Andrej Kirilenko je prvo ime CSKA-ja. Izjemni
Andrej Kirilenko je prvo ime CSKA-ja. Izjemni "AK-47" je kariero začel v Spartaku iz Sankt Peterburga, nato pa je pred odhodom v Ligo NBA tri leta igral v Moskvi. V ZDA je pustil velik pečat predvsem kot odličen obrambni igralec. Foto: Reuters
Ramunas Šiškauskas, Sinan Güler
Ostrostrelec Ramunas Šiškauskas je bil med glavnimi tvorci uspehov litovske reprezentance v zadnjem desetletju. Leta 2007 je postal evropski klubski prvak s Panathinaikosom, naslednje leto pa je uspeh ponovil s CSKA-jem. Foto: EPA
Kelly McCarty, Unics
Izkušeni 36-letni Kelly McCarty že osem let igra v Rusiji. Najprej si je kruh služil pri Dinamu iz Sankt Peterburga, pred prihodom v Kazan pa je bil član moskvskega Himkija. Američan ima tudi rusko državljanstvo in je nastopil na Eurobasketu leta 2009. Foto: EPA
Zoran Planinić, Mantas Kalnietis
Mostarčan Zoran Planinić je tri leta igral v Ligi NBA. V Evropo se je vrnil najprej k TAU Ceramici, nato pa je leta 2008 za dve sezoni odšel v CSKA. Leta 2010 je okrepil mestnega tekmeca Himkija. Foto: EPA
Jotam Halperin
Jotam Halperin je eno sezono igral tudi pri Unionu Olimpiji. Izraelski branilec je kariero začel pri Maccabiju, pred prihodom v Sankt Peterburg pa je igral za pirejski Olympiacos. V Spartak je odšel zaradi slovenskega trenerja Jureta Zdovca. Foto: Vladimir Nikolič
Sergej Belov.
Rus Sergej Belov, ki je blestel v dresu Sovjetske zveze in CSKA-ja, je bil izbran za najboljšega evropskega košarkarja vseh časov. Foto: NN
Matjaž Smodiš, Erazem Lorbek
Matjaž Smodiš je odlično igral za CSKA, s katerim je dvakrat postal evropski prvak. V Rusijo je prišel skupaj z italijanskim strokovnjakom Ettorejem Messino. Eno sezono je Smodiš tvoril centrski dvojec z rojakom Erazmom Lorbkom. Foto: EPA
Boštjan Nachbar
Pred krizo je bilo v Rusiji denarja na pretek. Boštjan Nachbar je tedaj podpisal pogodbo z Dinamom za tri leta. Dobil naj bi kar 9,6 milijona evrov, a je že po polovici sezone klub padel v finančne težave. "Boki" se je letos vrnil v Rusijo. Zdaj je član UNICS-a. Foto: EPA

Brez dvoma je najboljša ekipa stare celine v letošnji sezoni najbolj sloviti ruski in tudi še sovjetski klub CSKA. V Moskvi so po lanski neuspešni sezoni, ko so Evroligo končali že po rednem delu (v skupini so se srečali tudi z Olimpijo) sestavili izjemno moštvo, ki v Evroligi še ni klonilo in se tako lahko pohvali z izjemno serijo 13:0.

"Rdeča armada" si je sicer že šestkrat pokorila evropsko košarkarsko elito. V zadnjem desetletju ji je to uspelo dvakrat, kar devetkrat pa je v tem obdobju nastopila na zaključnem turnirju Evrolige. CSKA je imel vedno močno zasedbo, a morda ima letos celo najmočnejšo do zdaj. Igro vrste Jonasa Kazlauskasa, ki je do evropskega naslova popeljal že Žalgiris, vodi eden najboljših evropskih organizatorjev igre Srb Miloš Teodosić. Pod košem blesti njegov rojak Nenad Krstić, izjemno peterko pa zaključujejo trije fantastični krilni košarkarji – izkušeni Litovec Ramunas Šiškauskas, vsestranski Viktor Hrjapa in izjemni Andrej Kirilenko.

