Žan Mark Šiško je bil znova izvrsten. 13 točkam je dodal še 13 podaj. Njegove izvrstne letošnje igre je po tekmi poudaril tudi trener Olimpije Jure Zdovc. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Mark Šiško je bil znova izvrsten. 13 točkam je dodal še 13 podaj. Njegove izvrstne letošnje igre je po tekmi poudaril tudi trener Olimpije Jure Zdovc. Foto: www.alesfevzer.com

Tigri so zobe pokazali tudi v hramu slovenske košarke, kjer so na tretjem dozdajšnjem obračunu še tretjič ugnali zmaje. V nekdanjem domovanju Olimpije so bili boljši lani v polfinalu pokala, letos v superpokalu in zdaj še v državnem prvenstvu. V Stožicah pa so zanimivo izgubili vse tri tekme. Koprčani, ki so se pred tednom dni v tretji sezoni delovanja kluba prvič prebili v Ligo ABA, so potrdili, da so trenutno najmočnejša zasedba v Sloveniji in tudi absolutni favoriti za osvojitev državnega naslova, kar bi bila že njihova četrta lovorika v sezoni. Državni prvaki in pokalni prvaki se bodo znova pomerili že v nedeljo, ko bo v Bonifiki zaostalo srečanje 2. kroga Lige Nova KBM za prvaka.

Odločilno prednost za četrto zmago na peti medsebojni tekmi v tej sezoni so gostje napravili v tretji četrtini. Žan Mark Šiško je imenitno vodil peterko na parketu in vpisal dvojni dvojček (13 točk in 13 podaj), pod obročem pa je bil neustavljiv Marjan Čakarun, ki je v tem delu tekme dosegel 11 od svojih 28 točk. Korak so Ljubljančani držali, ko so imeli nadzor v skoku, bili dovolj agresivni in ko so zadevali z razdalje. Ko se je v tretji četrtini met z razdalje ustavil – vseeno so še vedno večino napadov zaključevali z meti izza črte –, pa so hitro izgubili stik. Šiško je medtem zlahka prebijal zeleno-belo obrambo, Čakarun pa po njegovih podajah polnil koš.

Jurica Golemac, ki uspešno vodi Primorsko, se je prvič pomeril z nekdanjim soigralcem in svojim trenerjem – sodelovala sta v slovenski reprezentanci na EuroBasketu 2009 – Juretom Zdovcem, ki je pred slabima dvema mesecema prevzel zmaje. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac, ki uspešno vodi Primorsko, se je prvič pomeril z nekdanjim soigralcem in svojim trenerjem – sodelovala sta v slovenski reprezentanci na EuroBasketu 2009 – Juretom Zdovcem, ki je pred slabima dvema mesecema prevzel zmaje. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so dobro začeli tekmo in povedli s 7:1, a so tudi gostje hitro ujeli ritem in kmalu izenačili. Čakarun je pod obročem prispeval devet točk, toda na drugi strani je v prvi četrtini še dve točki več – zadel je tri trojke – dal Jan Špan, ki je poskrbel za ljubljansko vodstvo po prvi četrtini (25:24). Olimpija je prvi točki v drugi četrtini dosegla šele po petih minutah, ko je trojko zadel Domen Lorbek. Skupaj jih je v drugi četrtini dala vsega sedem in Primorska si je do odmora priigrala šest točk naskoka (32:38).

Tigri so imenitno odprli drugi del. Šiško je lepo podal Lanceu Harrisu za atraktiven "alley-oop", ameriški košarkar pa je bil uspešen še za tri za prvo dvomestno prednost na tekmi. Jure Zdovc je takoj vzel minuto odmora, nalet Primorske – pod obročem je zadel še Čakarun – pa je ustavil Lorbek s trojko. V 37. minuti je Harris najprej zadel izza črte, Čakarun je bil znova uspešen pod obročem, natančen pa je bil še pri dodatnem prostem metu, saj je osebno napako nad njim napravil Marvin Jones, in razlika je narasla na 17.

Ob koncu tretje četrtine je za 45:65 trojko zadel Šiško. V prvi polovici zadnjih desetih minut je zmajem na krilih Aleksandra Lazića in Bojana Radulovića uspelo prepoloviti prednost. Slabe tri minute pred koncem, ko je center Olimpije zadel izpod koša, je bila primorska prednost le še osem. Toda gostje so domači nalet brez težav in mirno zaustavili. Jurica Golemac je na parket vrnil Šiška. Takoj zatem je zadel Harris, Alen Hodžić pa je bil uspešen s črte prostih metov in srečanje je bilo odločeno.

Zdovc: Koprčani so nam enostavno prodali vse možne "štose"
"Zagotovo nismo odigrali najboljše tekme. Napravili smo veliko začetniških napak. Če želiš igrati proti ekipi, kot je Sixt Primorska, ki ima kvalitetne igralce in pritiska nate skozi celotno tekmo, tega enostavno ne smeš početi. Koprčani so nam enostavno prodali vse možne "štose", na katere smo se pripravljali, a eno je trening, drugo pa je tekma. Sixt Primorska je pokazala, da je korak pred nami. Ko smo postali bolj agresivni, smo začeli tudi igrati tako, kot bi morali. Toda prejeli smo preveč točk izpod samega obroča, saj smo večino tekme igrali premehko. Koprska ekipa je za nas zelo neugodna. Če bi želeli zmagati, bi morali imeti zelo dober dan v napadu, a tudi tega na žalost nismo imeli. Zgrešili smo veliko odprtih metov, oni pa so to kaznovali," je bil razočaran trener Zdovc.

Golemac je bil seveda precej boljše volje: "V igri smo doživljali vzpone in padce, kar mi nikakor ne more biti sprejemljivo. V prvi in zadnji četrtini smo prejeli po 25 točk, medtem ko sta bili preostali tisti pravi naši. Z uspehom v Tivoliju smo si priigrali prednost na medsebojnih dvobojih, že čez tri dni pa nas čaka nov obračun. Nikakor se ne smemo preveč sprostiti, saj bo Petrol Olimpija zagotovo vsak dan boljša."

7. KROG:
PETROL OLIMPIJA – SIXT PRIMORSKA
72:85 (25:24, 7:14, 15:29, 25:18)
Čakarun 28, Harris 20, Šiško 13, in 13 podaj Jagodić Kuridža 12, Marinković in Hodžić po 4, Ferme 3, Vončina 1; Špan in Radulović (11 skokov) po 18, Lapornik 11, Lazić 10, Lorbek 6, Jones 4, Šamanić in Badžim po 2, Bubnić 1.

Odigrano v sredo:
KRKA – HELIOS SUNS
86:58 (17:14, 18:22, 18:14, 33:8)
Lapornik 26 (3/4 za dve, 6/8 za 3) in 6 podaj, Đapa 15, Cinac 11; Gajić 20, Klavžar 12.

ROGAŠKA – HOPSI POLZELA
69:85 (17:25, 13:16, 17:27, 22:17)
Davis 20, Pajić 19; Atanacković 17, Borse 15, Čebular 13.

Liga za prvaka:                      
SIXT PRIMORSKA             6  6  0 12
PETROL OLIMPIJA            6  4  2 10
KRKA                       7  3  4 10
ROGAŠKA                    7  3  4 10
HOPSI POLZELA              7  3  4 10
HELIOS SUNS                7  1  6  8