Jotam Halperin je na tekmi proti Krki dosegel štiri točke, izkazal pa se predvsem s sedmimi podajami. Foto: Vladimir Nikolič
Jotam Halperin je na tekmi proti Krki dosegel štiri točke, izkazal pa se predvsem s sedmimi podajami. Foto: Vladimir Nikolič
Jotam Halperin
Skupaj z Američanom Patrickom Beverleyjem je glavni motor igre Spartaka. Foto: Vladimir Nikolič
Jure Zdovc
Halperin želi čim bolj izkoristiti sodelovanje z Juretom Zdovcem, zaradi kogar je tudi prišel v Sankt Peterburg. Foto: Vladimir Nikolič
Jotam Halperin
Pri Olimpiji je igral odlično. Nedvomno je eden boljših tujcev, ki je igral v Ljubljani. Navijači so ga hitro vzljubili, tisto sezono pa je bil s samo 21-letni glavni nosilec zmajev. Foto: EPA
Jotam Halperin
Pri Maccabiju je začel športno pot in zanj igral šest sezon. Na sliki v boju proti nekdanjemu košarkarju Krke Martonu Badru, ki je tedaj igral za Cibono. Foto: EPA
Jotam Halperin
Pred prihodom v Spartak je bil del zvezdniške zasedbe pirejskega velikana Olympiacosa. Leta 2006 so ga kot 53. po vrsti na naboru Lige NBA izbrali Seattle Sonicsi (danes Oklahoma City Thunder). Foto: EPA

Na račun obeh Slovencev Halperin v intervjuju za MMC s pohvalami ni skoparil. Povsem navdušen je nad delom Zdovca, prav tako pa se je odlično ujel z Zupanom, za katerega pravi, da je kar Michael Jordan med gluhimi košarkarji. Spartak ima v letošnji sezoni visoke cilje in eden glavnih nosilcev igre je prav 27-letni izraelski reprezentant. Nazadnje so Peterburžani v Novem mestu premagali Krko.
Kariero je Halperin začel pri Maccabiju, ki ga je v sezoni 2005/06 posodil Olimpiji. V zmajevem gnezdu je dokončno zablestel. Na Olimpijo ima lepe spomine in za tisto sezono pravi, da je bila ena ključnih v njegovi karieri. Nato je še dve leti igral za Maccabi, zadnje tri sezone pa je nosil dres Olympiacosa. Pred sezono je bil blizu vrnitve v Tel Aviv, a je nato podpisal dveletno pogodbo s Spartakom.


