Juan Carlos Navarro je bil najboljši strelec tekme z 22 točkami. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro je bil najboljši strelec tekme z 22 točkami. Foto: EPA
Marc Gasol, Sofoklis Schortsanitis
Marc Gasol je v prvi četrtini dvakrat blokiral orjaka Sofoklisa Schortsanitisa. Foto: Reuters
Nikos Zisis
Skupaj z Dimitrisom Diamantidisom je bil pri Grčiji najbolj razpoložen Nikos Zisis. Foto: Reuters
Rudy Fernandez
V tretji četrtini je bil praktično edini razpoloženi španski košarkar Rudy Fernandez. Na koncu je Majorčan dosegel 14 točk. Foto: Reuters
Aleksandar Rašić
Aleksandar Rašić je v odločilnih trenutkih prevzel odgovornost in Srbijo popeljal v četrtfinale. Foto: Reuters
Marko Popović
Marko Popović je Hrvaško ohranjal v igri vse do konca. Foto: Reuters
Nenad Krstić, Milan Mačva, Ante Tomić
Nenad Krstić je zasenčil hrvaškega centra Anteja Tomića. Foto: Reuters
Miloš Teodosić
Napaka Miloša Teodosića bi Srbijo lahko drago stala. Foto: Reuters
Španci ostajajo nočna mora Grkov
Srbi po drami v četrtfinalu

Ko je bilo to najbolj potrebno, so svetovni prvaki strnili svoje vrste. Po bledih predstavah v predtekmovanju so proti Grčiji, ki je na pripravljalnih tekmah prikazala odlične igre in sodila v krog favoritov za odličje, pokazali pravo igro in v ponovitvi finala prejšnjega prvenstva ugnali vrsto Jonasa Kazlauskasa.
Navarro zadel, ko je bilo najbolj potrebno
Najbolj zaslužen za sedmo zaporedno zmago Špancev v medsebojnih dvobojih je bil kapetan Juan Carlos Navarro. Katalonski branilec je v odločilnih trenutkih zadel ključno trojko, nato pa še ohranil mirno kri pri izvajanju prostih metov.
Španci ob koncu četrtine do vodstva
Grki so odlično začeli v obrambi, ki je Špancem povzročala veliko težav. Še najbolj uspešen pri prebijanju le te je bil Navarro, ki je na začetku tekme dvakrat zadel po zanj značilni akciji - z metom iz dvokoraka. Po tem, ko je Sergio Scariolo nekoliko premešal peterko, se je uspela Španija priključiti. V 7. minuti so Grki po košu Nikosa Zisisa še vodili s 17:11, Raul Lopez pa je ob koncu četrtine zadel četrto špansko trojko za 20:19.