UNICS presenečenje drugega dela
V Top 16 odlično nastopa drugi ruski predstavnik, ki sicer letos prvič igra v Evroligi. UNICS iz Kazana, ki je lani slavil v Eurocupu, je v skupini G, kjer so še Panathinaikos, Fenerbahče in Anadolu Efes, trenutno prvi. Dobil je vsa tri srečanja. Tri zmage imata v drugem delu Evroligeše Barcelona in Siena. Pri tatarskem klubu so za debitantsko sezono sestavili zavidljivo zasedbo. V vrsti Jevgenija Pašutina, ki je do zdaj v Evroligi izgubila le trikrat, blesti Američan s potnim listom Bosne in Hercegovine Henry Domercant. Pomembno vlogo igrajo njegovi rojaki Kelly McCarty, Terrell Lyday in Lynn Greer, Belorus Vladimir Veremenko ter Rus Petr Samojlenko. Pred kratkim je UNCS okrepil slovenski reprezentant Boštjan Nachbar.

Eurocup v znamenju Rusov
V Eurocupu sta dve ekipi še neporaženi. Oba kluba prihajata iz Rusije. Devet zmag imata Spartak Sankt Peterburg in Himki, ki domuje v predmestju Moskve. Himki, ki lani ni najbolje nastopil v Evroligi, letos vodi legenda litovske košarke Rimas Kurtinaitis. Prva strelca moštva sta Hrvata Krešimir Lončar in Zoran Planinić. Med nosilci igre so še Rus Vitalij Fridzon in Američana Chris Quinn ter Thomas Kelati.

Na klopi Peterburžanov sedi Jure Zdovc. Spartak si je za cilj v letošnji sezoni zadal preboj v Evroligo. Ekipa je sestavljena predvsem za Eurocup in za enkrat ji gre odlično. Igro vodita Američan Patrick Beverley in Izraelec Jotam Halperin, pod obročem blestita Grk Loukas Mavrokefalidis in Črnogorec Vladimir Dragićević. Pomemben člen je tudi slovenski krilni center Miha Zupan.

Igro Lokomotiva bo zdaj vodil Ilievski
V skupini I Eurocupa vodi Valencia, v L pa še en ruski klub Lokomotiva Kuban. Košarkarji iz Krasnodarja, ki igrajo pod taktirko slovenskega selektorja Božidarja Maljkovića, so zmagali dve tekmi, eno pa izgubili. Dres Lokomotive nosi Primož Brezec, ki pa ne igra veliko. Prvo ime moštva je sicer Američan z makedonskim državljanstvom Jeremiah Massey. Pomembno vlogo igrata njegova rojaka Kelvin Rivers in Roderick Blakney, Francoz Ali Traore ter Rus Sergej Bikov. Klub je pred kratkim okrepil nekdanji član Olimpije Vlado Ilievski.

Leta 2010 je bila ustanovljena Liga PBL. Profesionalna košarkarska liga, kar pomenijo kratice, je zamenjala Superligo, ki je zdaj ime drugega najmočnejšega tekmovanja v ruski košarki. V PBL-u tekmuje deset moštev. Osem od teh jih nastopa v Ligi VTB, prav vsa pa so nastopila v evropskih tekmovanjih. Ruska moštva imajo tako zelo natrpan urnik. V prihodnji sezoni naj bi se zato združili PBL in VTB, ki je regionalno tekmovanje beloruskih, čeških, estonskih, finskih, kazahstanskih, latvijskih, litovskih, poljskih, ruskih in ukrajinskih klubov. V vseh treh letih so v tej ligi slavili Rusi – dvakrat CSKA in lani Himki.

CSKA, Spartak in Dinamo sovjetski prvaki
Daleč najuspešnejši ruski klub je seveda CSKA, ki je kar 18-krat postal ruski prvak. Dvakrat – v sezonah 2001 in 2002 – je krono prepustil Uralu iz Perma. Ambiciozni klub izpod Urala je leta 2008 zaradi dolgov prenehal z delovanjem. "Rdeča armada" je še 24-krat bila najboljša v Sovjetski zvezi. Od še delujočih klubov sta bila sovjetska prvaka po dvakrat moskovski Dinamo in peterburški Spartak, ki je tudi osvojil zadnje prvenstvo nekdanje države.

