Draymond Green je bil neustavljiv. Zadel je pet trojk iz osmih poskusov. Foto: Reuters
Draymond Green je bil neustavljiv. Zadel je pet trojk iz osmih poskusov. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James je izgubil kar sedem žog. Enkrat je pri metu izza črte zgrešil cel obroč. Na prvih dveh tekmah v Oracle Areni je bil daleč od prave forme. Foto: Reuters
Shaun Livingston in Klay Thompson
Shaun Livingston in Klay Thompson se veselita nove visoke zmage. Foto: Reuters
Kevin Love
Kevin Love je v drugi četrtini po močnem udarcu v glavo obležal na parketu. V drugem polčasu je moral hitro iz igre. Foto: EPA
Stephen Curry
Stephen Curry v finalni seriji še ni prikazal vsega iz svojega bogatega repertoarja. MVP rednega dela sezone ima še veliko rezerve. Foto: Reuters
Leandro Barbosa
Leandro Barbosa je na prvi tekmi zadel vseh pet metov iz igre, tokrat pa je zgrešil dva izmed sedmih. Foto: EPA


Warriorsi, ki so bili v izgubljenem položaju proti Oklahomi v finalu Zahoda, so ujeli pravi ritem. Nanizali so pet zmag zapored in Cavalierse čaka zares težka naloga, če se želijo še vrniti v to finalno serijo, ki je v Oracle Areni potekala zelo enosmerno.
V prvem polčasu je gostom uspelo držati priključek, še sredi tretje četrtine so zaostajali le za devet točk (62:53), potem pa si je Golden State z delnim izidom 20:9 priigral 20 točk prednosti pred začetkom zadnje četrtine (82:62). Devet minut pred koncem je na semaforju pisalo že 91:62 in do konca so igrali le še rezervisti.
Green zadel kar pet trojk
Draymond Green je bil najboljši strelec tekme z 28 točkami, petkrat je bil natančen izza črte. Stephen Curry je bil na parketu le 24 minut, saj si je že na začetku drugega polčasa nabral štiri osebne napake. Dosegel je 18 točk, Klay Thompson pa jih je dodal 17. Oba sta zadela štiri trojke iz osmih poskusov. Naveza "Splash Brothers" na uvodnih dveh tekmah ni blestela, a so branilci naslova vseeno zmagali s skupno razliko 48 točk, kar je največ v zgodovini finalnih serij.
Love prejel močan udarec v glavo
LeBron James znova ni imel svojega večera. Izgubil je kar sedem žog. Prispeval je 19 točk, 9 podaj in 8 skokov. Kevin Love je prejel močan udarec v glavo, v drugi četrtini ga je nenamerno zadel Harrison Barnes s komolcem. Obležal je na parketu, a se pobral in nadaljeval tekmo. V tretji četrtini je deloval zelo zbegano, zato je odšel iz igre. Čakajo ga podrobni pregledi, saj sumijo, da gre za lažji pretres možganov.


