Goran Dragič proti Avstraliji ni bil najbolj razpoložen. Foto: KZS
Goran Dragič proti Avstraliji ni bil najbolj razpoložen. Foto: KZS
Goran in Zoran Dragič
Slovenijo zdaj čaka še dvoboj z gostitelji turnirja, Kitajci. Foto: KZS


Po visoki in navdušujoči zmagi proti Iranu se je slovenska izbrana vrsta na tekmi z Avstralijo pokazala v povsem drugačni luči. Pozitivno oceno si zaslužijo le uvodne minute, potem pa so Avstralci, ki so bili razpoloženi pri metih izza črte, prevzeli pobudo in narekovali ritem igre. Slovenci so uspešno zaustavili le najnevarnejšega avstralskega košarkarja Davida Andersena. Najboljši strelec Slovenije je bil znova Sani Bečirovič, ki je tokrat dosegel 17 točk.
"Tekmo smo spet začeli zelo slabo, preveč mehko, ampak smo kljub vsemu držali ugoden rezultat, pozneje pa je prevladala fizična moč Avstralcev in povedli so z desetimi, 15 točkami razlike. Dvakrat smo se poskušali vrniti, nekajkrat s consko obrambo, nekajkrat z obrambo mož na moža, a na koncu vseeno ni šlo. Konec koncev je to dobra šola, saj smo videli, kaj moramo popraviti, tako da se bomo na napake osredotočili že na jutrišnjem treningu," je po koncu tekme misli strnil selektor Memi Bečirovič.

Dober začetek Slovenije
Slovenija je tekmo dobro začela. V prvem napadu je trojko dosegel Uroš Slokar. Prvi koš so Avstralci dosegli dve minuti pozneje, ko je značilen met zadel Andersen. Z drugo trojko Slokarja je Slovenija v 5. minuti povedla z 10:5. "Kenguruji" so se do konca prve četrtine približali le na točko zaostanka (17:16).

Matt Worthington je v 11. minuti s trojko povedel Avstralce z 19:17. Varovance Memija Bečiroviča je v vodstvo tri minute pozneje izza črte vrnil Jaka Klobučar. Sloveniji se je uspelo odlepiti na 31:26, a je Avstralija takoj odgovorila z novim uspešni metom za 3, z drugim zaporednim pa znova povedla. Z novopečenim članom pirejskega Olympiacosa Matta Nielsna so si v 20. minuti Avstralci priigrali najvišjo prednost na tekmi (38:33).
"Kenguruji" niso dopustili spremembe izida
Po prihodu iz garderobe je vrsta Bretta Browna hitro povedla za 11 (45:34). Prvi koš so Slovenci dosegli šele po treh minutah in pol, ko je zgrešeni met Gorana Dragiča popravil Slokar. Sloveniji se je uspelo nekoliko približati, a so Avstralci vsakič našli odgovor in po uspešnem metu za tri Adama Gibsona so ponovno vodili za 12 (55:43). Gibson je s trojko z izjemno težkega položaja postavil izid prve pol ure srečanja.
Tudi zadnji del igre so nasprotniki Slovenije odprli z natančnim metom izza črte. Ves čas so vodili z dvomestno prednostjo, Slovencem se je po košu Hasana Rizvića uspelo nekaj več kot minuto do konca približati na -7 (63:70), a je še eno trojko zadel Gibson in Avstralci so zasluženo brez težav tekmo pripeljali do konca in dosegli drugo zmago na turnirju.

POKAL BORISLAVA STANKOVIĆA, Liudžu
SLOVENIJA - AVSTRALIJA
63:77 (17:16, 17:24, 17:21, 12:16)
Bečirovič 15, Klobučar 13, Slokar 10, Udrih 8, G. Dragič 7, Brezec 5, Zupan 2, Rizvič 2, Čebular, Z. Dragič, Vidmar po 1; Gibson 15.

Petek ob 13.30:
KITAJSKA - SLOVENIJA

SLOVENIJA - IRAN
107:74 (24:18, 34:20, 27:19, 22:15)
Bečirovič 23, Udrih 19, G. Dragič 15, Brezec 13, Vidmar 12, Slokar 8, Zupan 6, Klobučar in Z. Dragič po 4, Čebular 3.

KITAJSKA - AVSTRALIJA
63:64

Tekma za 1. ali za 3. mesto bo v nedeljo, 1. avgusta.