V drugi četrtini je razigrani Zisis uspel držati korak s "furio". Ob zaključku polčasa so tako kot v prvi četrtini Španci znova nekoliko dvignili ritem igre in na odmor odšli s šestimi točkami naskoka. Grki so v 27. minuti po treh zaporednih trojkah (Antonis Fotsis in dve Dimitris Diamantidis) povedli s 47:43.
Špansko zmago potrdila trojka "La Bombe"
V zadnji četrtini so Španci ves čas držali v obrambi consko postavitev, na katero Grki niso našli prave rešitve. Dve minute do konca je na trojko Diamantidisa odgovoril razpoloženi Navarro, na katerega so šle ob koncu praktično vse španske žoge. Kazlauskasovi varovanci so se uspeli sicer približati na -4, a so Španci s prostimi meti potrdili zmago.
Rašić popeljal Srbijo v četrtfinale
Hrvati se kljub svoji najboljši predstavi na prvenstvu od tega poslavljajo. Po porazu z Brazilijo so reprezentanti javno kritizirali svoje predstave in nihče si ni predstavljal, da lahko odigrajo tako dobro tekmo proti Srbom, ki so bili v predtekmovanju zelo uspešni.
Hrvaška je imela veliko težav z visokimi igralci. Igrala nista Lukša Andrić in Luka Žorić (na parket ni stopil tudi Zoran Planinić), Anteja Tomića je povsem zasenčil Nenad Krstić, tako da je bil še najbolj razpoložen Krešimir Lončar. Najboljši strelec tekme je bil sicer Marko Popović, ki je bil najzaslužnejši za znižanje hrvaškega zaostanka in priključek. Pri Srbiji je blestel Krstić, ki je povzročal veliko težav vrsti Josipa Vrankovića.
Zmago si je treba zaslužiti
"Težko je tako izgubiti tekmo. Pokazali smo se v veliko boljši luči kot proti Braziliji. Treba si je zaslužiti stvari, mi pa si jih med prvenstvom nismo. Treba je prespati in razmisliti, kaj se je v Turčiji vse zgodilo. Na trenutke so bile tudi dobre stvari. Ekipa je mlada, ima velik potencial in prepričan sem, da bo v Litvi na evropskem prvenstvu še kakšen nov košarkar," je po porazu in izpadu iz prvenstva dejal Popović.
Neprepoznavna Hrvaška
Po uspešnem začetku Srbov (5:0) so v dveh minutah serijo naredili tudi Hrvati in s petimi zaporednimi točkami je Bojan Bogdanović Hrvaški priigral prvo vodstvo (7:5). Ob koncu šeste minute je Hrvaška povedla za 5 (11:16). V obrambi se je z blokado Krstiću izkazal Ante Tomić, hiter polprotinapad pa je zaključil Bogdanović. Hrvati so predvsem z dobro igro v obrambi uspeli do konca četrtine razliko še povišati. S trojko je izid prvih desetih minut postavil Lončar (19:27).
Srbi so v drugi četrtini napravili serijo 6:0 in se povsem približali, v 17. minuti pa je Kosta Perović zabil za izenačenje (29:29). Hrvaški je za tem znova uspelo "pobegniti" na + 5, a so Srbi do odmora zaostanek znižali (34:36).
Po odmoru pobudo prevzeli Srbi
Po prihodu iz garderobe so Srbi prvič po uvodnem vodstvu povedli. Povsem sam je ostal Rašić, ki je zadel za tri. Nerešljivo uganko je Hrvaški - v prvi vrsti Tomiću - povzročal Krstić, ki je hitro izsilil štiri zaporedne osebne napake. Kapetana aktualnih evropskih podprvakov je uspelo zaustaviti šele Lončarju. Prav v zadnji minuti tretje četrtine so po trojki Miloša Teodosića, ki sicer ni bil najbolj razpoložen, in košu Milana Mačvana "orli" povedli s 54:50.
Rašić rešil srbsko barko
Krstić je 40 sekund pred koncem zadel le en prosti met (68:65), nato pa je napravil osebno napako nad Popovićem, ki je bil dvakrat uspešen s črte prostih metov. 15 sekund pred koncem je Teodosić slabo žogo poslal v igro. Žogo je ukradel Marko Tomas, podal do Popovića, nad katerim je Ivan Paunić napravil osebno napako. Popoviću se je pri petem zaporednem prostem metu v zadnji minut zatresla roka, drugega je zadel in izid poravnal na 70.
Po minuti odmora Ivkovića je Teodosić pri novem izvajanju izigral hrvaško obrambo in našel samega Rašića, ki je položil za 72:70. Nova prosta meta je po osebni napaki Milenka Tepića zadel Popović. Odgovornost je nato prevzel Rašić, nad katerim je bila vsega sekundo pred koncem napravljena osebna napaka. Prvi prosti met je zadel, drugega pa namerno zgrešil in popeljal Srbijo v četrtfinale.

OSMINA FINALA
SRBIJA
- Hrvaška (1)
73:72 (19:27, 15:9, 20:14, 19:22)
Krstić 16, Rašić 15, Perović 10, Mačvan 8, Veličković 7, Kešelj 5, Teodoosić in Bjelica po 3, Tepić, Paunić in Marković po 2; Popović 21, Ukić 11, Banić 10, Lončar in Bogdanović po 9, Tomas in Tomić po 6.

ŠPANIJA - GRČIJA (2)
80:72 (22:19, 15:12, 15:20, 28:21)
Navarro 22, Fernandez 14, Llull 9, Vazquez, Rubio in Reyes po 6, Lopez in Garbajosa po 5, M. Gasol 4, Mumbru 3; Diamantidis in Zisis po 16, Schortsanitis 13, Spanoulis in Fotsis po 12, Bourousis 2, Calathes 1.

Nedelja ob 17.00:

SLOVENIJA - AVSTRALIJA (4)
Ob 20.00:
TURČIJA - FRANCIJA (3)

Ponedeljek ob 17.00:
ZDA - ANGOLA (5)
Ob 20.00:
RUSIJA - NOVA ZELANDIJA (6)

Torek ob 17.00:

LITVA - KITAJSKA (7)
Ob 20.00:
ARGENTINA - BRAZILIJA (8)

Španci ostajajo nočna mora Grkov
Srbi po drami v četrtfinalu