Bodo slovenski košarkarji lahko igrali na domačem EP-ju? Foto: EPA
Bodo slovenski košarkarji lahko igrali na domačem EP-ju? Foto: EPA
Dejan Levanič
Levanič je s poslanskima kolegoma Luko Jurijem in Matevžem Frangežem julija predstavil tudi pobudo za organizacijo evropskega prvenstva v nogometu leta 2020 v sodelovanju z Italijo in Hrvaško. Foto: MMC RTV SLO
V četrtek odločitev vlade o EP-ju

Fiba Europa je sprva zahtevala kotizacijo 8,8 milijona evrov, v neformalnih pogajanjih pa naj bi padla na 6,5 milijona. To je za ministra še vedno preveč, saj so Poljaki za organizacijo EP-ja 2009 plačali le tri milijone evrov.

Minister se je pogovoril s poljskim kolegom
"Država mora imeti toliko nacionalnega ponosa, da enostavno ne more pristati na pogoje, kjer se plača dvakrat in še nekajkrat več kotizacije v danih razmerah, ko je enostavno nemogoče z organizacijo priti skozi vsaj brez izgube," je še povedal Lukšič, ki se je v Bruslju srečal s poljskim kolegom Adamom Gierszem, ki mu je razkril poljske izkušnje pri organizaciji evropskega prvenstva.

24 ekip prinaša več stroškov, ne pa dobička
Pojasnil je, da so imeli Poljaki devet milijonov evrov stroškov in deset milijonov prihodkov, tamkajšnja košarkarska zveza pa je tako imela okrogel milijon dobička. V slovenskem primeru bi predvideni stroški znašali 14 milijonov evrov, dobička pa najbrž ne bi imeli, meni slovenski minister. Lukšič je razložil, da je na Poljskem sodelovalo 16 ekip, leta 2013 pa bi v Sloveniji tekmovalo 24 ekip, kar bi bistveno povečalo stroške organizatorjev, ne pa tudi prihodkov.

Lukšič moral proučiti finančni vidik organizacije
Slovenska vlada se je prejšnji teden seznanila z informacijo o predlogu Košarkarske zveze Slovenije za organizacijo Eurobasketa leta 2013 v Sloveniji. Ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča je prejšnji četrtek zadolžila, naj znova preuči, preveri in uskladi vse podatke ter številke, potrebne za odločanje vlade, ta pa bo na podlagi njegovega predloga dokončni sklep o soglasju k morebitnemu financiranju evropskega prvenstva v košarki sprejela na četrtkovi seji.
39 poslank in poslancev za organizacijo EP-ja
Medtem se je 39 poslank in poslancev državnega zbora podpisalo pod pismo v podporo organizaciji evropskega prvenstva. Prvopodpisani je poslanec Socialnih demokratov Dejan Levanič, med podporniki pa so tako poslanci koalicije kot opozicije. Podpisani se zavedajo, da živimo v težkih časih, a po njihovem mnenju argumenti za odtehtajo finančni vložek, ki ga je treba plačati za organizacijo prvenstva.

Celotno pismo lahko preberete tukaj.

"Vsi se poigravamo z mislijo, da mogoče Slovenija potrebuje ambiciozno odločitev o organizaciji do zdaj največjega športnega dogodka pri nas iz večih razlogov. Večje prepoznavnosti Slovenije, finančne injekcije za turizem in posredno tudi gospodarstvo, nekaj novih delovnih mest, nove infrastrukture in večje povezanosti vseh nas, ki verjamemo v uspehe naših športnikov. To nas druži in dela močnejše," so med drugim zapisali v pismu, ki so ga naslovili na premierja Boruta Pahorja ter ministre in ministrice.

V četrtek odločitev vlade o EP-ju