Brez katalonskih zvezdnikov Paua Gasola in Juana Carlosa Navarra bo Španija precej oslabljena. Foto: EPA
Brez katalonskih zvezdnikov Paua Gasola in Juana Carlosa Navarra bo Španija precej oslabljena. Foto: EPA
Jasmin Repeša
Poleg Španije bo glavni tekmec za prvo mesto Hrvaška, dvoboj s sosedi pa bo vsekakor pravi derbi. Na sliki selektor Jasmin Repeša. Foto: EPA
Filip Videnov, Marcin Gortat, Maciej Lampe
Najboljša poljska košarkarja sta visoka Marcin Gortat in Maciej Lampe. Foto: EPA
Viktor Hrjapa, Zaza Pačulia, Andrej Kirilenko
Zaza Pačulia je prvi zvezdnik neugodne gruzijske izbrane vrste. Foto: EPA
Jan Vesely
Čehi upajo na nastop NBA-jevca Jana Veselyja, ki je igral tudi za ljubljanski Slovan. Foto: Drago Perko
Aleš Pipan
Prvenstvo bo nekaj posebnega za Aleša Pipana, saj se bo v domačem Celju pomeril s Slovenijo, ki jo je v preteklosti uspešno vodil. Foto: EPA

eprezentancami z nekaterimi starimi znanci.

Slovenija bo tekmovanje začela proti Češki, ki je bila pred žrebom postavljena v najnižji kakovostni boben. To bo šele tretji nastop na evropskih prvenstvih Češke kot samostojne države. Nazadnje so Čehi nastopili na prvenstvu v Španiji pred petimi leti, predtem pa leta 1999, ko je bil turnir v Franciji. Čehi so sicer predstavljali ogrodje izbrane vrste Češkoslovaške, ki pa je na Eurobasketih osvojila 12 medalj, leta 1946 pa postala celo evropski prvak. V dresu nekdanje skupne države s Slovaško so odlično na prvenstvih igrali Ivan Mrazek, Miroslav Škerik, Jiri Zedniček in Jirži Baumruk.

Na prvenstvo so se Čehi uvrstili kot tretji iz svoje kvalifikacijske skupine. Zaostali so za Italijo in Turčijo, na osmih tekmah pa so petkrat zmagali in trikrat izgubili. V kvalifikacijah je bil najboljši strelec varovancev Pavla Budinskyja krilni center Nymburka Petr Benda. Dobro so igrali tudi trije mladeniči David Jelinek, ki igra za turški Edirne, Tomaš Satoransky, ki si kruh služi v Sevilli, in Jakub Kudlaček iz Cantuja. Ekipo na terenu vodita izkušena Luboš Barton, ki je svoj čas igral tudi za Barcelono, in nekdanji član Olimpije in NBA-jevec Jirži Welsch, ki pa zdaj nosi dres Nymburka. Na evropskem prvenstvu bo verjetno igral tudi Washingtonov Jan Vesely, ki je v NBA odšel iz Partizana, kamor pa je prestopil iz Slovana.

Španci bodo v Sloveniji branili naslov
Drugi tekmovalni dan se bo Slovenija pomerila s Španijo. La Roja je z naskokom najboljša evropska reprezentanca zadnjih let, na Eurobasketu v Sloveniji pa bo branila naslov iz Litve, kjer je uspela ubraniti naslov prvaka s Poljske. Do zdaj so Španci na evropskih prvenstvih osvojili deset medalj, kar bo, čeprav naj bi na turnirju prihodnje leto nastopili oslabljeni, cilj tudi v Sloveniji. V preteklosti so na prvenstvih že odlično igrali Emiliano Rodriguez, Juan Antonio Corbalan, Wayne Brabender, Alberto Herreros, Juan Antonio San Epifanio, Jordi Villacampa

Svetovni prvaki iz leta 2006, ki so na zadnjih dveh olimpijskih igrah klonili pred ZDA v finalu, naj bi nastopili brez MVP-jev zadnjih dveh EP-jev Paua Gasola in kapetana Juana Carlosa Navarra, ki sta bila najbolj zaslužena za uspehe v zadnjih letih. Kljub temu je v izbrani vrsti ogromno zvenečih imen, res pa je, da absolutni favoriti brez katalonskih zvezdnikov ne bodo. Vseeno bodo nastopili številni NBA-jevci – Marc Gasol, Ricky Rubio, Serge Ibaka, Jose Calderon in Victor Claver. Iz Reala velja omeniti Sergia Llulla in Rudyja Fernandeza, ki se je letos vrnil iz NBA-ja, ter Nikolo Mirotića, ki velja za enega najboljših mladih igralcev v Evropi, lani pa je Španijo popeljal do naslova na EP-ju mlajših članov.

