Neverjetna trojka, ki je Srbijo popeljala v polfinale. Foto: Reuters
Neverjetna trojka, ki je Srbijo popeljala v polfinale. Foto: Reuters
Juan Carlos Navarro
Najbolj razpoložen pri Španiji je bil Juan Carlos Navarro. "La Bomba" je prispeval 27 točk. Foto: Reuters
Novica Veličković
Novica Veličkovič je blestel v prvi četrtini. S 17 točkami je bil najboljši strelec Srbije. Foto: Reuters
Marko Kešelj
V drugem polčasu se je razigral Marko Kešelj in bil skupaj z Novico Veličkovićem najboljši strelec Srbov. Foto: Reuters
Nora trojka Teodosića za srbski polfinale

Izjemno srečanje se je razpletlo v zadnjih sekundah. Srbi so v drugem delu imeli nekoliko več od igre, a je Špancem uspelo obdržati stik. V zadnjem napadu je odgovornost prevzel Teodosić. Natančno roko organizatorja igre je na svoji koži izkusila že tudi Slovenija na lanskem evropskem prvenstvu. Zadel je neverjetno trojko in mlado srbsko izbrano vrsto popeljal med štiri najboljše na svetu.
"Mislim, da sem bil celo najslabši igralec na srečanju," je nekoliko v šali takoj po tekmi dejal junak Srbije in dodal: "Zares nisem igral na ravni, kakršni bi moral, vendar mislim, da sem se s to zadnjo trojko le odkupil." Aktualnim svetovnim prvakom, ki so pred odhodom v Turčijo veljali za ene glavnih favoritov, ostaja le boj za razvrstitev od petega do osmega mesta. Špancem ni pomagalo niti 27 točk izjemnega Juana Carlosa Navarra.
Le Navarro držal korak s Srbi
Košarkarji so bili na začetku zelo učinkoviti v napadu. Pri Srbiji sta blestela Novica Veličković, ki je na samem začetku zadel dve trojki, in Nemanja Bjelica. Košarkarja sta bila najzaslužnejša za vodstvo Srbije v osmi minuti za 10 (23.13). Na razmeroma visoko razliko je odgovoril Navarro. Kapetan evropskih prvakov je dosegel prvih pet španskih tročk, pri zaostanku za 10 pa je zadel dve trojki. Katalonec je v prvi četrtini dosegel kar 13 točk.
"Orli" zadržali prednost
Srbija je drugo četrtino začela s povsem drugo peterko, tudi Sergio Scariolo je na parket poslal sveže igralce. Prvi koš je bil dosežen šele po dveh minutah igre. Uspešen je bil Nenad Krstić, na nasprotni strani pa je s trojko odgovoril Alex Mmumbru. V 17. minuti je Teodosić izza črte 6,25 kronal srbsko pobudo in povedel s 40:32. Na nasprotni strani je priključek z dvema natančnima metoma za tri ujel Jorge Garbajosa (42:38), v zadnji minuti pa je Marko Kešelj drugič zadel trojko za 47:40.
Začetek polčasa z 10:0
Na začetku druge minute je Rudy Fernandez zadel tri proste mete, Garbajosa pa je s trojko izid izenačil. Španci so tretjo četrtino začeli z delnim izidom 10:0, ki ga je šele izza črte prekinil Kešelj (52:51). V primerjavi s prvim polčasom so košarkarji več poudarka dali na obrambo, nekoliko uspešnejši pa so bili "orli", ki so pred zadnjimi desetimi minutami vodili s 67:64.
Navarro priključil, Teodosić odločil
Duško Savanović
je bil v zadnji četrtini izjemno razigran, izza črte je nekaj manj kot pet minut do konca zadel za +8. Sledila je serija Špancev, ki jo je sklenil Fernandez s prodorom in približal "furio" na koš zaostanka. Po minuti odmora je Kešelj minuto in 40 sekund do konca zadel, a je takoj vrnil Navarro. "La Bomba" je 26 sekund pred iztekom igralnega časa lepo podal Marcu Gasolu, ki je izid poravnal na 89. Srbski napad je z izjemno trojko z nekaj manj kot 10 metrov tri sekunde pred koncem zaključil Teodosić. Navarro je po minuti odmora poslal žogo v igro, a se je Garbajosa zapletel in končal španske sanje o ubranitvi naslova.

ČETRTFINALE:
SRBIJA - ŠPANIJA (A)
92:89 (27:23, 22:18, 18:23, 25:25)
Kešelj in Veličković po 17, Savanović 15, Bjelica 14, Krstić 13, Teodosić 12,
Tepić in Perović po 2; Navarro 27, Garbajosa 18, Fernandez 15, Gasol 13, Vazquez in Llull po 4, Rubio in Mumbru po 3, Reyes 2.

TURČIJA - SLOVENIJA (B)
95:68 (27:14, 23:17, 21:12, 24:25)

Četrtek:
ZDA - RUSIJA (C) 17.00
LITVA - ARGENTINA (D) 20.00
Nora trojka Teodosića za srbski polfinale