Začetek sezone bo pripadel branilcu naslova Dallasu, ki se bo prvi dan nove sezone pomeril z Miamijem, ki je v velikem finalu klonil s 4:2 v zmagah. Foto: EPA
Začetek sezone bo pripadel branilcu naslova Dallasu, ki se bo prvi dan nove sezone pomeril z Miamijem, ki je v velikem finalu klonil s 4:2 v zmagah. Foto: EPA
Derek Fisher (NBPA)
Načelni dogovor mora potrditi še večina lastnikov in igralcev, ti morajo predtem še umakniti 'antitrustovsko' tožbo in znova vzpostaviti sindikat. Foto: Reuters
David Stern
Komisar Lige NBA David Stern je le dosegel dogovor, po katerem bo sezona 2011/12 druga najkrajša sezona v zgodovini Lige NBA. Sezona 1998/99 je bila skrajšana le na 50 tekem rednega dela, uradni dogovor pa je bil podpisan šele 20. januarja 1999. Foto: EPA

Po več kot 15 urah petkovih pogajanj, ki so se zavlekla v pozne nočne ure, so si predstavniki lastnikov in igralcev le segli v roke. Okrnjena sezona 2011/12 se bo začela na božič, 25. decembra, v zgoščenem urniku pa čaka 30 moštev 66 tekem rednega dela. Pripravljalni tabori se bodo predvidoma začeli 9. decembra, do takrat se bodo v Severno Ameriko vrnili tudi številni igralci, ki so okrepili evropske klube.

Najprej umik tožbe in oživitev sindikata
Dogovor lastnikov in igralcev morata z glasovanjem potrditi še obe strani. Vodstvo Lige NBA mora dobiti soglasje 15 lastnikov od 29 (liga je še vedno lastnik New Orleansa), kar naj bi se zgodilo že v soboto zvečer. Sindikat igralcev NBPA, ki je uradno sicer razpuščen, mora dobiti potrditev večine izmed dobrih 430 NBA-košarkarjev. A pred njihovim glasovanjem morajo predstavniki še umakniti tožbo proti ligi, ki so jo vložili v Minnesoti. Ker je sindikat razpuščen, bo lahko nova kolektivna pogodba dokončno sklenjena šele po ponovnem oblikovanju NBPA-ja.

"Dosegli smo načelni dogovor, ki pa je še predmet različnih potrditev in zelo zapletenih mehanizmov. Vendar smo optimistični, da bo sprejet in se bo sezona v Ligi NBA začela 25. decembra," je o trdnosti dogovora prepričan komisar lige David Stern. "V obojestransko korist je bilo, da smo dosegli dogovor in rešili sezono," je bil kratek izvršni direktor sindikata Billy Hunter.

Veliko božično darilo za navijače
Prvotni božični spored - 25. december je najpomembnejši dan v rednem delu sezone - bo ostal nespremenjen. V velikem rivalstvu se bo Boston pomeril z New Yorkom, zvezdniški Miami bo v ponovitvi finalnega obračuna gostil prvake iz Dallasa, v tretjem obračunu uvodnega dneva sezone se bosta pomerila Chicago in LA Lakers.

Lastniki klubov so z iztekom prejšnjega kolektivnega dogovora 30. junija zaprli klube in vse odtlej dolgotrajna pogajanja niso obrodila sadov. Ob naraščanju izgubljenih tekem in vse večji verjetnosti, da odpade celotna sezona, je bilo na začetku tedna ogromno tajnih pogajanj, kjer sta strani močno zbližali stališča.

Dogovor zavit v tančico skrivnosti
Potrjenih podrobnosti dogovora še ni, tako še ni znano, kakšna bo nova delitev prihodkov, ki je bila največji kamen spotike. Po stari kolektivni pogodbi so igralci dobili 57 odstotkov vseh s košarko povezanih prihodkov, nova delitev pa se suče okoli delitve 50:50. Pri drugih spornih zadevah prav tako še niso razkrili dogovorjenih rešitev, vseeno pa lastniki niso dobili trdega "salary capa", niti skrajšanja najdaljših mogočih pogodb. Izmed neusklajenih stvari pa naj bi na mizi ostali le dopinški testi oz. oblika njihovih izvajanj.

Podrobnosti dogovora bodo predstavljene takoj, ko se bodo z njimi temeljito seznanili tako lastniki kot igralci. Po besedah pomočnika komisarja Adama Silverja naj bi nov dogovor omejil predvsem klube z velikih in finančno močnih trgov v boju za podpise prostih igralcev.