Košarka
Zoran Martić je na klopi Petrola Olimpije zamenjal Gašperja Okorna. Foto: www.alesfevzer.com
Domen Lorbek je zamenjal Gregorja Hrovata in je novi kapetan zmajev. Foto: BoBo
       Mislim, da je tekma pokazala, da psihično stanje ekipe ni slabo. Dobro so se odzvali. Povedal sem igralcem, kaj pričakujem od njih. Tisto, kar so v določenem trenutku sposobni. Ne pričakujem nekih pravljic, ki jih niso sposobni spisati. Povedal sem jim, da so zame vsi pomembni, saj moč moštva vedno definira najšibkejši člen. Ukvarjam se z vsemi in vsak je zame pomemben, dokler opravlja svoje delo. Mislim, da je bila reakcija prava in so sprejeli zadeve, ki sem jih postavil. Če bodo tako nadaljevali, mislim, da bomo na koncu vsi zadovoljni.       
 Zoran Martić
Pogovori z Mirzo Begićem so v sklepni fazi in izkušeni center bo kmalu znova oblekel zeleno-beli dres. Foto: BoBo
Roman Lisac pravi, da je bil razlog za menjavo trenerja zasičenost. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Martić: Nisem kockar, žel...

Dodaj v

Martić zamenjal kapetana, Begić tik pred vrnitvijo k Olimpiji

V kapetanski vlogi Lorbek zamenjal Hrovata
11. januar 2018 ob 16:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zoran Martić se je predstavil kot novi trener košarkarjev Petrola Olimpije. Zmaje je že popeljal do zmage nad Bayreuthom, kapetan je zdaj Domen Lorbek, v Ljubljano pa se vrača Mirza Begić.

"Treba je bilo nekaj narediti. Z nekdanjim trenerjem smo skušali potegniti nekaj takih potez, a nam ni uspelo narediti nekega voljnega momenta. Mislim, da je bil dejansko problem nekakšna zasičenost, ki se da premagati na pravi način, a nam tega ni uspelo narediti. Zato smo se odločili za to potezo. Z Gašperjem Okornom so se sporazumno razšli v prijateljskih odnosih. Do njega sem bil več kot korekten. Imel je vso mojo podporo in držal sem obljubo, ko sem rekel, da ima do novega leta mir in da bomo zatem šteli žive in mrtve. Tako je bilo. Z vso odgovornostjo lahko rečem, da mu nisem metal polen pod noge in tudi glede očitkov lahko rečem, da smo storili, kar je najboljše za klub," je novinarsko konferenco ob Martićevi predstavitvi odprl direktor kluba Roman Lisac.

O novem trenerju je pristavil: "Ne smemo pozabiti, da je bil evropski prvak in podprvak v mlajših selekcijah, zamenjal je številne ekipe in tudi bil v Olimpiji, a je bil spregledan, da ni dobil priložnosti za mesto glavnega trenerja. Ne vem, zakaj. Mislim, da si zasluži priložnost, ker je marsikdo na neki tak način zašel v Olimpijo, pa ni sodil sem oziroma bi Zoran veliko bolj sodil na trenersko mesto Olimpije kot kdo drug. Zdaj je tu, njegova naloga pa je, da pokaže, iz kakšnega testa je."

Martić: Olimpija neki vrh v Sloveniji
Zatem je besedo dobil Martić, ki je v uvodu dejal: "Veseli me, da sem tu. Zahvalil bi se upravi, direktorju in predsedniku za priložnost, ki sem jo z veseljem sprejel. Roman me je za novo leto poklical in povedal, da obstaja ta možnost, nato pa sva se hitro dogovorila. Če si košarkarski trener ali igralec v Sloveniji, je zagotovo ob reprezentanci neki vrh Olimpija. Do zdaj v tej vlogi priložnosti še nisem imel. Absolutno je to zame velik izziv, ki ga bom skušal zgrabiti z obema rokama in maksimalno izkoristiti."

"Malce je specifična situacija zame in za ekipo. Spoznavam šele napadalne sheme, principe in filozofijo, ki jo je imel strokovni štab do zdaj. Preprosto ni časa, da bi veliko menjavali, saj je urnik natrpan. Veliko ne moremo spreminjati in bi bilo tudi nesmiselno. Kar pa je bilo mogoče, pa smo že na teh treningih, ki smo jih imeli, in na tekmi. Igralcem sem na začetku povedal, kaj od njih pričakujem. Dokler bom jaz trener, pričakujem maksimalno profesionalnost, večjo disciplino v igri in odgovornejšo igro. Kar se igre tiče, sem v začetni fazi dal poudarke na boljšo obrambo in učinkovitejši skok, saj se mi zdita to dve slabosti ekipe v letošnji sezoni," je 52-letni strokovnjak dodal glede ekipe.

