Stefanos Dedas je pomočnik Jureta Zdovca tudi pri Gaziantepu. Foto: Aleš Fevžer
Stefanos Dedas je pomočnik Jureta Zdovca tudi pri Gaziantepu. Foto: Aleš Fevžer
Chris Thomas se je v Sloveniji odlično znašel. Foto: Aleš Fevžer
Goran in Zoran (v ozadju) Dragić
Thomas je hvalil Gorana Dragića, ki je bil v reprezentanci tudi leta 2009, ko je sodeloval z Dedasom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Oba strokovnjaka imata že izkušnje s slovensko izbrano vrsto in z nastopom na evropskem prvenstvu, pred obema – tako kot tudi pred Zdovcem – pa je prvi nastop na svetovnem prvenstvu. Dedas je sicer dolgoletni Zdovčev sodelavec in je bil skupaj s Tomom Mahoričem in Mirom Alilovićem v strokovnem štabu leta 2009, ko je Zdovc na Poljskem Slovenijo popeljal do zgodovinskega četrtega mesta, Thomas pa je skupaj s Potočnikom in Aleksandrom Sekulićem lani na domačem prvenstvu asistiral Božidarju Maljkoviću, ko je Slovenija na koncu zasedla peto mesto.

Dedas dobro pozna Zdovčevo filozofijo
Dedas je leta 2009 skrbel še za analizo tekmecev, letos pa je desna roka Zdovca: "Ta generacija igralcev je povsem drugačna od tiste, ki smo jo imeli leta 2009. Ta ekipa je mlada in zelo hitra, nima istega profila igralcev, kot ga je imela tista pred petimi leti. Takrat smo imeli izjemno sposobno ekipo, kar se tiče košarkarske inteligence. To so bili igralci za velike tekme. Znali so igrati in odzvati se v vsaki situaciji. Če se le spomnimo tedanje ekipe, zdaj nimamo igralcev takega profila. Toda obe ekipi sta odlični. Vesel sem, da sem lahko delal in lahko delam z obema tipoma moštev. Verjamem, da lahko tudi s to ekipo naredimo vrhunski izid."

"Sem Juretov pomočnik in naredim vse, kar lahko, da mu pomagam, med treningi, med tekmami, 24 ur sem na voljo, da mu pomagam. Stojim za njim, dobro se poznava, kar je tudi moja prednost, saj sva veliko sodelovala po različnih delih Evrope. Vem, kaj moramo narediti in kaj želi ter kakšna je njegova filozofija, da lahko izpolnimo cilje," je o uspešnem sodelovanju z najtrofejnejšim slovenskim košarkarjem povedal Dedas.

Dedas in Zdovc že skupaj v Rusiji in Turčiji
32-letni Solunčan je z Zdovcem prvič sodeloval pred leti v Iraklisu, nato v reprezentanci, zatem je bil njegov prvi pomočnik v Sankt Peterburgu pri Spartaku, to vlogo pa opravlja tudi zdaj pri turškem Gaziantepu: "Odlično se razumeva tako na igrišču kot tudi zunaj njega. V Sloveniji nedvomno poznate vse njegove kvalitete. Je izjemen strokovnjak. Zares se dobro ujameva, sva odlična naveza. Tudi prosti čas preživljava kdaj skupaj in zdaj je glavna najina tema reprezentanca."

Pred reprezentanco je še zadnji del priprav, čez manj kot dva tedna se namreč že začne svetovno prvenstvo: "Priprave potekajo dobro. Imamo veliko pripravljalnih tekem, nimamo pa toliko časa za treninge. Skozi tekme poskušamo popraviti naše napake in biti vsak dan boljši. Ni lahko, a trdo delamo. Zdaj smo imeli v Kranjski Gori več časa za trening in odpravljanje napak ter priti na želeno raven in v pravo formo."

Narediti ekipo, ki jo bodo vsi spoštovali
Dedas je bil del reprezentance, ki je pred petimi leti dosegla najboljši izid na EP-jih do zdaj. Zdovc je že tedaj napovedal medaljo, tudi letos pa se v Španijo odpravlja z visokimi cilji. "Format tekmovanja na prvenstvu je tak, da odloča že ena tekma. Treba je dobiti te ključne tekme, da se pride do vrhunskega rezultata. Treba je najprej priti v izločilne boje, tam je pa vse mogoče. Odvisno je od nasprotnika, od dnevne forme … Če se stvari poklopijo, se naredi zares odmeven izid. Zdaj je najpomembneje, da se dobro pripravimo, naredimo pravo ekipo, ki bo uigrana in jo bodo vsi spoštovali ter se je tudi bali. Med turnirjem pa bomo videli, kakšen karakter bomo pokazali na odločilnih tekmah," je še dodal Dedas.

