Domžalčani niso našli prave obrambe za Miroslava Raduljico. Na sliki v obrambni akciji proti Dragu Pašaliću. Foto: Nebojša TEJIĆ/ABA photo
Domžalčani niso našli prave obrambe za Miroslava Raduljico. Na sliki v obrambni akciji proti Dragu Pašaliću. Foto: Nebojša TEJIĆ/ABA photo
Vlada Jovanović, Bojan Lazić
Vladi Jovanoviću letos asistira Slovenec Bojan Lazić. Foto: Nebojša TEJIĆ/ABA photo
Milan Mačvan
Prvo ime Partizana je v letošnji sezoni sicer Milan Mačvan, ki je v Beogradu posojeni igralec Maccabija. Foto: Nebojša TEJIĆ/ABA photo
Zmago Sagadin
Zmago Sagadin je letos s Heliosom v Ligi ABA dobil tri tekme in trenutno zaseda predzadnje mesto. Foto: Liga ABA

Domžalčani so se dobro uprli favoriziranim Beograjčanom, ki branijo naslov v Ligi ABA. Najboljši so bili na Jadranu kar petkrat zapored. Letos zelo mlado vrsto Vlade Jovanovića čaka še posebej težko delo. V ligi je nekaj nevarnih tekmecev, na čelu s prvim favoritom lige, evropskim velikanom Maccabijem.

Junak zmage v Komunalnem centru je bil Miroslav Raduljica. Robustni srbski center, ki v Partizanu igra kot posojeni igralec Anadolu Efesa, je blestel z 31 točkami in z osmimi skoki. Nad njim so gostitelji napravili deset osebnih napak, tekmo pa je končal z izjemnim statističnim indeksom 47. "Odigrali smo dobro kot ekipa. Tekma je bila zelo težka. Odločile so naše izkušnje in dobra igra v obrambi. Veselimo se že naslednje tekme proti Radničkemu," je po tekmi povedal 23-letni Beograjčan.

Igralci so dali svoj maksimum
Trener Heliosa Sagadin je bil zadovoljen s predstavo svojih varovancev, ki so po njegovem mnenju dali vse od sebe, manj pa s sodniškim kriterijem: "Naša želja je, da vsako tekmo nasprotnika zadržimo pod 70 točk. Tokrat jih nismo dobili veliko več. Torej smo obrambno bili kar uspešni. Še posebej dobro delo smo opravili pri pokrivanju zunanje linije Partizana. Slabo smo obranili globino. Zlasti Raduljica nam je povzročal veliko težav. Pri pokrivanju so se menjali trije štirje igralci, saj se mu nismo mogli fizično enakovredno zoperstaviti. Dali smo svoj maksimum in nimamo igralcem kaj zameriti. Ko smo v zadnji četrtini znova povedli, bi morali nekoliko pametneje odigrati nekaj napadov in bi to tekmo lahko tudi dobili. Partizan je v končnici izkoristil svojo izkušenost, znanje in kakovost. Tudi sodniški kriterij nam ni šel na roko. Zaščiteni so "kot medvedi". Na koncu je razlika previsoka, saj smo bili vse do zadnjega v igri tudi za zmago. Nekoliko nam še manjka, da bi take tekme dobili, smo pa blizu."

Najuspešnejši slovenski klubski trener, ki letos prvič vodi Helios, veliko priložnosti nameni mladim igralcem, ki so minute dobro izkoristili. Z igro starejših igralcev pa Sagadin ni zadovoljen: "V ospredje dajem nove igralce. Nekateri enostavno stagnirajo. Ne kažejo nikakršnega napredka. Mi nismo klub, ki bi si finančno lahko privoščil, da bi med sezono menjal igralce. Nekateri jih lahko zamenjajo tudi po pet ali šest. Mi moramo vztrajati s tem, kar imamo. Nekateri se ne premaknejo, so enostavno limitirani. Mlajši del ekipe pa kar lepo napreduje. Liga je zelo težka in mislim, da smo se približali tej kakovosti. Še vedno imamo preveč nihanj. Upam, da nam bo v naslednjih mesecih to uspelo zmanjšati in se beomo tudi naučili igrati v končnicah tekem."

Partizan še vedno išče organizatorja igre
Odlično igro Raduljice je izpostavil tudi trener Partizana Jovanović: "Zavedali smo se, da nam v Domžalah ne bo lahko. V letošnji sezoni je največja okrepitev Heliosa zagotovo trener Zmago Sagadin, ki ima prepoznaven način dela in je v vsakem klubu, kjer je deloval, pustil pečat. Vedeli smo, da bo Helios zelo motiviran in da bo igral zelo agresivno tako v napadu kot tudi v obrambi. Mi na vsaki tekmi želimo čim več igrati po globini. To nam je tokrat večino časa uspevalo po zaslugi Miroslava Raduljice. Ko je on odšel na počitek, smo to izgubili. Igral je več časa kot po navadi. Poleg tega smo zelo slabo metali z razdalje."

Tudi v Beogradu imajo težave s sestavo moštva. "Parni valjak", ki se je pred 20 leti zavihtel na vrh košarkarske Evrope, nato pa še dvakrat nastopil na Final Fouru, trenutno igra brez pravega organizatorja igre: "Imamo svoje težave. Težko smo preboleli odhod Nikole Pekovića, na kar smo sicer bili pripravljeni. Treba je bilo ponovno porazdeliti vloge. Nato smo ostali še brez prvega organizatorja igre in znova je bilo treba razdeliti vloge. To ni lahko."

Lawa s Partizanom še vedno veže pogodba
"Acie Law ima z nami še vedno pogodbo, ki ni prekinjena. Vedeli smo, da se ne bo vrnil. S soprogo imata neke probleme in zdaj to ureja. Pogodbo je še veljavna in za odhod drugam se mora najprej dogovoriti s klubom. Iščemo novega igralca. Situacija na trgu je težka, saj ni veliko igralcev, poleg tega tudi veliki klubi, ki imajo več denarja kot mi, iščejo organizatorje igre. Upamo, da bomo hitro našli rešitev. Imamo spisek igralcev oziroma želja, a nismo še niti blizu prihodu nove okrepitve," je dodal 38-letni učenec Duška Vujoševića.