V moštvu je naredil že prve spremembe. Gregor Hrovat, ki je lani med sezono v vlogi kapetana zamenjal Mirka Mulalića, je kapetanski trak predal Domnu Lorbku: "Z Gregorjem sva opravila daljši razgovor in povedal sem mu, da mi je bilo zelo všeč, kako je igral v lanski sezoni. Prepričan sem bil, da bo dobil priložnost v reprezentanci in sem bil kar presenečen, da ga ni bilo na evropskem prvenstvu, saj mislim, da si je z lanskimi predstavami to zaslužil. Letos teh iger ni ponovil. To sem mu tudi rekel. Povedal sem mu, kaj mi ni všeč v njegovi igri, da se ukvarja z določenimi stvarmi, ki preprosto niso njegov posel. Rekel sem mu, da želim, da se obnaša, igra in ima tako odnos kot lani. Želel sem ga na neki način tudi razbremeniti, da ne razmišlja o kapetanski vlogi, ampak se posveti svoji igri. Če dela to, kar je sposoben, je dober. V Nemčiji je to tudi pokazal. Če bo igral na ta način, bova odlično sodelovala in bom zelo zadovoljen. Domen je pa v tej ekipi najizkušenejši, najstarejši in najbolj zrel. Je edini, ki je za Olimpijo igral še v evroligaških časih in ta ekipa je v tej vlogi potrebovala nekoga takega."

V Ljubljani čakajo na papirje iz Irana
Martić, ki je s klubom pogodbo sklenil do konca sezone z možnostjo podaljšanja za naprej, sicer ni zahteval novih okrepitev, a bo že v naslednjem tednu član Olimpije postal izkušeni center Mirza Begić, ki je pred kratkim zapustil Iran. Obe strani si želita skleniti sodelovanje, za zdaj se le še dogovarjata o dolžini pogodbe, hkrati pa čakajo še papirje iz Irana. 32-letni in 216 centimetrov visoki nekdanji reprezentant bo velika okrepitev pod obročem, ki bo pripomogel k boljši obrambi in skoku Olimpije. "Predvsem nam bo v veliko pomoč v Ligi ABA, kjer so ekipe z ekstremno visokimi igralci, česar pa v bistvu mi nimamo. V vsakem primeru je to dobrodošla okrepitev," je Begićev prihod komentiral Martić. Ni pa rečeno, da je s tem kadrovanje končano, saj je mogoč prihod še kakšnega izkušenega slovenskega košarkarja.

V natrpanem urniku je pred novim letom Olimpija padla v rezultatsko krizo. Tako v Ligi ABA kot v Ligi prvakov zaseda predzadnje mesto, tudi v državnem prvenstvu pa je nanizala nekaj nenadejanih porazov. Glavna cilja ostajata domači lovoriki, v jadranskem tekmovanju pa so pred sezono govorili o preboju v zgornjo polovico. "Cilje je postavila uprava. Prioritete so slovensko prvenstvo in pokal ter Liga ABA. Tudi Lige prvakov ne moremo jemati z levo roko. Ne morem priti v garderobo in reči, da nočem teh tekem zmagati, saj me tudi v drugih tekmovanjih tako ne bi jemali resno. Sem pa povedal, da bomo te tekme na neki način uporabili kot treninge, saj preprosto nimam možnosti trenirati določenih zadev in jih spreminjati ali popravljati. Tako je bilo že na tej tekmi v Nemčiji. Glede na razpored si preprosto ne moremo privoščiti, da bi igrali s šestimi ali sedmimi igralci. Vsi, ki jih imamo na razpolago, bodo v Ligi prvakov igrali," je dejal Martić, ki je v karieri vodil številne klube, pri Olimpiji pa je že deloval v mlajših selekcijah in kot pomočnik Jureta Zdovca. Uspešen je bil na klopi slovenske reprezentance mlajših članov, s katero je postal leta 2000 evropski prvak.