Tudi Thomas že nestrpno pričakuje prvi nastop na svetovnem prvenstvu: "V življenju, še posebej v trenerskem poklicu - sem še mlad, star sem 33 let in sem najmlajši v NBA-ju na svojem položaju -, so ključne izkušnje. Sem v tem življenjskem obdobju, ko sta najpomembnejši učenje in pridobivanje izkušenj, ki ti prav pridejo pozneje in s katerimi obogatiš življenjepis. Svetovno prvenstvo je še ena velika priložnost zame, da napredujem kot košarkarski trener, da se učim od velikih košarkarskih umov in treniram izjemne košarkarje. To je zame dobitna kombinacija, da sem del take organizacije, kot je KZS, in da sodelujem z odličnimi trenerji in igralci."

Zdovc opravlja izvrstno delo
Thomas je lani prvič prišel v Slovenijo, ki ga je navdušila: "V Sloveniji je fantastično kot vedno. Vsakič z veseljem pridem sem. Rad imam ljudi, vse igralce, trenerski štab, vse, ki delajo z reprezentanco. Vsi pogoji so na najvišji ravni." Lani je v štabu Maljkovića deloval kot videookordinator, tudi letos pa bo ključen v pripravi na nasprotnika. Kot je dejal že lani, poskuša pripraviti načrt za zmago nad nasprotnikom, izkoristiti napake nasprotnega moštva in skriti napake slovenske reprezentance, ki je letos glede na lansko moštvo nekoliko pomlajena: "Imamo nekaj zanimivih novih igralcev. Všeč mi je, da smo ekipi dodali nekaj svežih moči, nekaj mladih igralcev, ki so dodali mladostniško zagnanost. Vesel sem, da sta se nam zdaj priključila tudi Goran Dragić in Erazem Lorbek. Imamo številne nadarjene igralce, tako, kot jih ima Slovenija vedno. Ta država je vedno znova dokazovala, da premore ogromno košarkarskega talenta. Tudi letos je tako."

Strokovnjak iz Ohia je navdušen tudi nad prvim sodelovanjem z Zdovcem, o katerem govori samo z izbranimi besedami: "Jure je izjemen. Redko sem videl, da nekdo toliko pozornosti namenja podrobnostim in je sposoben tako dobro svojo vizijo predati igralcem. Opravlja odlično delo. Ekipo je odlično vodil, pa sta manjkala tako rekoč dva najboljša igralca. Delo, ki ga je opravil in ki ga opravlja, je izjemno in zares sem vesel in hvaležen, da sem lahko del njegovega štaba."

Biti v 3. peterki lige je težje kot priti na All star
Thomas ima za sabo že šest sezon delovanja v Ligi NBA. Kot videokordinator pravi, da je Goran Dragić, ključni mož slovenske reprezentance in njen kapetan, v pretekli sezoni izbran za košarkarja, ki je v ligi najbolj napredoval, eden tistih, na katere se je najtežje pripraviti: "Goran ima za sabo izvrstno sezono. Zaslužil si je nagrado za igralca, ki je najbolj napredoval. O tem ni dvoma. Moral bi biti na All star tekmi, toda bil je uvrščen v tretjo najboljšo peterko lige, kar je težje kot priti na All star tekmo. Njegova sezona govori sama zase. V štirih tekmah smo jih dvakrat premagali, a je bil vedno odličen. Proti nam je imel tudi osebni strelski rekord. Želel bi si, da bi proti njemu opravili boljše delo, a bil je zares fantastičen."

Nazadnje je Thomas deloval pri Golden State Warriorsih, kjer se je franšiza kljub dobremu delu zahvalila trenerju Marku Jacksonu, posledično pa je brez dela pri Bojevnikih ostal celoten štab: "V Ligi NBA je navada, da ko odide glavni trener, odide celoten trenerski štab. Ni bila taka naša odločitev, a morali smo jo sprejeti. Obdržali niso niti ene osebe iz lanskega štaba. Za nami je bilo dobra sezona. Dobili smo 51 tekem, kar je tretji najboljši izid v zgodovini franšize. Prvič po 22 letih smo se dvakrat zapored uvrstili v končnico. Vse je šlo v pravo smer. Tako trenutno še pregledujem določene možnosti in upam ugotoviti, kaj je najbolje zame. Sem veren človek in verjamem, da je vse za nekaj dobro in ohranjam vero. Prepričan sem, da mi bo Bog prinesel nekaj posebnega. Poskusim se naučiti iz vsake izkušnje. Tudi iz te v Golden Statu, ko smo bili zelo uspešni, pa smo se nekaj tudi naučili o poslu. Pri teh letih je zame to izjemna izkušnja."