Matic Rebec je na prvih treh tekmah dobro igral. Nad njim je bilo navdušeno tudi občinstvo, ki mu je namenilo morda celo najglasenjši aplavz. Foto: Aleš Fevžer
Matic Rebec je na prvih treh tekmah dobro igral. Nad njim je bilo navdušeno tudi občinstvo, ki mu je namenilo morda celo najglasenjši aplavz. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc, Matic Rebec
Jure Zdovc je mladeniču namenil kar nekaj priložnosti, ki jih je Rebec tudi dobro izkoristil. Foto: BoBo
Matic Rebec
V pretekli sezoni je v povprečju za Helios dosegal po 9,5 točke in 4,4 podaje na tekmo, zdaj pa je počasi čas, da naredi še korak naprej. Foto: Aleš Fevžer

180 centimetrov visoki Rebec je skupaj z Aleksejem Nikolićem, ki je mesec dni mlajši, letos pa sta dopolnila 19 let, nosil glavno breme v izbrani vrsti mlajši članov. Po dobrih igrah pa ga je selektor Zdovc vpoklical tudi v člansko moštvo, že na prvih treh pripravljalnih tekmah pa je mladeničema ponudila kar nekaj priložnosti: "Tudi sam sem presenečen nad veliko priložnostjo, ki mi jo je namenil selektor. Ponujeno je treba čim bolj izkoristiti in upam, da se bom čim bolj dokazal." Rebec je lani dobro igral za Helios, v kratkem pa je potrdil, da bo jasno, kje bo igral v prihodnji sezoni. Obstaja verjetnost, da bo nadarjeni košarkar v prihodnje skrbel za organizacijo napadov Olimpije.

Goran Dragić še ne trenira z reprezentanco, tako da je prvi "play" trenutno Jaka Klobučar, njegova prva menjava pa prav Rebec, ki je na dveh tekmah igral po dobrih 13 minut, na eni pa malenkost manj kot 17: "Druga tekma je bila bistveno boljša kot prva. Odigrali smo bolje v drugem polčasu, v začetku tretje četrtine. Še naprej se vidi razlika med prvim in drugim polčasom. Trudimo se, da čim bolj izpolnjujemo Juretova navodila in na terenu dajemo vse od sebe."

Zdovc do potankosti pozna pozicijo "playa"
Rebec, ki se je zadnje sezone kalil v Domžalah pri Heliosu pod taktirko Zmaga Sagadina, je med najbolj nadarjenimi slovenskimi mladimi igralci, po uspešni sezoni in dobrih igrah na prvenstvu mlajših članov pa je bil prvič povabljen tudi v člansko izbrano vrsto: "Je nekaj posebnega. Na začetku gledaš z veliko navdušenja, tudi z nekaj spoštovanja do drugih igralcev. Čim prej se vklopiš, lažje je. Skušam se čim bolj prilagoditi, izpolnjevati naloge, ki mi jih selektor da, in to še potrditi potem na igrišču."

Goran Dragić je jasno številka ena, Klobučar se je izkazal za dostojno menjavo, toda za njima zdaj ni dovolj kakovostnih slovenskih organizatorjev igre. Zato je tudi Zdovc že pred začetkom priprav razkrila, da sta zanj zanimiva Rebec in mlajši izmed bratov Nikolić. Zdovc je dejal, da je z njima zadovoljen, obenem pa tudi od njiju veliko zahteva, a kot pravi Rebec, se bosta mladeniča od sodelovanja z legendarnim slovenskim košarkarjem veliko naučila: "Do vsakega igralca ima poseben pristop. Jure je igral na moji poziciji in položaj organizatorja igre pozna do potankosti. To je še dodatna prednost zame, da mi pomaga na treningih pri napredku. Lažje je za celo ekipo, da nas Jure ves čas spodbuja, nam govori v obrambi, in to je vse skupaj dodaten plus."

Rebec uvrščen v prvo peterko EP-ja U20
Za mladega organizatorja igre bo neprecenljiva izkušnja tudi delo in sodelovanje z Goranom Dragićem, ki je eden najboljših evropskih "enk": "Goran je tudi super oseba in dober človek. Spusti se iz NBA-ravni, na raven 19-letnika. O njem lahko samo vse najboljše in jasno želim tudi od izkušnje z njim čim več odnesti."

Na evropskem prvenstvu mlajših članov je Slovenija z 12. mestom kar nekoliko razočarala, toda Rebec je vseeno navdušil, ko je s povprečjem devetih podaj na tekmo dosegel celo rekord. Temu je dodal še dobrih 14 točk in pet skokov ter bil uvrščen v najboljšo peterko tekmovanja: "Veliko moramo popraviti. Trudim se čim bolj dokazati. Nekatere stvari so se nam uskladile, druge ne. Žal se nismo uvrstili v želeno četrtfinale, a nismo bili daleč in nismo igrali slabo. Seveda se nam je poznala odsotnost Hrovata, ki je bil ključnih igralcev in glavni nosilec."