Igor Kokoškov je trenutno pomočnik trenerja pri Utahu, v Ligi NBA pa je deloval tudi pri Clippersih, Detroitu, Phoenixu, Clevelandu in Orlandu. Vodil je tudi gruzijsko reprezentanco in bil del štaba izbrane vrste ZR Jugoslavije. Foto: EPA
Igor Kokoškov je trenutno pomočnik trenerja pri Utahu, v Ligi NBA pa je deloval tudi pri Clippersih, Detroitu, Phoenixu, Clevelandu in Orlandu. Vodil je tudi gruzijsko reprezentanco in bil del štaba izbrane vrste ZR Jugoslavije. Foto: EPA
Igor Kokoškov
Gruzijo je na zadnjih treh evropskih prvenstvih trikrat vodil proti Sloveniji, ki je bila trikrat boljša, so se pa Gruzijci dobro zoperstavili favorizirani slovenski izbrani vrsti. Foto: EPA
Goran Dragić
Z najboljšim slovenskim košarkarjem in kapetanom reprezentance Goranom Dragićem sta sodelovala pri Phoenix Sunsih, kjer mu je bil Kokoškov v veliko pomoč. Foto: Aleš Fevžer
Selektor košarkarjev Igor Kokoškov se predstavi

"Zahvalil bi se zvezi za čast in zaupanje, da lahko vodim takšno institucijo, kot je slovenska reprezentanca. Kot vedno v karieri bom dal vse od sebe. Skušal bom izpolniti pričakovanja, ki so visoka. Standardi so postavljeni z delom preteklih selektorjev in pričakovanja so velika. Dodaten izziv predstavljajo tudi imena, ki so vodila reprezentanco pred mano. Velika čast je, da sem njihov naslednik," je uvodoma dejal 44-letni srbski strokovnjak, ki je v Slovenijo prišel med odmorom zaradi All Star vikenda v Ligi NBA.

Pomočnik trenerja pri Utah Jazzih je povedal, da se zaveda, da ga čaka veliko pritiska in visoka pričakovanja, a to zanj predstavlja dodaten izziv: "Slovenija ima dolgo tradicijo in tega se zavedam. Zaradi dveh razlogov sem prišel zdaj v Slovenijo. Na en način želim izkazati spoštovanje ljubiteljem košarke. Zaradi dela v ZDA ne morem biti toliko tukaj. Drugi razlog pa je sestanek s sodelavci s KZS-ja, s katerimi nas čaka naporen konec tedna. Sicer pa smo vsak dan v stiku."

Slovenska košarka je v ZDA zelo cenjena
Nekoč zelo obetavni Beograjčan je zaradi poškodbe v prometni nesreči hitro končal igralsko kariero in se kot zelo mlad preizkusil v trenerski vlogi. Zadnjih 17 let je v ZDA, kjer že od leta 2000 deluje v Ligi NBA. Lani se je pridružil štabu Utaha, kjer sprva nad idejo, da bo še naprej selektor, niso bili navdušeni: "Najprej niso bili zadovoljni, ker imamo mlado moštvo in pričakujejo veliko in trdo delo, a potem so ugotovili, da je to velika čast tudi za organizacijo Utaha. Ljudje dobro poznajo slovensko košarko, ki je v ZDA cenjena. To je plod dolgoletnega dela in košarkarjev, ki so jo predstavljali v NBA. Prijatelji iz košarkarskih krogov so mi čestitali in namenili komplimente, ker bom slovenski selektor."

Kokoškov, ki se je kot selektor Gruzije na zadnjih treh EP-jih pomeril s Slovenijo, je v stiku z nekaterimi igralci, ki jih pozna že od prej. Tudi z drugimi želi čim prej vzpostaviti konstantno komunikacijo. Kot je dejal, je ves čas v navezi z Goranom Dragićem, s katerim sta sodelovala pri Phoenixu, a za zdaj o reprezentanci nista veliko govorila. Kot je dejal Kokoškov, morajo poskrbeti, da izbrana vrsta ne bo le moralna obveza igralcev, da predstavljajo domovino, ampak mora biti komunikacija obojestranska in jim morajo dati vedeti, da sta pomembna tudi njihovo zdravje in napredek. Ves čas morata biti štab in zveza na voljo igralcem in reprezentanca jih mora tudi čim bolje pripraviti pred novo sezono.

