Zmago Sagadin brusi slovenske košarkarske talente, ki želijo pred domačimi navijači osvojiti medaljo. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Zmago Sagadin brusi slovenske košarkarske talente, ki želijo pred domačimi navijači osvojiti medaljo. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Klemen Prepelič
Največja odgovornost bo na kapetanu Klemenu Prepeliču, za katerim je odlična sezona pri Heliosu, ki ga prav tako vodi Sagadin. Foto: KZS/Aljaž Močnik

Samo dva dni pred začetkom evropskega prvenstva v košarki do 20 let je bil gost spletne klepetalnice MMC-ja selektor mlade slovenske reprezentance Zmago Sagadin.

S preizkušenim receptom do uspeha
Vedno zanimiv sogovornik je ob debiju v MMC-jevi klepetalnici zapisal vodilo, da želi z moštvenim duhom doseči zahtevani in pričakovani uspeh - medalje na domačem turnirju. Svojim varovancem v zameno za predano in trdo delo odpusti tudi kakšno mladostniško vragolijo, a samo takrat, ko ni treningov in drugih reprezentančnih obveznosti.

V klepetu se je Sagadin dotaknil tudi stanja v slovenski košarki: "V tem trenutku ni rožnato, vendar če je to dno, gre lahko krivulja samo še gor. Upam, da je dno doseženo in da bo šlo od jutri naprej samo še navzgor, jaz sem vedno optimist."

Lažje igrati košarko za računalnikom kot na igrišču
Ob številnih vprašanjih, neposredno povezanih z izbranci in prihajajočim turnirjem, je 59-letni Celjan tudi primerjal prejšnje in zdajšnje generacije mladih košarkarjev. "Zunanja igrišča 20 let nazaj so bila polna, saj so bili fantje pripravljeni viseti tam, dokler jih starši niso za ušesa zvlekli stran. Danes ta igrišča samevajo, mladi fantje niso pripravljeni zase storiti nič, v katerem koli športu." Njegov odgovor, zakaj je dober met z razdalje največja slabost mladih košarkarjev, je bil še neposrednejši: "Verjetno je lažje sedeti za računalnikom in košarko igrati tam."
Mladci na generalki za Eurobasket 2013
Mlajši člani se bodo od četrtka naprej merili na evropskem prvenstvu v Sloveniji, ki bo za organizatorje nekakšna generalka pred članskim Eurobasketom prihodnje leto.

Najtrofejnejši slovenski trener je že ob prihodu na krmilo mladinske reprezentance napovedal, da je cilj medalja. Fantje so se pod njegovim vodstvom pripravljali več kot mesec, zdaj pa bomo videli, kakšna je prihodnost slovenske reprezentančne košarke.

Evropsko prvenstvo boste od drugega dela, ki se bo začel v ponedeljek, lahko spremljali tudi na drugem programu TV SLO in MMC-ju.