Jure Zdovc bo drugič vodil Slovenijo, prvič pa bo izbrano vrsto popeljal na svetovno prvenstvo. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc bo drugič vodil Slovenijo, prvič pa bo izbrano vrsto popeljal na svetovno prvenstvo. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić
Prvo ime reprezentance bo brez dvoma Goran Dragić. Foto: Aleš Fevžer
Beno Udrih, Erazem Lorbek
Beno Udrih na pripravljalni tekmi pred EP-jem 2009. V pogovoru je z Erazmom Lorbkom, ki je blestel na tem Eurobasketu. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Dragić
Zoran Dragić se je v reprezentanci uveljavil pod vodstvom Božidarja Maljkovića. Mlajši izmed bratov Dragić je že prestal operacijo in potrdil, da bo pripravljen do svetovnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dragićev “da” razveselil Zdovca

je nedvomno Goran Dragić.

Udeležba izvrstnega organizatorja igre, ki je v pretekli sezoni blestel v Ligi NBA in bil lani uvrščen v peterko Eurobasketa, kjer je bil prvi slovenski strelec, je razveseljiva novica za slovenske navijače in selektorja, ki je ob ponovnem prevzemu funkcije dejal, da Ljubljančana vidi v enaki vlogi, kot je pri Franciji Tony Parker. Tako je jasno, da bo izbrano vrsto Zdovc gradil okoli "Gogija".

Poleg tega je jasno, da bo v reprezentanci nekaj novih imen. Jaka Lakovič in Boštjan Nachbar sta končala dolgo reprezentančno kariero (že pred tem je podobno naznanil center Primož Brezec, ki je sicer nazadnje v izbrani vrsti sodeloval leta 2010). Oba sta bila v zadnjih letih nosilca igre. Zdovc je, ko je sedel na selektorski stolček, napovedal pomladitev izbrane vrste, saj je prepričan, da ima Slovenija dovolj dobrih mladih igralcev, ki lahko držijo reprezentanco v evropskem in v letošnjem svetovnem vrhu.

Brez Vidmarja in Begića
Pod obročem bo imel selektor največ težav. Na začetku koledarskega leta si je znova koleno hudo poškodoval Gašper Vidmar. Ljubljančan, ki je zaradi iste poškodbe izpustil že Eurobasket leta 2011, je do tedaj odlično igral za Fenerbahče. Mirza Begić, ki je bil zelo dober v Litvi pred tremi leti in povprečen na zadnjem evropskem prvenstvu, je selektorju sporočil, da letos ne bo sodeloval. Naturalizirani center je v prvi polovici sezone še dobil nekaj priložnosti pri Olympiacosu, v drugem delu pa sploh ni prišel v kader pirejskega velikana.

S tem se je sprostilo mesto naturaliziranega košarkarja. Centra, ki "z zvezdico" lahko zaigrata za Slovenijo, sta Alen Omić in Hasan Rizvić, pri nobenem pa ne moremo govoriti o sezoni presežkov. Center Olimpije je za Slovenijo nazadnje igral EP mlajših članov leta 2012 v Domžalah in Ljubljani, Rizvić, ki je letos igral v drugi turški ligi, pa je sodeloval na zadnjem svetovnem prvenstvu v Turčiji leta 2010. Naturaliziran je tudi Aleksandar Ćapin, ki je s Slovenijo že sodeloval na velikem tekmovanju, a izkušeni organizator igre ima v zadnjem času veliko težav s poškodbami.

Erazem Lorbek blestel pod vodstvom Zdovca
Pod obročem bo prvo ime brez dvoma Erazem Lorbek, ki je potrdil, da bo z veseljem igral, če le ne bo poškodb. Opravil je operaciji, ki sta mu preprečili nastop na zadnjem Eurobasketu, in v dresu Barcelone počasi prevzema vlogo nosilca. Starejši izmed bratov Lorbek je najboljše predstave v reprezentanci prikazal prav pod Zdovčevim vodstvom, ko je bil na evropskem prvenstvu leta 2009 uvrščen v peterko turnirja.

Na obeh položajih pod košem lahko pomaga Uroš Slokar, ki je do zdaj sodeloval prav na vseh reprezentančnih akcijah, letos pa je dobro igral za španski Estudiantes. Krilna centra Jure Balažič, ki je korektno odigral domače prvenstvo, in Miha Zupan, ki je z Zdovcem sodeloval pri ruskem Spartaku, imata za sabo solidni sezoni v Turčiji. Na 'štirici' se je dokončno uveljavil Dino Murić, ki mu je udeležbe na zadnjih akcijah preprečila poškodba, leta 2010 pa je z Zoranom Dragićem kot zadnji odpadel s seznama Memija Bečirovića. Ljubljančan bi v izbrano vrsto vnesel dodatno energijo, glavno orožje poleg borbenosti pa je odličen skok.

