Jose Calderon bo s Španijo poskušal v Turčiji obraniti naslov izpred štirih let. Foto: EPA
Jose Calderon bo s Španijo poskušal v Turčiji obraniti naslov izpred štirih let. Foto: EPA
Jose Calderon
Na olimpijskih igrah je bil med najzaslužnejšimi za srebro Španije. Foto: EPA

Slovenija ima dobro ekipo in ima možnosti, a vsak je odvisen sam od sebe. Vsako srečanje je treba odigrati po najboljših močeh in dati vse od sebe. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Treba je igrati z vsemi in le želiš osvojiti zlato medaljo, tudi vse premagati.

Jose Calderon
S špansko reprezentanco je osvojil že štiri medalje na največjih tekmovanjih. Foto: EPA
Jose Calderon
V Ligi NBA je odigral 359 tekem in v povprečju dosegel skoraj deset točk, 6,5 podaje in nekaj manj kot 3 skoke na srečanje. Foto: EPA

Naša največja moč je naša ekipa. Vedno igramo kot eno. V prvem planu je moštvo. Se ji podrejamo in le tako nam je uspelo doseči te rezultate. Če stopimo skupaj, smo izjemno močni. Ni pomembno, kdo igra kakšno vlogo in koliko minut. Vsi smo tukaj z istimi cilji.

Jose Calderon
V sezoni 2008/09 je postavil drugi najboljši rezultat v Ligi NBA po številu zaporednih zadetih prostih metih. Uspelo mu jih je realizirati 87. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro
Skupaj s Juanom Carlosom Navarrom že vrsto let tvorita udarni branilski par. Foto: EPA

Vsekakor je težje biti navijač, ker ne moreš pomagati svojemu moštvu. Ves čas sem lani sicer bil z ekipo. Bil sem z njimi v hotelu, pred tekmami, a žal ne na igrišču, kar je najtežje. Za vsakega igralca je najtežje, ko je poškodovan, saj ne more opravljati svojega dela.

Rašo Nesterovič
V Torontu je postal dober prijatelj z nekdanjim kapetanom slovenske reprezentance Rašem Nesterovičem. Foto: Reuters
Slovenija - Španija
Nad dvorano v Stožicah je bil Calderon navdušen. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zame je moja država na prvem mestu. Ne glede na to, ali igram ali ne, želim zmagati. Ko zmagaš, ni pomembno, kdo je bil najboljši igralec in kdo je igral največji del tekme. Pomembno je, da si zase in za svojo državno dosegel dober rezultat in osvojil kakšen naslov ali pa medaljo.

Sergio Scariolo
Za Sergia Scariola Calderon meni, da je velik strokovnjak in odlično vodi špansko reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Jose Calderon
Calderonu igranje za izbrano vrsto pomeni zelo veliko. Foto: EPA

Mislim pa, da smo vseeno pod košem zelo močni. Imamo njegovega mlajšega brata Marca in Frana Vazqueza, ki bosta dala vse od sebe. Oba pa sta že dokazala svoje odlike. Tudi brez Paua imamo zelo kakovostno moštvo.

Jose Calderon
S Toronto Raptorsi ima še triletno pogodbo. Foto: EPA
Jose Calderon
V Turčiji bo Španija skupaj z ZDA glavna favoritinja za osvojitev naslova. Foto: EPA

Navarro je dobro igral v NBA, a je imel nekaj težav z odškodnino in pogodbo. Prepričan sem, da bi se lahko še veliko bolj uveljavil v ligi. Je pa res, da nekaterim ni uspelo. V NBA-ju ni dovolj, da si le dober košarkar. Treba je priti v pravo okolje, v ekipo, ki ti ustreza. Pač priti v idealno situacijo zase. Veliko je odvisno tudi od sreče, bi lahko rekel.

