Klemen Prepelič se je izkazal na tekmah proti Gruziji in Ukrajini. Foto: Aleš Fevžer
Klemen Prepelič se je izkazal na tekmah proti Gruziji in Ukrajini. Foto: Aleš Fevžer

Nedvomno sta Goran in Erazem dodana vrednost in vodji te ekipe. Erazmova poškodba in to, da Goranu klub ni dovolil, nas je kar dobro hendikepiralo. Mislim, da sta oba prava profesionalca in se bosta hitro ujela v ta sistem.

Klemen Prepelič
Po dobrem začetku sezone v Turčiji v drugem delu ni veliko igral. Sicer je v povprečju na DP-ju dosegal nekaj manj kot šest točk na tekmo, v Eurocupu pa malo več kot šest točk. Foto: Aleš Fevžer

vnim prvenstvom v Španiji lahko zadovoljen.

191 centimetrov visoki branilec, ki bo letos dopolnil 22 let, tretjič kandidira za nastop na velikem tekmovanju. Pred tremi leti, ko se je Slovenija pripravljala na evropsko prvenstvo v Litvi, je kratek čas sodeloval na pripravah, lani pred domačim prvenstvom pa opravil vse priprave, na koncu pa praktično kot zadnji izpadel iz končne dvanajsterice, zaradi česar je bil Bistričan zelo razočaran. Letos je znova v izbrani vrsti, tokrat odločen, da mu uspe izboriti si mesto v ekipi za svetovno prvenstvo.

Dobro pripravljenost – po sicer ne najbolj uspešni sezoni – je pokazal predvsem na dveh od prvih treh pripravljalnih tekem, ki jih je Slovenija odigrala na domačem terenu. Zelo natančen je bil pri metih izza črte, kar je tudi sicer njegovo glavno orožje ob nekoliko slabši obrambi. Proti Gruziji je dal 14 točk, za tri metal 4/5, še bolj pa je bil razigran proti Ukrajini, ko je vpisal 20 točk in izza črte zadel šest od sedmih poskusov.

Z izjemo tekem proti Rusiji lahko zadovoljni
"Bom rekel, da sem zelo zadovoljen. Ko reprezentanca igra dobro, igram tudi jaz dobro. Ta zadnji turnir je bil morda slabši tudi zaradi drugih razlogov, na primer časovna razlika, dolga potovanja … Selektor je rekel, da zanj ni izgovorov in da gre na vsaki tekmi na zmago. Konec koncev tudi nismo imeli na Kitajskem tako močnih nasprotnikov in bi morali zmagati. Mislim, da smo z dosedanjim delom, z izjemo teh dveh tekem, lahko zadovoljni,"
je zdajšnji del priprav ocenil Prepelič.

Po vrnitvi iz Kitajske sta bila glavna tema pogovorov seveda poraza proti pomlajeni ruski reprezentanci, ki so ju prav vsi reprezentanti označili za nepotrebna in po eni strani tudi nedopustna: "Tekmi proti Rusiji sta si bili različni. V prvo tekmo smo šli podcenjevalno. To je moja generacija, pa sem poznal le dva od njih. Tudi jaz jih nisem jemal s stoodstotno angažiranostjo, a smo hitro uvideli, da z njimi ni šale. Konec koncev je Rusija zelo velika, njihova liga je močna, tu je še VTB-liga in vsi igralci so profesionalci, stari prek 20 let. To niso neizkušeni mladi igralci. Ekipa je dobra, potem so dobili motivacijo in so verjeli, da nas lahko še premagajo, sicer znova zaradi naših napak. Na koncu smo povedli za osem ali deset točk, a izgubili. Škoda, a bolje, da so zdaj napake, kot pa takrat, ko bo najpomembneje."

Na terenu je treba dokazati, da si boljši
"Zagotovo sta bila ta poraza nekakšna streznitev. Igralci smo se po obeh tekmah v sobah že pogovarjali, da si takih stvari enostavno ne smemo privoščiti. Vendarle igramo na višjem nivoju in v boljših klubih. Že to je dokaz, da smo verjetno boljši igralci, a to je treba pokazati na terenu, tokrat žal tega nismo pokazali," je še dodal eden izmed najboljših strelcev z razdalje v slovenski izbrani vrsti.

Prle se zaveda, da je prav zdaj ključni čas priprav, ko bo reprezentanca lahko naredila odločilen korak k želeni ravni igre za svetovno prvenstvo: "Ta del priprav v Kranjski Gori je bil zelo pomemben, a tekme so tisti pravi pokazatelj, ko tudi dajemo svoj maksimum. Tam je prisotna dosti večja želja. Treningi so jasno tudi zelo pomembni, saj pred temi v Kranjski Gori praktično deset dni nismo imeli pravega treninga. Na Kitajskem sploh nismo trenirali. Napak je še veliko, kot je povedal selektor. Naredili smo podrobno analizo, čaka nas še kar nekaj dela. Selektor je rekel, da smo na pravi poti, in mi verjamemo vanj."

Pri Banvitu se ni naigral
Prepelič se je uveljavil pri Heliosu, nato odigral sezono pri Olimpiji in se pred lansko sezono preselil k Banvitu v Bandirmo, kjer pa sezona ni šla po načrtih in ob koncu ni veliko igral: "Veliko je drugih vzrokov. Igral sem dobro in stopnjeval formo. Že na začetku sem zelo dobro odigral pripravljalne tekme, v Nemčiji, Grčiji in vsepovsod. Potem sem morda na začetku sezone padel v manjšo luknjo, a sem se dvigoval in dvigoval, v decembru pa sem že igral na nivoju, ko bi morda lahko postal nosilec igre. Potem je prišla ta poškodba hrbta, ki me muči še danes; na vsak način sem želel nadaljevati, a ni šlo. Ko si v takem klubu, ko imaš na svoji poziciji pet igralcev, težko prideš nazaj v rotacijo. Enostavno ni prostora za manjše napake. Na koncu sem dobival te drobtinice, minuto ali dve, kasneje še tega ne. Tako ni bilo samozavesti, za pozicijo dve pa je to edino, kar potrebuješ. Zdaj sem si to povrnil, a vem, da je še dovolj prostora za napredek in da še veliko lahko dam tej ekipi."

Sprva je bil zelo zadovoljen s trenerjem Dimitrisom Ioudisom, a nato izgubil njegovo zaupanje, toda Prepelič je zatrdil, da konflikta z grškim strokovnjakom ni bilo: "Z njim nisem šel v noben konflikt. Bil sem vedno odkrit z njim. Nikoli ni bil direkten in rekel, nate več ne računam. Vedno je govoril, dobro delaj in dobil boš priložnost. Zato sem tudi v bolečinah treniral, lahko bi bil, bom rekel, grd fant in ne treniral. Bolečine so bile zelo hude in skoraj dva meseca sem bil na injekcijah. Verjel sem mu, želel sem igrati, a včasih ga še sam nisem razumel. Toda to je šport, tako se je on odločil in tako je moralo biti."

Nedvomno sta Goran in Erazem dodana vrednost in vodji te ekipe. Erazmova poškodba in to, da Goranu klub ni dovolil, nas je kar dobro hendikepiralo. Mislim, da sta oba prava profesionalca in se bosta hitro ujela v ta sistem.