Za vami je že deveta zaporedna zmaga. Kako ste vi videli tekmo v Novem mestu?
Take tekme, kot je bila ta proti Krki, so lahko zelo nevarne. Nedvomno smo bili v vlogi absolutnega favorita, kar pa je treba dokazati na igrišču. Če nisi povsem osredotočen in se za nekaj časa preveč sprostiš v taki tekmi, jo lahko kaj hitro izgubiš. Krka je take vrste ekipa, ki zna to kaznovati. Ima mlado ekipo, polno zagona, ki igra z veliko vnemo, in vsakič te taka ekipa lahko preseneti. Vesel sem, da smo igrali, tako kot je treba in na koncu tudi dobili to srečanje.
Pred tekmo ste jasno prevzeli vlogo favorita. Kako ste se pripravljali na srečanje v Novem mestu, kakšna so bila navodila trenerja in kaj je po vašem mnenju morda odločilo tekmo?
Favoriti smo bili zaradi naše serije nepremaganosti v Eurocupu, ne pa v smislu, da bi mislili, da Krka ni dobra ekipa. Imamo nekoliko bolj izkušeno ekipo, in mislim, da je bil to tudi tokrat velik dejavnik pri naši zmagi. Ključna je bila zagotovo tudi obramba. Dobro smo se pripravili na tekmo. Naloga je bila, da ustavimo njihove prodore in skok v napadu. Krka ima veliko atletsko sposobnih igralcev in mladih košarkarjev, ki igrajo zelo energično. Kot sem že rekel, obramba je bila odločilnega pomena. Trener je zagotovo bil zelo motiviran in si je zelo želel te zmage. Tu je doma. Seveda je bila tekma zelo pomembna za našo ekipo. Jure nam je naročil, naj le igramo svojo igro. Dobro smo se pripravili, saj so gostujoče tekme še posebej zahtevne, ob enem pa ključne za napredovanje.
Jure Zdovc je govoril o visokih ciljih, ki jih imate v klubu. Je torej glavni cilj kar osvojitev Eurocupa in uvrstitev v Evroligo?
Trenutno smo v Eurocupu še brez poraza, a to še nič ne pomeni. Moramo iti korak za korakom. Zdaj je prvi cilj, da smo prvi v skupini, kar bi nam prineslo prednost domačega igrišča. Seveda imamo zelo visoke cilje. Zadnjih pet mesecev smo trdo delali. V Eurocupu igramo zelo dobro, nekaj težav imamo sicer v državnem prvenstvu. Ko pride do ključnih tekem, ki odločajo o naslovih, pretekla srečanja niso pomembna. Takrat je treba pokazati največ. Treba je trdo delati in še naprej igrati tako kot do zdaj.
Letos prvič igrate v Rusiji. Kako vam je všeč do zdaj?
Vesel sem, da sem prišel v Rusijo. To je velika priložnost zame. Za vse nas je lepa priložnost, da igramo dobro košarko in napredujemo v svoji igri. Košarkarska kariera je kratka in nimaš velikokrat priložnosti igrati za tako dobrega trenerja, kot je Jure. Velika čast je to za vse nas in vsi se želimo od njega čim več naučiti. Vsi so govorili o Rusiji z nekoliko negativnim prizvokom, da je mrzla in da je težko tu. Res je nekoliko drugače, a s košarkarskega vidika je super biti tu.
Torej, ste se odločili prav, ko ste izbrali Spartak, namesto da bi se vrnili domov h Maccabiju?
Kot sem že rekel, sem zelo zadovoljen, da sem se odločil za ta korak. Spartak je zelo ambiciozen klub. Ekipa si je zastavila veliko ciljev. Januarja smo igrali nekoliko slabše, predtem pa smo bili odlični. Vsi smo lahko zadovoljni, da imamo priložnost igrati za to močno moštvo, ki pod vodstvom Zdovca lahko veliko doseže.
Igrate pod vodstvom Jureta Zdovca. Kako ste se ujeli z njim?
Povedal vam bom manjšo skrivnost. Jure je bil verjetno glavni razlog, da sem prišel v Sankt Peterburg. Pred leti sem si rekel, da ne bom nikoli šel v Rusijo, saj se je večina boji in izogiba, a ni tako. Nisem imel te sreče, da bi lahko Jureta videl igrati, saj sem nekoliko premlad, a sem o njem slišal same odlične stvari, tako o trenerju kot tudi o človeku. Velika priložnost in čast je zame, da sem lahko del njegove ekipe. Vsak dan nam da nekaj novega. Moramo izkoristiti to priložnost, ki jo imamo, da delamo z njim. Moramo le trdo delati, kar tudi od nas zahteva.
Poleg Zdovca je v vaši ekipi še en Slovenec. Kaj lahko poveste o Mihi Zupanu?
Poznam ga že od prej. Ko sem bil pri Olimpiji, je Miha igral za Slovan. Srečala sva se tudi z reprezentancami. Miha Zupan je Michael Jordan gluhih košarkarjev. Lepo je videti nekaj takega, da mu je uspelo vse to. To ni vsakdanje. Je zares super fant, zares pozitivna oseba tako v garderobi kot tudi zunaj nje. Na splošno je naša ekipa sestavljena ne le iz dobrih košarkarjev, ampak tudi iz samih super ljudi.

Igrali ste tudi pri Olimpiji. Kakšni spomini vas vežejo na tisto sezono v Ljubljani?

Nikoli ne bom pozabil tiste sezone. To je bila odlična odločitev, ko sem odšel v Ljubljano. Užival sem tu, všeč mi je bilo praktično vse, mesto je super, seveda najbolj pa sem bil zadovoljen s samega košarkarskega vidika. Olimpija mi je dala veliko. Veliko sem se naučil od Pina Grdovića, Zmaga Sagadina, Saša Filipovskega in od vseh drugih trenerjev, ki so delovali z nami. V tej sezoni sem naredil velik napredek in sem bil sposoben iti korak naprej, napredoval sem na višjo raven in tako sem šel nazaj v Maccabi kot boljši igralec. Hvaležen sem, da mi je Olimpija dala to priložnost.
Vaš matični klub Maccabi letos znova igra v Ligi ABA. Je to prava odločitev in je jadranska liga res toliko močnejša od izraelskega prvenstva?
Mislim, da je jadranska liga močnejša, saj v njej nastopa več boljših moštev. Težko je pa reči, ali je ta odločitev pravilna. To bomo videli ob koncu sezone. Vsi vemo, kako zahtevno je vse skupaj. Maccabi je to že izkusil. Tedaj sem zanj igral tudi jaz. Ni lahko, je pa zagotovo lepa priložnost za igralce, da dokažejo, česa so sposobni.