Jose Manuel Calderon je bil pred štirimi leti med najzaslužnejšimi, da so Španci osvojili prvi naslov svetovnih prvakov. Vrsto let je eden glavnih nosilcev izbrane vrste. Odlično je igral pred tremi leti na domačem evropskem prvenstvu, kjer pa je Španije osvojila "le" drugo mesto. Z zadnjih olimpijskih iger so se Calderon in soigralci vrnili s srebrnim odličjem. Na lanskem evropskem prvenstvu je bil 28-letni organizator igre poškodovan, je pa svoje soigralce ves čas spodbujal ob igrišču. Srebrn je bil s Španijo tudi na evropskem prvenstvu leta 2003 na Švedskem.

Dodobra se je 191 centimetrov visoki organizator igre uveljavil v Ligi NBA. Zadnjih pet let igra v edinem kanadskem moštvu v najmočnejši ligi na svetu, pri Toronto Raptorsih. Predtem je igral še za Tau Ceramico, Fuenlabrado, Alicante in Alavo. Na prihajajočem prvenstvu bo Calderon eden najpomembnejših členov vrste Sergia Scariola. Po odpovedi Paua Gasola bo skupaj s Juanom Carlosom Navarrom in Josejem Garbajoso tudi najbolj izkušeni član Španije, s katero je zaigral v Ljubljani na odprtju nove dvorane v Stožicah, ki je odličnega košarka rja navdušila. V Turčiji upa na ponovitev uspeha z Japonske, nekaj možnosti pa napoveduje tudi Sloveniji.


Kaj lahko poveste o slovenski reprezentanci po odigranih dveh srečanjih?
S Slovenijo so vedno težke tekme. Znajo igrati košarko. Na prvi tekmi so imeli nekaj težav, manjkal je tudi Boštjan Nachbar, ki je odlične igralec in pomemben člen ekipe. Drug obračun je bil zelo napet. Čakali smo na svojo priložnost. Ni nam uspelo zmagati po rednem delu. V podaljšku smo postavili consko postavitev v obrambi. Slovencem ni uspelo zadeti, mi pa smo naredili manjšo serijo. To je tudi naša moč, da smo sposobni igrati vseh 40 minut, oziroma 45 v tem primeru.
Kakšna se vam zdi nova ljubljanska dvorana?
Sprva smo jo preizkusili na treningu in že takrat se nam je zdela fenomenalna. Je zares zelo lepa. Ko je bila pa polna, pa še posebej. Atmosfera je bila odlična. Občinstvo je lahko uživalo v košarki, kar je najpomembneje. Vsi radi igrajo v novih dvoranah. Bila je zares enkratna izkušnja.
Kaj je vam pomenilo, da ste bili na tem slavnostnem odprtju nove dvorane?
Vsekakor smo počaščeni, da smo bili lahko del tega. Bila je lepa izkušnja. Vsi radi igramo take tekme. Upam, da so navijači uživali. Zelo smo si želeli zmage in smo veseli, da nam je to tudi uspelo. Bila je zanimiva tekma med dvema dobrima moštvoma v mestu, ki ima rado košarko. To sem izkusil že pred leti, ko sem s Tau Ceramico gostoval v Ljubljani in je bilo vzdušje tudi takrat odlično.
Ko ste že omenili gostovanje pred leti. Kako se ga spominjate?
Dvorana je bila nekoliko manjša, kot je ta v Stožicah. Vendar pa je bilo občinstvo tudi takrat odlično. Pripravili so pravo navijaško atmosfero. Vseh 40 minut so spodbujali Olimpijo. To je najpomembneje pri navijačih. Mislim, da je v Ljubljani vedno tako. Navijači stojijo za klubom.
Kaj je po vašem mnenju Slovenija sposobna napraviti na svetovnem prvenstvu?
Slovenija ima dobro ekipo in možnosti, a vsak je odvisen sam od sebe. Vsako srečanje je treba odigrati po najboljših močeh in dati vse od sebe. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Treba je igrati z vsemi, in če želiš osvojiti zlato medaljo, tudi vse premagati. Potrebno je iti tekmo za tekmo. Zdi se, da vsi govorimo isto in se ves čas ponavlja mo, a je to edina pot do uspeha. Torej, za vsako srečanje se je treba pripraviti, kot da gre za finalno.
Kaj Španija pričakuje od prvenstva? Lahko obranite naslov?
Upam, da. Bo zelo težko. Ne vem, kaj se bo zgodilo, a lahko zagotovim, da bomo dali svoj maksimum. Lepo je braniti naslov. To čast bomo imeli prvič. Vsako tekmo bomo morali odigrati "na polno", vseh 40 minut. Na prvenstvu ni lahkih tekem. Nikoli ne veš, kaj se lahko pripeti. Mislim, da je nekje šest ali sedem ekip, ki lahko postanejo končni zmagovalci. Ključ do uspeha je, da si bolje pripravljen kot nasprotniki.
Kako velika izguba je odsotnost Paua Gasola?
Nedvomno smo izgubili našega najboljšega igralca. Mislim pa, da smo vseeno pod košem zelo močni. Imamo njegovega mlajšega brata Marca in Frana Vazqueza, ki bosta dala vse od sebe. Oba pa sta že dokazala svoje kvalitete. Tudi brez Paua imamo zelo kvalitetno moštvo. Vsi moramo stremeti k istim ciljem. Se podrediti ekipi in le tako bomo uspešni.
Kje vidite vašo največjo moč in na drugi strani tudi slabost?
Naša največja moč je naša ekipa. Vedno igramo kot eno. V prvem planu je moštvo. Se mu podrejamo in le tako smo uspeli doseči te rezultate. Če stopimo skupaj, smo izjemno močni. Ni važno, kdo igra kakšno vlogo in koliko minut. Vsi smo tukaj z istimi cilji. Odločitev je selektorjeva. Vsi si le želimo zmagovati za našo državo. Naša slabost pa lahko postane prav to, da nismo ekipa, če bi kdo začel misliti nase in se ne podrejati kolektivu. Na srečo takih težav nismo imeli in jih trenutno tudi nimamo.