Verjetno bo eden od pomočnikov tudi Lakovič
Obenem je dodal, da ga veseli, da nekateri košarkarji igrajo konkretne vloge v klubih in tudi prikazujejo dobre igre. Kokoškov je ponosen, da je lahko naslednik Jureta Zdovca, ki ga kot trenerja in jugoslovansko ter slovensko legendo zelo ceni. Z nekdanjim selektorjem je tudi že govoril. Glede filozofije igre pa pravi, da bo skušal obdržati kontinuiteto in temelje, ki sta jih postavila Zdovc in Božidar Maljković. Kot je dejal, je Slovenijo krasila agresivna igra in ima na voljo kar nekaj zelo borbenih posameznikov. O konkretnih imenih ni želel govoriti, povedal je le, da spremljajo okoli 50 košarkarjev in da razmišlja le o nastopu z najmočnejšo zasedbo.

"Pritisk je zelo velik. Morda je bil celo prevelik. Naredil bom vse, da ga prenesem nase in bodo igralci imeli nekaj več svobode. Vedno pravim, da tekme izgublja trener, dobivajo pa jih igralci. Od odgovornosti ne bežim," je rekel drugi tujec na slovenski klopi, ki mu bosta asistirala Aleksander Sekulić in Rado Trifunović, tretji pomočnik pa bo verjetno Jaka Lakovič. Z nekdanjim kapetanom je že stopil v stik, a dokončne odločitve še ni bilo. Lakovič je še član druge ekipe Barcelone, je pa že izrazil željo po trenerski karieri, in kot pravi Kokoškov, so mu vrata v izbrani vrsti vedno odprta.

Dončić razmišlja le o slovenski reprezentanci
Kokoškova najprej čakajo kvalifikacije, ki jih bo Slovenija igrala prvič po več kot desetih letih. Med 31. avgustom in 17. septembrom se bo merila z Ukrajino, Bolgarijo in Kosovom za mesto na EuroBasketu, ki bo prihodnje leto. Predtem bodo košarkarji opravili priprave, ki jih je podrobneje predstavil Matjaž Smodiš. Nekdanji kapetan se je prvič predstavil v vlogi športnega direktorja reprezentance. Priprave se bodo začele 20. julija, najverjetneje na Čatežu, nadaljevale pa v Kranjski Gori. Že zdaj je jasno, da bo Slovenija odšla na turnir v Avstrijo, kjer bodo poleg gostiteljev še Poljaki in Islandci. Sledita dve domači tekmi z Makedonijo in Črno goro. Dogovarjajo se še za nekaj tekem, saj želijo igrati sistem, kakršen bo v kvalifikacijah – v sredo in soboto.

Smodiš je skupaj še z enim nekdanjim kapetanom, Rašom Nesterovićem, ki je zdaj generalni sekretar zveze, že obiskal Jako Blažiča in Luko Dončića. Obiske bodo nadaljevali še naprej. Blažič, ki se je dobro znašel pri Laboral Kutxi, bo še naprej na voljo reprezentanci, spodbudna pa je tudi novica glede Dončića. Doslej z enim najbolj nadarjenih košarkarjev v Evropi niso vzpostavili stika iz španske zveze, kot je dejal Smodiš, tudi niso lobirali njegovi soigralci pri Realu in je iz pogovora mogoče razbrati, da razmišlja le o slovenski reprezentanci. Za zdaj konkretnega zagotovila sicer še ni dal, je pa, kot pravi Smodiš, lepo vabljen in ga bo slovenska reprezentanca sprejela z odprtimi rokami.

Selektor košarkarjev Igor Kokoškov se predstavi