Smiljan Pavič je s Krko odlično začel novo leto, saj so Novomeščani dobili dve tekmi v gosteh. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Smiljan Pavič je s Krko odlično začel novo leto, saj so Novomeščani dobili dve tekmi v gosteh. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Smiljan Pavič
Pavič verjame, da bo Krka nadaljevala zmagoviti niz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić
Krka ima kar nekaj težav s poškodbami. Na zadnji tekmi se je poškodoval najboljši strelec moštva Edo Murić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Smodiš
Pavič je prepričan, da bo vrnitev Matjaža Smodiša močno koristila tako igralcem kot tudi klubu. Foto: BoBo

Pavič je bil na gostovanju v Zagrebu med najzaslužnejšimi za veliko zmago Novomeščanov. 32-letni center je prispeval dvojni dvojček, saj je 15 točkam dodal še 11 skokov: "S to zmago nad Cibono smo si res dvignili samozavest. Ob tem je treba povedati, da smo jo dvignili že med premorom med prazniki. Trdo smo trenirali in verjeli v to, da smo sposobni boljših rezultatov. Kljub tem poškodbam smo verjeli, da lahko premagamo tako Zadar kot Cibono. To nam je uspelo in smo res veseli."

Državni prvaki so proti hrvaškim prvakom igrali tako rekoč le s sedmimi igralci, ki so z borbenostjo in nepopustljivostjo preobrnili rezultat ter na koncu na krilih izkušenih Paviča, Domna Lorbka in Jakova Vladovića tudi osvojili novi dve točki. V zmagovitem ritmu želijo zdaj jasno nadaljevati. Naslednji preizkus jih čaka v nedeljo, ko gostijo Široki: "Verjamemo, da lahko doma premagamo Široki. Imamo neporavnane račune z gostovanja, kjer smo bili zelo blizu, a nam ni uspelo zmagati. Kljub pomanjkanju igralcev gremo z isto miselnostjo na to tekmo."

Zmanjkalo tudi nekaj športne sreče
Novo leto je tako Krka zelo dobro začela. Prekinila je niz petih zaporednih porazov in končala rezultatsko krizo, ki je bila po mnenju Paviča posledica nesrečnega spleta okoliščin: "Veliko stvari se je nabralo. Morda nam je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče. Nekajkrat smo bili zelo blizu, pa nam na koncu ni uspelo. Če bi recimo te tekme, ko smo bili blizu, zmagali, bi bila slika povsem drugačna. To se nam je zdaj recimo zgodilo. Še posebej proti Zadru smo imeli nekaj športne sreče in to so te stvari, ki lahko povsem obrnejo situacijo. Mislim, da je splet okoliščin vplival na ta negativni niz, zdaj pa upam, da se je sreča obrnila."

Po približno dveh tretjinah regionalnega tekmovanja so varovanci Aleksandra Sekulića na devetem mestu s sedmimi zmagami in desetimi porazi. Nedvomno so bila pričakovanja pred sezono višja, vendar pa Paviča stanje na lestvici ne skrbi: "Ne obremenjujemo se z lestvico. Z mislimi smo samo na naslednji tekmi. Tako se tudi pripravljamo. Kaj nam bo to na koncu prineslo, bomo videli, ampak trenutno imamo v mislih samo Široki."

Veliko težav s krilnimi centri
Liga je letos zares izjemo izenačena in vse je še odprto. Krka, ki je trikrat zapored osvojila naslov prvaka, meri na novo lovoriko v državnem prvenstvu, visoke ambicije pa ohranja tudi v Ligi ABA: "Normalno, cilj je osvojiti državno prvenstvo. Želimo si čim višje v ABA ligi, želimo si tudi Evrope, a vemo, da je letos konkurenca izjemno močna. Mnogi so se okrepili. Po drugi strani je liga tudi zelo izenačena. Dve tekmi in lahko napreduješ ali pa padeš tudi do pet mest. Mi smo svoje bonuse izpolnili. Zdaj bomo poskušali, če se bo dalo, priti tudi do Evrope."

Kljub boljšim predstavam v zadnjem času pa imajo Novomeščani še naprej kar nekaj težav. Po odhodu Jurice Golemca in poškodbam Uroša Lučića, Marka Pajića ter Eda Murića, ki bi lahko tudi pomagal na "štirici", so ostali tako rekoč brez krilnega centra. "Nekako je zakleta ta pozicija štiri. Golemac že od samega začetka ni bil pravi, kar se tiče poškodbe. Poškodovali so se nato še Lučić, Pajić in nazadnje še Murić. To so vsi, ki bi lahko igrali na štirici. Upam, da se bo tudi to obrnilo. Bolj smo obremenjeni preostali igralci. Imamo pa taktične zamisli tako z dvema visokima igralcema kot tudi s štirimi nizkimi. Mi bomo to situacijo poskusili obrniti sebi v prid. Ko bodo na parketu štirje nižji, bomo igrali hitreje, ko pa bova oba z Lalićem v igri, pa bomo igrali bližje obroču."

Smodišev prihod neprecenljiv
Kaj kmalu pa se bo prav na tem položaju konkurenca zaostrila, saj se je treningom Krke pridružil legendarni Matjaž Smodiš. "Počasi se Matjaž že priključuje treningom, a še ni v tekmovalnem ritmu in še kar nekaj časa ne bo," je povedal Pavič in dodal: "To ogromno pomeni. Tako mlajši kot starejši bomo lahko veliko odnesli od njega. Ne bi izgubljal besed, za kakšnega igralca gre, ki je v Evropi dal res vse čez. Po drugi strani bo veliko pridobil tudi klub, saj prihaja igralec, ki je igral v samih velikih klubih. Lahko bo pomagal s svojimi nasveti in izkušnjami. Mislim, da se bo v prihodnji sezoni odločil, da bo tudi deloval v klubu. Vse skupaj je neprecenljivo."