Sovjetska zveza je bila skupaj z ZDA in Jugoslavijo največja košarkarska velesila. Na olimpijskih igrah je osvojila devet medalj, od tega dve zlati, na svetovnih prvenstvih osem odličij, trikrat so bili prvaki, kar 14-krat pa so postali evropski prvaki. Prav na vseh Eurobasketih je "zbornaja komanda" zveza osvojila zlato odličje. Selektorji so večinoma bili Rusi, glavni nosilci igre pa so ob ruskih košarkarjih bili še Litovci. Svoje so dodali tudi Ukrajinci in Latvijci. Ruska izbrana vrsta je od osamosvojitve dalje dvakrat postala svetovni podprvak (1994, 1998), štiri medalje pa je osvojila na Eurobaksetih. Lani in leta 1997 so bili Rusi tretji, leta 1993 drugi, pred štirimi leti pa so v Španiji postali prvaki.

Denarja je v Rusiji veliko
Rusija je dolgo časa imela le enega predstavnika v Evroligi. Šele v zadnjih letih so si priborili dodatno mesto. V desetletju obstoja Evrolige je v tem tekmovanju najprej zaigralo moštvo Sankt Peterburg Lions. V Evroligi je tedaj klub, ki je bil ustanovljen z italijanskim ter švicarskim denarnim vložkom in je deloval le eno sezono, igral zato, ker je CSKA nastopil v Suproligi. Nato so v Evroligi eno sezono tekmovali še Ural, Dinamo Moskva, UNICS in dve leti Himki.

Rusija je pred leti že veljala za košarkarsko obljubljeno deželo. Klubi so z velikim finančnim vložkom privabili zveneča imena. Leta 2008 so tako v Rusijo iz Lige NBA odšli Nachbar, Carlos Delfino, Jorge Garbajosa … Košarkarji so bili celo med najbolj plačanimi v Evropi, a kmalu je bilo "pravljice" konec. Gospodarska kriza se je močno poznala. Praktično vsi klub – tudi CSKA- so imeli finančne težave. Kot kaže, pa je kriza za ruske ekipe že zgodovine. Znova je denarja na pretek in posledično so klubi že v samem evropskem vrhu. Moč ruskih moštev sta letos občutila tudi slovenska predstavnika v Evropi. Spartak je pretekli teden zanesljivo v Novem mestu ugnal Krko, UNICS pa je bil dvakrat v Evroligi boljši od Olimpije.

Nenavadno pravilo domačih igralcev
Edina ovira, da ne privabijo še več kakovostnih košarkarjev, je pravilo, ki pravi, da morata na tekmah državnega prvenstva biti ves čas vsaj dva Rusa na parketu. Tako so številni tujci tudi dobili državljanstvo. Najbolj znan primer je J. R. Holden, ki je tudi zaigral za izbrano vrsto Rusije in bil junak Eurobasketa 2007. Tudi McCarty je že oblekel dres ruske reprezentance.

Smodiš pustil neizbrisen pečat v Moskvi
V Rusiji so se preizkusili številni slovenski košarkarji. Največji pečat je vsekakor pustil Matjaž Smodiš, ki je celo kot prvi tujec postal kapetan CSKA-ja. Dvakrat je bil krilni center z Moskovčani evropski prvak. Za "rdečo armado" sta zaigrala še Erazem Lorbek in Sani Bečirović. UNICS je drugi klub Nachbarja, ki je pred tem igral že za Dinamo, katerega član je nekaj časa bil tudi Američan s slovenskim potnim listom Ariel McDonald. Za kazanski klub sta svoj čas nastopala Hasan Rizvić in Marko Tušek. Brezec je že lani igral v Rusiji, ko si je kruh služil v Samari.

Lokomotivo je v preteklosti vodil Sašo Filipovski, ki je bil lani nekaj časa tudi pomočnik pri CSKA-ju. Za Lokomotivo, ki se je iz Mineralne Vode prek Rostova preselila v Krasnodar, so igrali še Goran Jagodnik, Marijan Kraljević, Ivica Jurković, Aleksandar Ćapin, Željko Zagorac in Nebojša Joksimović. Zagorac in Jurica Golemac sta bila tudi člana Urala. Kraljević je igral za Sankt Peterburg Lionse. Boris Gorenc, Uroš Slokar in Jagodnik so svoj čas bili v predmestju Moskve. Gorenc je bil član Himkija, Slokar in Jagodnik pa Dinama MR, današnjega Triumpha. Beno Udrih se je preizkusil v Saratovu.