Kaj menite o selektorju Sergiu Scariolu?
Je odličen trener. Dobro se ujame z nami. Prav paše v to skupino. Že nekaj časa smo skupaj in smo prava klapa, kot nekakšna družina, ki si skupaj želi zmagovati. Tudi on se podreja našemu moštvu. Rezultati so kazalnik, da je uspešen v svojem delu. Zna odlično voditi našo ekipo.
Kdo je vodja reprezentance? Je to kapetan Juan Carlos Navarro in ali je on pravi za vlogo kapetana?
Ta ekipa ne potrebuje vodje. Vsi imamo enak status v moštvu. Na vsaki tekmi stopi kdo drug v ospredje in nas popelje do zmage. To sem lahko jaz en večer, vem pa da bo naslednji večer nekdo drug. Ne potrebujemo nekoga, da nas vodi. Kot sem že dejal, naša največja moč je prav v kolektivu. Juan Carlos je naš kapetan že nekaj časa. Je zelo izkušen, že pravi veteran. Je izjemna oseba in odličen igralec. Tako, da mislim, da je pravi za to nalogo, a saj pravim, kdor koli iz te ekipe, bi bil lahko kapetan. Je pa Navarro vsekakor idealen za to vlogo.

Lani ste zaradi poškodbe izpustili evropsko prvenstvo. Je težje biti v vlogi igralca ali navijača?
Vsekakor je težje biti navijač, ker ne moreš pomagati svojemu moštvu. Ves čas sem lani sicer bil z ekipo. Bil sem z njimi v hotelu, pred tekmami, a žal ne na igrišču, kar je najtežje. Za vsakega igralca je najtežje, ko je poškodovan, saj ne more opravljati svojega dela. Tako, da je bilo zelo težko.