Nekaj se jih je uveljavilo že pri Maljkoviću
Že Zdovčev predhodnik Božidar Maljković je nekoliko pomladil reprezentanco in dal priložnost tudi mlajšim. Najbolj jo je izkoristil Zoran Dragić, ki je bil celo drugi strelec Slovenije na zadnjem Eurobasketu. Košarkar Unicaje je že prestal operacijo kile in bo pravočasno okreval za prvi nastop na svetovnem prvenstvu. Podobno sta pod Maljkovićem dobro priložnost na branilskem položaju in krilu izkoristila Jaka Blažič in Edo Murić. Pod Zdovčevim vodstvom je nekaj zelo dobrih tekem v Gaziantepu odigral Domen Lorbek, ki je bil eden boljših na zadnjem Eurobasketu, Klemen Prepelič, ki je bil lani zelo razočaran, ker ni bil izbran med 12 reprezentantov, pa je letos prikazal nekaj dobrih predstav pri Banvitu, vendar pa je v zadnjem času večino presedel na klopi.

Zadnji Eurobasket je presenetljivo dobro odigral Nebojša Joksimović, ki je blestel v obrambi, a za sabo ima povprečno sezono pri Olimpiji. Saša Vujačić in reprezentanca sta drug drugemu zaprla vrata. Nosilec dveh šampionskih prstanov Lige NBA je sicer na priprave prišel, le ko je bil selektor Zdovc.

Kateri mlajši trkajo na reprezentančna vrata?
Neznanka ostaja položaj organizatorja igre. Poleg prve violine Dragića je v zadnjih letih to mesto bilo vedno rezervirano za Lakoviča. Pri Krki se je Jaka Klobučar, ki je uporaben tudi na položaju 'dve' in 'tri', povsem privadil na organiziranje napadov in igra najboljšo košarko v karieri, nekaj tekem pa je bilo povsem na reprezentančni ravni. Klobučar je nazadnje na veliko tekmovanje potoval pod vodstvom Zdovca.

Luka Rupnik, ki je igral na EP-ju v Litvi, letos ni navdušil pri Olimpiji, enako velja za Krkinega Mateja Rojca. Od mlajših sta zanimiva Heliosov Matic Rebec in Aleksej Nikolić, ki se kali v Sarajevu, toda morda sta vendarle še premalo zrela. Zanimiv je tudi od njiju leto dni starejši Gregor Hrovat, ki se iz Domžal seli k Olimpiji, a mladi Primorec igra na položaju 'dve'.
Udrih naj bi bil pripravljen sodelovati
Kaj pa Beno Udrih? Brez dvoma bi s svojimi izkušnjami in kakovostjo še kako prav prišel izbrani vrsti, letos pa je Dragić blestel tudi na položaju 'dve' v navezi z Ericom Bledsoejem, torej bi lahko igral tudi skupaj z "Gogijem". Nekajkrat je prišel na priprave, pa jih potem zapustil poškodovan ali pa zaradi kakšnega drugega razloga. Tako je bilo tudi pod Zdovčevo taktirko. Toda letos se zdi, da bi ga Slovenija, ki ima v Španiji res veliko priložnost za vrhunski izid, kljub vsem zapletom v preteklosti še kako potrebovala.

Beno, tako je dejal tudi Dragić, si letos želi nastopiti in pomagati Sloveniji. Nazadnje ga je, naj to stori, pozval še Gogi. Za njim je leto takšnih in drugačnih sprememb, in zdi se, da se je dejansko nekoliko spremenil njegov odnos oziroma mišljenje. Glede na to, da je Slovenija 'tanjša' na določenih položajih, je vsak kakovosten igralec pomemben, Beno pa je vendarle košarkar iz Lige NBA, ki nosi dva prstana. Odločitev je Zdovčeva in kakršna koli bo, bo pravilna. Zdovc je vendarle selektor, ki ima najboljši izid slovenske reprezentance, ob tem pa je tudi zadnji, ki je poskrbel za odmevnejši rezultat klubske košarke, ko je z Olimpijo zaigral v Top 16 Evrolige.

Dragićev “da” razveselil Zdovca