Številni Gruzijci so se kalili v Sloveniji
Po prostem dnevu bo nasprotnik Slovenije Gruzija, s katero so se varovanci Božidarja Maljkovića pomerili že v predtekmovanju v Litvi. V kvalifikacijski skupini je Gruzija s šestimi zmagami in dvema porazoma zasedla drugo mesto za Bosno in Hercegovino ter pred Latvijo. Nastop na Eurobasketu v Sloveniji bo za Gruzijo šele drugi, v Litvi pa si je na koncu razdelila 11. mesto. Gruzija je bila nekoč del Sovjetske zveze, ki je prav na vseh evropskih prvenstvih osvojila medalje, skupaj 21. Za "zbornajo komando" so medalje osvajali tudi gruzijski košarkarji – Nodar Džordžikija, Otar Korkija, Miheil Korkija, Zurab Sakandelidze, Vladimir Ugrehelidze, Guram Minašvili, Guram Abašidze, Levan Mosešvili, Anzor Ležava in Amiran Šiereli.

Prvo ime reprezentance je jasno Zaza Pačulia iz Atlante, v NBA-ju pa je še Tornike Šengelia, ki je član Brooklyna. Številni gruzijski košarkarji so igrali tudi v Sloveniji. Pri Cantuju zdaj odlično igra Manučar Markoišvili, Giorgi Šermadini pa je član Maccabija. V Sloveniji so igrali tudi Vladimir Bosia, Vladimir Stepania in Nikoloz Ckitišvili. Slednja sta igrala tudi v NBA-ju. Med nosilci velja omeniti še Američana Jacoba Pullena in Viktorja Sanikidzeja. Selektor Gruzije je Srb Igor Kokoškov. Na žrebu so bili Gruzijci postavljeni v peti boben.

V Celju tudi sosedski derbi
Predzadnji nasprotnik Slovenije bo večni tekmec Hrvaška, ki je v skupini kot tretje posatavljena. S Hrvati so se Slovenci srečali že velikokrat, tudi na velikih tekmovanjih. Verjetno najlepši spomini pa so na EP na Poljskem leta 2009, ko je vrsta Jureta Zdovca s 67:65 premagala Hrvaško v četrtfinalu in se prvič v zgodovini uvrstila v polfinale. V kvalifikacijah so Hrvati brez poraza suvereno zasedli prvo mesto v skupini z Ukrajino in Avstrijo. Na zadnjem Eurobasketu so razočarali s 13. mestom. Do zdaj so na EP-jih osvojili dva brona (1993 in 1995). Tudi v jugoslovanski reprezentanci so hrvaški košarkarji ves čas imeli ključno vlogo. Najbolj znani so nedvomno Dražen Petrović, Krešimir Ćosić, Toni Kukoč, Dino Rađa, Josip Đerđa, Petar Skansi, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Željko Jerkov, Zoran Čutura

V kvalifikacijah je bil najboljši strelec varovancev Jasmina Repeše Bojan Bogdanović. Mostarčan igra za Fenerbahče. Med nosilci igre so še Roko Ukić, ki nosi dres Panathinaikosa, Krunoslav Simon iz Unicaje, Lukša Andrić iz Cedevite, Luka Žorić iz Unicaje, Damjan Rudež iz Zaragoze in Damir Markota iz Bešiktaša. Zadnji trije so se preizkusili tudi pri Olimpiji. Odlično je igral tudi Dario Šarić. 18-letni Šibeničan velja morda za celo največjega talenta v Evropi trenutnol. Na vrata članske vrste trka že tudi leto dni mlajši Mario Hezonja, ki se kali v B-ekipi Barcelone. Dubrovničan prav tako kot Šarić velja za supertalenta.

Pipan v rodnem Celju proti Sloveniji
Skupinski del bo Slovenija sklenila proti Poljski, ki je bila v četrtem bobnu. Selektor Poljske je Aleš Pipan, ki bo torej igral v rodnem Celju. Pipan je Slovenijo vodil na treh velikih tekmovanjih, jo prvič popeljal v četrtfinale evropskega prvenstva ter jo vodil do drugega in tretjega najboljšega izida na turnirjih stare celine do zdaj. Poljaki, ki so bili na minulem prvenstvu šele 17., bodo v Sloveniji že 26. nastopili na Euorbasketu. Osvojili so do zdaj eno srebrno kolajno in tri bronaste. Odlično so na evropskih prvenstvih igrali Mieczyslaw Mlynarski, Mieczyslae Lopatka, Bohdan Likszo, Edward Jurkiewicz in Pawel Stok. Kar do treh odličij je Poljsko popeljal Witold Zagorski.

Poljska je zmagala v kvalifikacijski skupini s šestimi zmagami in dvema porazoma. Drugi so bili z enakim izkupičkom Finci, tretji pa Belgijci. Najboljši strelec je bil Marcin Gortat, ki igra skupaj z Goranom Dragićem v Phoenixu. Med nosilci igre so še Michal Ignerski, Lukasz Koszarek, Dardan Berisha, Przemyslaw Zamojski in nadarjeni Mateusz Ponitka. Manjkal je nekoliko muhasti center Maciej Lampe, ki se je preizkusil v Ligi NBA, zdaj pa nosi dres Caje Laboral.