V glasu Matjaža Smodiša je ob težavah z zdravjem čutiti kar nekaj razočaranja. Lahko le upa, da se bo krivulja vendarle obrnila navzgor. Foto: EPA
V glasu Matjaža Smodiša je ob težavah z zdravjem čutiti kar nekaj razočaranja. Lahko le upa, da se bo krivulja vendarle obrnila navzgor. Foto: EPA
Matjaž Smodiš
CSKA-jeva ekipa se je s trenerjem Pašutinom po nekoliko turobnem začetku v Evrolige ujela. V petek so proti Unicsu osvojili četrti pokal v zgodovini, čeprav z igro po Smodiševih besedah še zdaleč ne blestijo. Foto: EPA
Matjaž Smodiš
Kdaj bomo borbenega 30-letnega krilnega centra znova videli v slovenskem dresu? Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Smodiš
Smodiš je bil eden od petih slovenskih košarkarjev med 50 nominiranci za najboljšo deseterico preteklega desetletja v Evroligi. Foto: MMC RTV SLO

S stanjem hrbta je zvezdnik moskovskega CSKA-ja po dolgotrajnih mukah in operaciji zdaj zadovoljen, vendar je na vrsti celjenje stegenskih mišic. Čez teden ali dva naj bi se znova vrnil na parket, potem pa je od konca sezone in počutja po njej odvisno, ali bo tudi na končnem seznamu za Turčijo. Tam bi si želel za selektorja Jureta Zdovca, je pa za njegovega naslednika Memija Bečiroviča prepričan, da je dober izbor.

Kako poteka rehabilitacija po poškodbi hrbta? Po prvotnem načrtu bi morali na parketu igrati že kakšna dva meseca, vendar je vmes prišlo še do poškodbe stegenske lože. Kakšno je trenutno stanje?
Nisem še nared. Osnovna rehabilitacija se je zavlekla, zgodila pa se je še ta druga poškodba pred kakšnim mesecem. Noga še ni 100-odstotna, tako da z ekipo še ne morem vaditi. V tednu ali dveh bi se pa lahko priključil moštvu. Je pa seveda težko napovedati, ker se vedno znova pojavljajo novi problemi. Hrbet je pa sicer veliko boljši kot pred operacijo, zdaj je glavni problem noga.

V torek se začenja četrtfinale Evrolige, Cajo Laboral ste v letošnji sezoni dvakrat že tesno ugnali. Bo tako tudi v tokratnem obračunu? Boste v njem na parketu sodelovali tudi vi?
Prvi dve domači tekmi zagotovo ne bom igral, znalo bi se zgoditi, da bi z ekipo potoval v Vitorio. Pričakujem, da ne bo hitrega zmagovalca. Serija bo šla do petih tekem, po mojem mnenju bo odločala zadnja tekma. Res je, da smo Tau že dvakrat premagali, vendar to zdaj nič ne šteje. Oni bodo skušali dobiti vsaj eno zmago v Moskvi, mi bomo tu skušali dobiti obe. Odločale bodo malenkosti.

CSKA se je po nekoliko slabšem začetku v Evroligi dvignil v formi in nanizal nekaj zmag. Kaj je glavni vzrok? Se je trener Pašutin šele kasneje ujel z moštvom?
Ja, tudi to je gotovo eden od vzrokov. Glavni razlog je pa v tem, da smo se po evropskem prvenstvu pozno zbrali. Nismo imeli skupnih bazičnih priprav, potem se je v sezono zavleklo še uigravanje. Dlje kot sezona traja, lažje je. Čeprav v petkovem finalu ruskega pokala še zdaleč nismo blesteli. Nimamo dolge klopi, igramo s šestimi, sedmimi igralci, kar bi bil lahko naš glavni minus v zaključku sezone. Tako v končnici ruskega prvenstva kot Evrolige.

Kje se vi vidite v tem moštvu? Kapetan niste več, kakšno vlogo boste imeli odslej na parketu?
Verjetno kot neka rezerva, ki prihaja s klopi. Gotovo bom rabil svoj čas, da ujamem formo in se ujamem tudi z ekipo. To se ne bo zgodilo čez noč. Najprej sledi postopno uvajanje, minimalna miinutaža, potem pa bo že trener povedal kako in kaj.

Kako komentirate trenutne predstave madridskega Reala, ki ga vodi vaš košarkarski oče Ettore Messina? Koliko možnosti jim pripisujete proti Barceloni?
Rekel bi, da je Barcelona velik favorit. Ima prednost domačega parketa, večkrat v sezoni so jih že nadigrali. To bo težka serija. Real gotovo ni rekel zadnje besede, skušal bo dobiti že kakšno tekmo v Barceloni, vendar bi morala Barcelona na koncu prevladati, tudi zaradi individualne kvalitete. Po mojem mnenju so favorit za končni naslov.

Ste bili močno razočarani, da se niste prebili med deseterico najboljših v Evroligi v preteklem desetletju?
Ja in ne. Lepo bi bilo, če bi bil med deset, ni pa nobene katastrofe, ker nisem. Ne počutim se nič drugače. Težko bi kogarkoli izpodrinil iz te deseterice, nisem pa edini, ki me ni, pa bi lahko bil: Scola, Andersen.

SP v košarki se približuje, selektor Memi Bečirovič vas je uvrstil na širši seznam. Vas lahko pričakujemo tudi na končnem?
Predaleč je za realen odgovor. Bom videl, kako bo z zdravjem, kako se bo končala ta sezona, tudi kakšno bo počutje. Želel bi si, seveda je pa predaleč, da bi o tem razmišljal. Imam zaenkrat preveč problemov.

Koliko možnosti je v odstotkih?
Ne bom govoril o številkah, ker imam s tem slabe izkušnje.

Kakšno vlogo bi sprejeli v Turčiji? Bi bili še naprej kapetan?
O tem sploh ne razmišljam.

Bi si vi še naprej želeli na selektorskem mestu Jureta Zdovca oziroma kako komentirate izbor Memija Bečiroviča za selektorja?
Tako bom rekel. Glede na to, kar smo lani naredili, mislim, da bi bilo prav, da bi bil Jure še naprej selektor. Bila je postavljena neka osnova, iz katere smo veliko potegnili tako on kot trener kot mi kot igralci. Pojavilo se je neko samozaupanje, s katerim bi lahko nadaljevali to zgodbo. Zdaj bo treba z novim selektorjem kreniti od začetka, kar je minus tega novega izbora.

To je pač realnost slovenske košarke, da si ne moremo privoščiti nekega velikega trenerskega imena, je pa Memi od slovenskih strokovnjakov zagotovo dober izbor. Je strokoven, izkušen, verjamem, da bo naredil vse, da bomo dosegli nek cilj. Mislim, da bi bilo veliko, če bi ponovili oziroma šli še korak dlje od SP-ja na Japonskem. Nekako se prebiti do osmine finala, potem pa korak za korakom. Tako jaz razmišljam.