Ivo Daneu je bil na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Jugoslaviji kapetan reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Daneu je bil na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Jugoslaviji kapetan reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Daneu gost oddaje Intevju

24. maja 1970 je Jugoslavija na svetovnih prvenstvih v košarki prvič dobila zlato medaljo. Ključna je bila tekma dan prej proti ZDA, ko so varovanci Ranka Žeravice premagali Američane s 70:63 . "Luna vaša, zlata naša," je pisalo na transparentih. "To ni bila le zmaga igralcev, ampak tudi gledalcev, saj je vsa Jugoslavija dihala z nami," se je v oddaji Intervju na TV Slovenija spominjal Daneu, ki priznava, da je bilo na začetku turnirja veliko treme, ko je tekmo proti Italiji v dvorani spremljal tudi Josip Broz Tito.

Daneu je leta 1970 na najlepši način sklenil dolgoletno reprezentančno kariero, istega leta pa je Olimpija tudi šestič in zadnjič postala državni prvak. Na odločilni tekmi proti ZDA ni igral veliko, vseeno pa je prispeval štiri izjemno pomembne točke. "Ranko Žeravica je bil dober taktik. V igro me je dal na koncu, ko se je rezultat lomil. Vstopil sem dve ali tri minute pred koncem. Še sam ne vem, kako mi je uspelo zadeti dva koša, en 'skok-šut' in na koncu 'horog', o katerem prepevajo že ptički."

Legendarni slovenski košarkar je bil na prvenstvu kapetan Jugoslavije. Če prvenstva ne bi bilo v domovini, skoraj gotovo ne bi igral, saj je bil poškodovan. Imel je natrgano mišico. Zlato medaljo je dobil še en Slovenec, Aljoša Žorga. V reprezentanci so bili še Ćosić, Čermak, Jelovac, Kapičić, Plećaš, Rajković, Simonović, Skansi, Šolman in Tvrdić.

Daneu priznava, da je bil Ranko Žeravica izjemen trener, čeprav ga leta 1967 ni uvrstil v ekipo za evropsko prvenstvo v Helsinkih. "Večkrat sem mu zameril njegove poteze. Leta 1969, ko smo se pripravljali na evropsko prvenstvo, je na prijateljskem srečanju v Vidmu proti Italiji tekmo začel z rezervisti. Italijani so povedli za 25, potem pa smo najboljši igralci le dobili priložnost in razliko zmanjšali na pet točk. Rekel sem mu: 'Kaj se delate norca?' Odvrnil je: 'Želel sem se le prepričati, če ste sposobni nadoknaditi takšen zaostanek!" Nato sem mu zabrusil: 'Pojdi se solit!'"

Ivo Daneu gost oddaje Intevju