zapustili dvorano. Zgrešeni meti so se vrstili, v zadnjih minutah tudi rezervistom ni uspelo zadeti.
James: Predstava Kyrieja ena izmed najboljših
"Kyrie je prikazal eno izmed najboljših predstav, kar sem jih videl v živo. Na današnji tekmi sploh ni bilo pomembno, kdo je igral pri tekmecih in kdo ne. Mi smo na vsak način želeli podaljšati finalno serijo. Imeli smo odličen načrt in izpolnili smo ga do podrobnosti," je bil zadovoljen James.
Kerr: Še vedno smo v dobrem položaju
"Nismo bili dovolj dobri v obrambi. S tako igro ne moreš zmagovati v finalu. Imeli smo tudi slab večer v napadu. V drugem polčasu nismo zadeli odprtih metov za tri točke. Še vedno imamo prednost. Položaj je podoben lanskemu, vodimo s 3:2 in gremo v Cleveland. Mislim, da smo še vedno v dobrem položaju," je pojasnil trener prvakov Steve Kerr.
Nobena ekipa v zgodovini finalnih serij se še ni vrnila po zaostanku z 1:3 v zmagah, zato ima Cleveland še vedno zelo težko nalogo. V četrtek ima Golden State drugo zaključno žogo v Quicken Loans Areni.

Finale, peta tekma:
GOLDEN STATE - CLEVELAND 3:2
97:112 (32:29, 29:32, 23:32, 13:19)
19.596; K. Thompson 37 (11/20 iz igre, 6/11 za tri), Curry 25 (8/21 iz igre, 5/14 za tri), Iguodala 15 in 11 skokov, Livingston 7, Barnes 5, Barbosa in Varejao po 3, Ezeli 2; James (16/30 iz igre, 4/8 za tri, 16 skokov in 7 podaj) in Irving (17/24 iz igre, 5/7 za tri) po 41, Smith 10, Jefferson 8, T. Thompson 6, Shumpert 4, Love 2.

Met iz igre: 32/88; 44/83
Met za tri točke: 14/42; 10/24
Prosti meti: 19/26; 14/23
Skoki: 43; 41
Podaje: 18; 15

Šesta tekma, petek ob 3.00:

CLEVELAND - GOLDEN STATE




Sedma tekma, ponedeljek ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Izjemna predstava Jamesa in Irvinga za 2:3