Goran bo do 21. ure skoraj zanesljivo zapustil Phoenix, z njim pa naj bi odšel tudi brat Zoran. Foto: Instagram
Goran bo do 21. ure skoraj zanesljivo zapustil Phoenix, z njim pa naj bi odšel tudi brat Zoran. Foto: Instagram
Chris Paul in Goran Dragić
Goranova odločitev je razbesnela navijače Phoenixa. Na ameriških forumih krivijo predvsem vodstvo Sunsov, ki je brez potrebe nakopičila številne branilce, pozabila pa na okrepitve pod obročema. Foto: Reuters
Nezadovoljni Dragić želi iz Phoenixa

Najboljši slovenski košarkar je v torek šokiral vodstvo kluba in odkrito dejal, da po končani sezoni ne misli podpisati nove pogodbe. Ameriški mediji so seveda z veseljem zgrabili zgodbo in prestop Goran Dragića je postal osrednja novica prestopnega roka Lige NBA, ki je obetal dolgočasje.
"Ne zaupam jim več. To se dogaja prevečkrat. Že drugič, tretjič. Pač, prišel sem do točke v svoji karieri, ko je zame in za mojo družino bolje, da gremo naprej. Stanje v kotu ni del moje igre. Vidim, da ne gremo v pravo smer. Zato sem se odločil, da zahtevam menjavo in si najdem boljši položaj," je povedal Dragić.

Sunsi so se znašli pred zidom, saj jim je za menjavo ostalo le 48 ur. Za nameček je domnevna Goranova želja, da bi najraje odšel k LA Lakersom, New York Knicksom in Miami Heatom, Sunsom močno zmanjšala manevrski prostor. Kdo bi si želel igralca le za nekaj mesecev in ga potem izgubiti v poletnem prestopnem roku?

Snubcev je veliko, lahko rečemo, da se za Gorana zanima "polovica lige". Sunsi naj bi iskali svoje interese predvsem pri klubih, ki niso na Goranovi listi želja. Ob tem računajo, da bo novo okolje v prihajajočih mesecih do poletja prepričalo slovenskega organizatorja igre, da podpiše dolgoročno pogodbo. Po zadnjih informacijah naj bi Phoenix v sveženj za menjavo poleg Gorana vključil še njegovega brata Zorana, ki je v Sunse prišel v letošnjo sezono in stopil na parket na šestih tekmah, na katerih je odigral samo skupaj 14 minut.

Poleg Lakersov, Knicksov in Miamija se za Gorana Dragića najbolj zanimajo Boston, Houston in Sacramento. Lakersi lahko za Dragića ponudijo prvi izbor na naboru, a pri Sunsih bi si želeli, da Jezerniki umaknejo protekcijo za prvih pet izborov. Tega pa Lakersi ne želijo in računajo, da bi Dragića zvabili v svoje vrste poleti brez kakršnega koli odrekanja. Knicksi želijo z Dragićem postaviti prvi temelj nove ekipe. Izvršni direktor Phil Jackson bi rad poleti dodal še Marca Gasola in naslednje leto Kevina Duranta, ki se mu bo iztekla pogodba z Oklahomo. Miami je najšibkejši prav na položaju organizatorja igre in bi bil z Goranom, Wadom in Boshem v igri za vrh Vzhoda.

V podobnem položaju je Houston, ki je željo izrazil še pred Goranovo, da zapusti Sunse. Dragić, Harden, Howard in izvrstna spremljevalna posadka bi bili eni od glavnih kandidatov celo za naslov. Vodstvu Phoenixa naj bi bil najbolj všeč Boston, ki ima kopico izborov na naboru. Goran naj bi bil prvi kamenček v prenovi Celticsov. Poleg tega sta direktorja obeh klubov Danny Ainge in Ryan McDonough v prijateljskih odnosih, kar tudi ni zanemarljivo. Tu je še ambiciozni Sacramento z novim trenerjem Georgeem Karlom, pa Indiana, v katero se marca vrača poškodovani Paul George in bi z Goranom spet postala eden pomembnejših dejavnikov na Vzhodu. Omenja se tudi Utah, ki pa ni obljubljena dežela za proste igralce. Vsi našteti klubi imajo možnost, da Goranu ponudijo petletno pogodbo, vredno 100 milijonov dolarjev.

Sunsi naj bi si želeli v zameno za Dragića mladega, perspektivnega igralca in prvi izbor (ali dva) na naboru.

Možnosti je veliko. Del odgovora bo znan v nekaj urah.

Nezadovoljni Dragić želi iz Phoenixa