V slovenski reprezentanci je znova prišlo do številnih odpovedi. Nazadnje Beno Udrih, ki ni dobil vloge, kot si jo je želel oziroma zahteval. Kako vi gledate na to?
Vsak posameznik je drugačen. Spoštujem vsako mnenje in mišljenje glede česar koli. Zame je moja država na prvem mestu. Ne glede na to, ali igram ali ne, želim zmagati. Ko zmagaš, ni pomembno, kdo je bil najboljši igralec in kdo je igral največji del tekme. Pomembno je, da si zase in za svojo državno dosegel dober rezultat in osvojil kakšen naslov ali pa medaljo. Tako je moje mnenje in tega se držim tudi v vsakem moštvu. Ne želim ali pa poskušam biti zvezda. Sem le del kolektiva in želim le na najboljši način pomagati svoji ekipi do zmage. Tak sem, a vsak je drugačen. Mislim, da ni razloga, da obrneš hrbet reprezentanci. Toda treba je spoštovati vsakogar, ker smo si različni.
Torej niste nikoli razmišljali, da bi izpustili reprezentančno akcijo?
Dokler sem zdrav, ne. Že lani je bilo dovolj hudo, ker nisem mogel igrati zaradi poškodbe. Počutil sem se zelo slabo, ko sem gledal soigralce, sam pa nisem mogel pomagati. Sem pa zato toliko bolj držal pesti zanje in jih spodbujal zunaj igrišča. Torej, če sem le zdrav, želim vedno igrati za izbrano vrsto. Enostavno se reprezentanci ne reče ne.
Če se ozrete še na klubsko kariero. Kaj pričakujete od letošnje sezone?
Trenutno smo v zelo težki situaciji. Ne vemo, kam gremo, kaj lahko naredimo. Tudi zame so razmišljali v klubu o menjavi. To že na začetku poletja, mi slim, da je bil v igri Charlotte. Sam imam sicer s Torontom še triletno pogodbo. V klubu sem zadovoljen, bomo pa videli, kaj se lahko zgodi. Ne iščem novega okolja, a puščam različne možnostiodprte. To je pač NBA, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, in vedno moraš biti pripravljen. Brez Chrisa Bosha in Heda Turkogluja bo veliko težje, vendar mislim, da bomo zmogli.

Omenili ste že vašega najboljšega soigralca Bosha, ki se je preselil v Miami in združil moči s še dvema superzvezdnikoma. Je lahko to šampionska ekipa?
Lahko, a treba bo premagati nekaj izjemnih moštev. Imajo tri odlične košarkarje, vendar morajo zaigrati kot ekipa. Dwyane Wade in LeBron James lahko vsako tekmo dosežeta 30 točk in več, ne vem pa, ali sta sposobna drugemu omogočiti, da to doseže. Če bodo prešli prek te individualne ovire, menim, da se lahko potegujejo za naslov. Trenutno pa vseeno mislim, da je nekaj moštev, ki imajo pred Miamijem prednost, saj so že uigrana ekipa. Tu bi seveda izpostavil Orlando, Lakerse in Boston, ki se je še okrepil. Zdaj je še težko reči. Napovedovati bo mogoče novembra ali decembra, ko bo tudi Miami že uigran. Trenutno pa so to še ugibanja.

Igrali ste z Rašem Nesterovičem, ki je zdaj prestopil v Grčijo. Kaj lahko poveste o njem?
Z njim sem govoril takoj po odhodu k Olympiacosu. Je eden najboljših soigralcev, kar sem jih imel. Je zares odlična oseba. Je neverjeten. Vsak dan je trdo delal, odlično se je razumel z vsemi v garderobi. Zares pozitivna oseba. Midva sva se dobro razumela in postala prava prijatelja. Odlično sta se razumeli tudi najini družini, ženi sta ves čas na zvezi po telefonu. V Torontu sva živela v isti stavbi, tako da je bilo res lepo. Je enkraten človek.

Nameravate še dolgo časa vztrajati v NBA-ju, morda tudi končati nekoč kariero tam, ali ne izključujete vrnite v Evropo?
Za zdaj imam še triletno pogodbo. Ne razmišljam še, kaj bo po teh treh letih. Grem sezono po sezono. Zagotovo bom še ta tri leta igral v NBA. Potem pa še res ne vem. Mogoče, če bo možnost, bom podpisal še kakšno pogodbo v ZDA, lahko pa se tudi vrnem v Evropo. Ne razmišljam še tako dolgoročno.