James odlično razigral soigralce na začetku

Ameriško himno je zaigral pravi virtuoz na kitari Carlos Santana. Kyrie Irving in Tristan Thompson sta zrežirala uvodno vodstvo gostov (6:10). Golden State je odgovoril z delnim izidom 6:0 za vodstvo s 17:13. James ni v prvi četrtini dosegel niti točke, a je prispeval pet podaj, po zabijanju Thompsona so imeli Cavaliersi dve točki naskoka po 12 minutah igre (19:21).
Preobrat z delnim izidom 20:2
James se je razigral v uvodnih minutah druge četrtine. Najprej je zaposlil Imana Shumperta, ki je zadel izza črte, nato pa je polagal in še silovito zabil za najvišjo prednost Clevelanda na tekmi (22:28). Odgovor gostiteljev je bil silovit. Z delnim izidom 20:2 so prevzeli nadzor nad srečanjem. Trener Tyronn Lue je skušal z minuto odmora presekati nalet, a je nato Green zadel dve trojki zapored. Cavaliersi so v šestih minutah dosegli le dve točki iz prostih metov.
Tudi nekatere sodniške odločitve so šle malce na roko prvakov, saj je Barnes od zadaj zadel Lova v glavo, a se je igra nadaljevala, čeprav je eden glavnih zvezdnikov gostov ležal na tleh. Green je dosegel koš s polaganjem in dodal še prosti met za 42:30. James je v drugi četrtini dosegel kar 14 točk in do odmora je Cleveland držal priključek (52:44).
Tudi brez Curryja Bojevniki na pohodu
Ko je Curry že v 28. minuti tekme prejel četrto osebno napako, se je zdelo, da bodo Bojevniki zašli v težave. Vstopil je Leandro Barbosa, ki je s hitro igro povzročal velike težave obrambi gostov. Green je bil neustavljiv, razigral se je še Thompson, Golden State je tretjo četrtino končal s serijo 20:9 ob velikem navdušenju v Oracle Areni (82:62). James je skušal prevzeti odgovornost, a je dvakrat izgubil žogo zaradi korakov (tokrat so bili sodniki zelo dosledni), v 34. minuti pa je iz ugodnega položaja zgrešil celoten obroč.
Barbosa postavil piko na i
Na začetku zadnje četrtine je vstopil Curry, James pa je odšel na počitek, a se je izkazalo, da nato sploh ni več vstopil v igro, saj so gostitelji z delnim izidom 9:0 odločili srečanje (91:62). Curry je zadel izza črte, Barbosa pa je dvakrat ukradel žogo in polagal po protinapadu. V zadnjih osmih minutah so igrali le še rezervisti, prednost pa je narasla na končnih 33 točk.
Kerr: V Clevelandu se lahko vse spremeni
"Presenečen sem nad tako gladko zmago. Še predobro se spomnim, kako je bilo v Oklahomi, ko smo bili dve tekmi zapored nemočni. Od takrat sta minila le dva tedna. Vse se lahko spremeni, ko se serija preseli v Cleveland. Tega se zelo zavedamo. Green je bil izjemen na obeh straneh parketa. Ni lahko pokrivati Lova. Njegove trojke so le še bonus," je bil zadovoljen trener Steve Kerr.
"Niti slučajno nam ni lahko igrati proti LeBronu. Na prvih dveh tekmah nam je uspelo, a ta serija je lahko še zelo dolga. To ni Dirka po Franciji, ko se prednost prenese v naslednjo etapo. Tretja tekma se začne z izidom 0:0," je dodal Kerr.
Thompson: Boljši smo od Showtime Lakersov!
"Nocoj je bil Green del Splash Brothersov. Mislim, da smo boljši od Showtime ekipe Lakersov iz osemdesetih let," se je pošalil Thompson.
Lue bo zahteval bolj fizično igro
"Golden State je igral precej agresivneje. Že v prvi četrtini sem bil zaskrbljen, čeprav smo vodili. Dobili smo obe tekmi doma, zdaj moramo na svojem parketu prikazati precej boljšo igro in izenačiti na 2:2. Mislim, da bo treba precej bolj fizično pristopiti. Njihova nizka postava je precej hitrejša od naše. Delali smo velike napake v napadu, številne izgubljene žoge so nedopustne. Na prvih dveh tekmah nismo dosegali lahkih košev," je bil razočaran trener gostov Lue.
James: Nadigrali so nas v vseh elementih igre
"Nadigrali so nas v vseh elementih igre. Imeli smo šest točk naskoka v drugi četrtini, potem pa sem izgubil žogo in vse skupaj se je obrnilo v napačno smer. Izgubil sem kar sedem žog, to ni bila dobra tekma. Nekateri igralci celotno kariero čakajo na finalno tekmo, a na prvih dveh nam ni šlo po načrtih. V napadu praktično nič ni delovalo. Proti tako dobro ekipi ne moreš biti nenehno v zaostanku," je dodal James, ki je v finalu že sedmič, ima pa dva prstana z Miamijem. V Cleveland se je vrnil z veliko misijo, ki pa jo bo letos težko izpolnil.
Cleveland izgubil zadnjih sedem medsebojnih tekem
Serija se seli v Quicken Loans Areno, kjer bosta v sredo in petek tretja in četrta tekma. Cleveland v končnici še ni izgubil na domačem parketu. Cavaliersi so izgubili zadnjih sedem medsebojnih tekem. Bojevniki so bili boljši na zadnjih treh tekmah lanskega finala, dobili so obe tekmi v rednem delu sezone in zanesljivo tudi obe uvodni finalni srečanji.

Finale, druga tekma:
GOLDEN STATE - CLEVELAND 2:0
110:77 (19:21, 33:23, 30:18, 28:15)
19.596; Green 28 (11/20 iz igre, 5/8 za tri), Curry 18 (4/8 za tri), K. Thompson 17 (4/8 za tri), Barbosa 10, Iguodala, Livingston in Clark po 7, Ezeli 6, Barnes 5, Speights 3, Bogut 2; James 19 (7/17 iz igre, 1/5 za tri), 9 podaj, 8 skokov in 7 izgubljenih žog, Jefferson 12, Irving 10, T. Thompson 8, Dellavedova 7, Love, Smith in Mozgov po 5, D. Jones in Shumpert po 3.

Met iz igre: 44/81; 28/79
Met za tri točke: 15/33; 5/23
Prosti meti: 7/10; 16/24
Skoki: 46; 34
Podaje: 26; 15




Tretja tekma, četrtek ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE

Četrta tekma, sobota ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE


Peta tekma, torek, 14. junija, ob 3.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Šesta tekma, petek, 17. junija, ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE

Sedma tekma, ponedeljek, 20. junija, ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.