Ob tem se je dotaknil tudi napornega ritma, ko Olimpija vsak teden igra tri ali celo štiri tekme: "Jaz ga nisem naredil, tisti, ki pa o tem odločajo, pa verjetno vedo, zakaj je tak, a mislim, da veliko smisla nima. Se ne bi preveč spuščal v to, saj nimam vpliva. To sem tudi povedal igralcem. O razporedu treh ali štirih tekem na teden ne bomo govorili. Tega ne morem spremeniti in to ni v mojih rokah. So neka dejstva, ki sem jih sprejel, ko sem prevzel to funkcijo." Je bil pa o tem zgovornejši direktor Olimpije Lisac.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
moochie
# 11.01.2018 ob 16:57
Tudi, če je Begič slabo pripravljen in mu manjkata roka in noga je boljši od Raduloviča, tako da super okrepitev...
threepointer
# 11.01.2018 ob 16:24
No, to se pa po dolgem času spet sliši dobro. Sicer predvidevam, da Mirza ni v ne vem kako dobrem stanju, sicer najbrž ne bi igral v Iranu. Ampak vseeno gre za igralca, ki že samo s svojo višino prinese vsaj nekaj strahu za nasprotnikove prodore pod koš.
weylakuc
# 11.01.2018 ob 18:29
Olimpija rabi take igralce kot je Begič.

Govori se tudi o podpisu Balazica ki je zapustil Turčijo. Sicer škoda, da se ni izšlo za podpis Muriča ampak nima veze, samo počasi in košarka v Ljubljani bo spet daleč prišla.
odziv
# 11.01.2018 ob 18:17
Mirza je itaq od vedno Ljubljančan.
Tudi precej več Slovenca je, kot marsikdo.
Če se hoče igrati pri Olimpiji košarko, mu že vnaprej ploskam.
Marsikdo se bo tudi zaradi njega spet pojavil na tribuni.

in aplaudiram izjavi zgoraj ...
moochie
"Tudi, če je Begič slabo pripravljen in mu manjkata roka in noga je boljši od Raduloviča, tako da super okrepitev..."
slovenc pa pol
# 11.01.2018 ob 17:25
V Iranski ligi je veliko odličnih košarkarjev...pa še plačani so dobro...Mirza je pa itak kralj...zgleda da bomo še šli na kkšn pirčk na tekmo...Olimpija
zeleni08
# 11.01.2018 ob 17:52
Super novica glede Begića vendar me zanima nekaj... Od kje Olimpiji denar? Begić verjetno ne bo prišel igrati za lešnike. Jaz bi bil previden z vsem kjer ima Lisac prste vmes... ker on je lisac. ;)
crtomirjansa
# 11.01.2018 ob 17:07
Slisi se obetavno, na koncu bomo pa videli kako bo to zgledalo v praksi. Upam pa da vsaj Olimpija malo upravici ugled drzave kot evropske prvakinje v tem prelepem sportu...
Olimpija ole, zeleno je moje srce!!!
MoonSide 1707
# 11.01.2018 ob 17:09
O, Mirza! Bujrum. ;)))) Super okrepitev! Dobrodošel
Roko5
# 11.01.2018 ob 16:57
lahko bi prisel se erazem, ce se kaj igra
beko4
# 11.01.2018 ob 17:09
super
threepointer
# 11.01.2018 ob 19:11
Jasno je, da si Olimpija ne more privoščiti nobenega od najboljših iz reprezentance evropskih prvakov. Vendar tudi, če Olimpija zbere po moči drugo slovensko ekipo, bo to še vedno zelo spodobno moštvo. Mogoče pa bo res počasi spet vredno priti na kakšno tekmo...
tri barve: modra
# 12.01.2018 ob 07:15
Off the topic:

Gledam te vmesne rezultate glasovanja za all star in vidim, da Gogija ni med 10 playi, kar pomeni, da ni zbral niti 103.000 glasov. Sprašujem se, ali ob vsem, kar nam je Gogi dal s svojimi igrami v reprezentanci res nismo sposobni narediti ene normalne, tudi medijsko podprte kampanje, da bi vsaj vsak 4. ali 5. Slovenec stisnil tisti vote? Pa to bi z nekaj medijskega buma moralo biti zlahka dosegljivo ...
Poldi
# 11.01.2018 ob 19:02
Mirza je tudi z eno nogo boljši od marsikoga...
threepointer
# 12.01.2018 ob 11:55
Gandhi1, tokrat se s tabo strinjam. Če s takšno ekipo Olimpija ne bo prvak, potem lahko kar takoj zaprejo štacuno :).
KLIPAN
# 11.01.2018 ob 19:44
Ne pričakujem preveč.
Letos bom zadovoljen, če ne izpadejo iz Aba lige in osvojijo pokal in prvenstvo.
Naslednjo sezono, ko bo več keša pa mora biti cilj finale lige Aba.
profich
# 11.01.2018 ob 16:26
Super.. jebupanje na final four aba lige se mogoce?
MiD
# 12.01.2018 ob 08:58
Obstaja strah, da bo Lisac tako kadroval, da bo "prelisičil" predsednika in krepko na novo zadolžil klub!
Mirza ne bo prišel zato, ker ima Lisac "lepe oči" ali, ker tako ljubi Olimpijo pa tudi kdo drug ne. Nisem pa zasledil, da bi Berločnik obljubil več denarja za okrepitve.
Če Olimpija ta teden proti Mornarju v Baru izgubi, jih pravzaprav niti ne potrebuje. S to ekipo in Begićem bi morala osvojiti naslov prvaka. Povsem lahko pa se zgodi, da ga tudi z okrepitvami ne bo. Dobro se še spomnim sezone, ko je veliko močnejša "evropska" Olimpija izgubila naslov proti Krki.
Ekipa za naslednjo sezono pa bo jasno odvisna od letošnjega rezultata in tega v katera tekmovanje se bodo uspeli uvrstiti.
Gandhi1
# 12.01.2018 ob 11:22
MiD takrat je bla tud Krka malo jača, oz resn klub k ne spilu v polfinalu lige aba. Olimpija je bla mogoce imensko mal boljsa, sam realno je blo 50-50 tekma, odlocala je forma.
Zdej pa nvm kdo bo ustavu Morgan-Begic navezo? A misls da bo Fifolt-Dimc motal njih al kuga?
Spoznas se ti na basket, ni kej
RAZOČARAN
# 12.01.2018 ob 07:55
Živi bili pa videli, vesel sem, da je že takoj zamenjal kapetanski trak. Glede Hrovata se popolnoma strinjam. Glede Bege, bomo pa še videli, morebiti mu je zopet Olimpija odskočna deska za kam v Pakistan
DAbears
# 11.01.2018 ob 23:30
moochie
Dobr si me nasmeju vsaka cast :)
bojfab
# 13.01.2018 ob 18:49
Ob 20:30 bom bil v Baru. :)
Gandhi1
# 13.01.2018 ob 17:19
Davison..dobr ves, da ce bi zadel, bi jih v NM dobil, garantiram ti
davison20
# 13.01.2018 ob 08:22
Gandhi1, če bi naš indijnc zadel, bi bila tretja tekma v Novem mestu. ČE
REsnica
# 13.01.2018 ob 00:55
klub je zasičen s stalnimi spremembami kadra.
Gandhi1
# 12.01.2018 ob 22:58
Simon-rupsi..ce bi un nas indijanac zadel prot Olimpiji, bi bla krka v finalu. Sam to so vse če ji, kr neki..pač so vse namotal, zasluzeno.
Letos majo pa brutalno rotacijo z Begicem, za slo razmere
Tine Maza
# 12.01.2018 ob 11:18
tri barve: modra

Se strinjam! Sem glasoval. Enostavno je; izbereš Gogija (lahko še koga), klikneš review & submit in potem izpolniš svoje podatke.

Link je tale: https://vote.nba.com/?referrer#/
piresica
# 11.01.2018 ob 19:54
Kar se tiče državnega prvenstva in pokala je Olimpija brez okrepitev prvi favorit . Želel bi , da z okrepitvami na mednarodni sceni pokaže dosti več kot do sedaj .
piresica
# 11.01.2018 ob 19:40
Končno se Olimpiji obetajo boljši časi . Bojim pa se , da je za to sezono malo pozno .
simon-rupsi
# 12.01.2018 ob 16:02
Prvak bo Primorska. Lani je Olimpija imela srečo, da sta se pri laškem poškovala Tranik in Špan. Če bi bila ta dva zdrava Olimpija ne bi videla naslova.

Laško je lani igral najboljšo košarko do trenutka, ko so jih zadele poškodbe. .
Jadranska liga
Državno prvenstvo v košarki
link
Petrol Olimpija dobila derbi s Krko
25
17. marec 2018 ob 21:57 Košarkarji Petrola Olimpije so v Ligi za prvaka zmagali še tretjič zapored, potem ko so v derbiju 3. kroga premagali Krko s 77:70. Novomeščani so izgubili prvič v drugem delu.
Več novic ...
Evropski pokali v košarki
link
Mrk zmajev v zadnji četrtini, upanja za Evropo ni več
35
30. januar 2018 ob 23:11 Košarkarji Petrola Olimpije so na zadnji domači tekmi v Fibini Ligi prvakov, odigrali so jo v Tivoliju, morali priznati premoč grškemu AEK-u (71:80).
Več novic ...
Kazalo