Kaj mislite, da je vzrok, da je nekaterim igralcem, kot ste vi in recimo Pau Gasol, uspelo se tako dobro uveljaviti v NBA-ju, na drugi strani pa je Navarro že po letu dni prišel nazaj v Evropo, Vassilis Spanoulis na primer skoraj ni nič igral, pa so te igralci vseeno dokazali, da so izjemni košarkarji?
Navarro je dobro igral v NBA, a je imel nekaj težav z odškodnino in pogodbo. Prepričan sem, da bi se lahko še veliko bolj uveljavil v ligi. Je pa res, da nekaterim ni uspelo. V NBA-ju ni dovolj, da si le dober košarkar. Treba je priti v pravo okolje, v ekipo, ki ti ustreza. Pač priti v idealno situacijo zase. Veliko je odvisno tudi od sreče, bi lahko rekel. V pravem trenutku moraš biti v moštvu, ki ti je pripravljeno dati priložnost. Spanoulis je odšel v Houston, kjer so bili še nekateri drugi igralci na podobni poziciji. Ni dočakal svojih minut. Hitro igralec postane zapostavljen. Poleg tega pa še vpliva to na psiho košarkarja. V NBA-ju ni pravih treningov med sezono, kjer bi se lahko dokazal. Gre le za osem do deset igralcev, ki igrajo na tekmah in trenirajo kot ekipa, uigravajo taktiko. Tako si prepuščen sam sebi in nimaš priložnosti trenerju dokazati, da lahko igraš, da si dober. Brez igranja je v NBA-ju izjemno težko. Močno moraš delati in potrpežljivo čakati na priložnost, da se lahko dokažeš. Pa še to priložnost je treba popolnoma izkoristiti.

Slovenija ima dobro ekipo in ima možnosti, a vsak je odvisen sam od sebe. Vsako srečanje je treba odigrati po najboljših močeh in dati vse od sebe. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Treba je igrati z vsemi in le želiš osvojiti zlato medaljo, tudi vse premagati.

Naša največja moč je naša ekipa. Vedno igramo kot eno. V prvem planu je moštvo. Se ji podrejamo in le tako nam je uspelo doseči te rezultate. Če stopimo skupaj, smo izjemno močni. Ni pomembno, kdo igra kakšno vlogo in koliko minut. Vsi smo tukaj z istimi cilji.

Vsekakor je težje biti navijač, ker ne moreš pomagati svojemu moštvu. Ves čas sem lani sicer bil z ekipo. Bil sem z njimi v hotelu, pred tekmami, a žal ne na igrišču, kar je najtežje. Za vsakega igralca je najtežje, ko je poškodovan, saj ne more opravljati svojega dela.

Zame je moja država na prvem mestu. Ne glede na to, ali igram ali ne, želim zmagati. Ko zmagaš, ni pomembno, kdo je bil najboljši igralec in kdo je igral največji del tekme. Pomembno je, da si zase in za svojo državno dosegel dober rezultat in osvojil kakšen naslov ali pa medaljo.

Mislim pa, da smo vseeno pod košem zelo močni. Imamo njegovega mlajšega brata Marca in Frana Vazqueza, ki bosta dala vse od sebe. Oba pa sta že dokazala svoje odlike. Tudi brez Paua imamo zelo kakovostno moštvo.

Navarro je dobro igral v NBA, a je imel nekaj težav z odškodnino in pogodbo. Prepričan sem, da bi se lahko še veliko bolj uveljavil v ligi. Je pa res, da nekaterim ni uspelo. V NBA-ju ni dovolj, da si le dober košarkar. Treba je priti v pravo okolje, v ekipo, ki ti ustreza. Pač priti v idealno situacijo zase. Veliko je odvisno tudi od sreče, bi lahko rekel.