Klemen Prepelič je odigral eno najboljših tekem v reprezentančnem dresu. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je odigral eno najboljših tekem v reprezentančnem dresu. Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav so Švedi na Fibini lestvici šele 57., torej kar 53 mest nižje od evropskih prvakov, in so celo igrali že predkvalifikacije za prihajajoči mundial, pa niso naivna reprezentanca, kar so poudarjali tudi olimpijski polfinalisti, ki so prvič po polfinalu Tokia zaigrali na domačem parketu. Modro-rumeni so dobro začeli kvalifikacije, saj so v četrtek zanesljivo v sosedskem obračunu ugnali Finsko (72:62), trd oreh pa so bili tudi v Bonifiki. V prvem polčasu so celo imeli pobudo, v drugem pa se, tudi ko je Slovenija povedla z nekoliko znatnejšo prednostjo, niso predali.

Domači zasedbi ni in ni uspelo streti trdoživih Nordijcev, a v zadnji četrtini so le prevladale slovenske izkušnje in predvsem kakovost, ki je jasno na strani vrste Aleksandra Sekulića. Izvrstna sta bila Klemen Prepelič, ki je prispeval 31 točk, ob tem zbral osem podaj za indeks 28, in Jaka Blažič, ki je 23 točkam dodal devet skokov in pet podaj za indeks 27. Bistričan je v zadnji četrtini dal 13 točk, ko je odgovoril na dober švedski začetek in Slovenijo vrnil v vodstvo, Blejec pa je ključno vlogo odigral v končnici, ko je zadržal priigrano prednost za popoln izkupiček po uvodnem kvalifikacijskem oknu. Svoje sta dodala tudi Aleksej Nikolić s 14 in Edo Murić z 12 točkami.

Ob Prepeliču je bil odločilen dejavnik za slovensko zmago tudi Jaka Blažič. Foto: www.alesfevzer.com
Ob Prepeliču je bil odločilen dejavnik za slovensko zmago tudi Jaka Blažič. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor je pred tekmo govoril, da bo težko proti Švedski. Prvič smo igrali proti njim in pokazali so, da so dobri košarkarji, imajo veliko izkušenj in izjemne strelce. Po slabem začetku se nam je uspelo zbuditi in vrniti. Borili smo se do konca in vpisali pomembno zmago. Ponosen sem, da vsako tekmo damo vse od sebe. Vesel sem, da smo začeli z dvema zmagama, saj je vsaka tekma zelo pomembna in težka. Vidimo lahko druge rezultate, da ne zmagujejo vedno favoriti.

Edo Murić, kapetan Slovenije

"Po pričakovanju je bila težka tekma. Švedska ima izjemno nevarne strelce in izkušene igralce, ki večinoma igrajo špansko ligo. Slabo smo začeli v obrambi. Če smo začeli s slabo energijo v obrambi, pa smo v drugi polčas vstopili z izjemno borbenostjo. Odločilen je bil timski duh na naši strani. Poudariti želim tudi prekrasno občinstvo. Užival sem v vzdušju, res smo v zadnjem času pogrešali gledalce. Res sem ponosen na fante, da so tako odigrali na pomembni tekmi," je dejal Sekulić.

Švedi srečanje odprli z 8:0

Podobno kot proti Hrvaški so Slovenci tudi tokrat začeli zadržano. Zapravili so prve štiri napade, ko so gostje po drugi trojki Tobiasa Borga povedli z 8:0, pa je Sekulić posredoval z minuto odmora. Po njej, ko se je iztekla tretja minuta, je Blažič dosegel prvi slovenski točki. Z dvema zaporednima trojkama je Nikolić približal na -2, toda modro-rumeni so takoj našli odgovor. Izza črte sta bila uspešna Ludde Hakanson, ki je blestel z 21 točkami in 14 podajami, in Borg, ki je v prvi četrtini za tri zadel kar štirikrat. Švedska je povedla za devet, po desetih minutah pa je vodila s 24:17.

Modro-rumeni vodstvo zadržali do polčasa

14. minuta je tekla, ko sta zapored trojki zadela Nikolić, svojo že četrto, in Prepelič, vmes je Simon Birgander zakorakal in Slovenija je izenačila na 28. Nato je uspešno prodrl Christopher Czerapowicz, toda še enkrat je za tri zadel Prepelič in v 15. minuti so evropski prvaki prvič na tekmi povedli. Murić je s polrazdalje zadel za 36:34, s trojkama, ko je vmes žogo zapravil Prepelič, sta Czerapowicz in Hakanson vrnila goste v vodstvo, po Sekuličevi minuti odmora pa je Borg položil za 36:42. Sledile so štiri zaporedne točke Prepeliča, ki je ob izteku prvega dela zgrešil trojko za slovensko vodstvo. Polčas so tako Švedi dobili s 44:42.

Z odličnim začetkom drugega dela Slovenija prevzela pobudo

Udaren je bil začetek drugega dela. Najprej je po podaji Murića položil Prepelič, ki je nato po lepi kombinaciji ostal sam in zadel za tri, zatem pa je Blažič zaključil protinapad. V 53 sekundah torej delni izid 7:0 za gostitelje, po švedskem "timeoutu" pa je s trojko za serijo 10:0 koprske tribune prebudil Blažič (52:44). Hitro so Švedi ustavili slovenski nalet. Gostitelji niso dobro unovčili nešportne osebne napake Borga, so se pa Skandinavci po tehnični napaki Luke Rupnika, ki jo je tako kot v prvem polčasu Prepelič dobil zaradi simuliranja, priključili na -3. V zaključku tretje četrtine je domače vodstvo s prostimi meti ohranil Blažič (67:63).

Prepelič in Blažič vodila Slovenijo do zmage

Slovenija je zapravila prve tri napade v zadnji četrtini, Švedi pa so naredili serijo 7:0 in po tehnični napaki Murića povedli s 67:70. Švedsko vodstvo je predramilo olimpijske podprvake. Z izsiljeno osebno napako na trojki in tremi prostimi meti je takoj izenačil Prepelič, Blažič pa izza črte vrnil domačo vrsto v vodstvo. Odlična je bila v tem obdobju slovenska obramba, Prepelič pa je s šestimi zaporednimi točkami poskrbel za 79:72. Švedi so priključek znova ujeli z metom za tri, štiri minute pred koncem pa je Alexander Lindqvist položil za 81:80. Dve minuti in 40 sekund je še ostalo, ko je Murić zadel trojko za 88:82, po zaslugi Blažiča pa je Slovenija razliko v končnici srečanja zadržala.

Finski volkovi premagali Hrvate

Na drugi tekmi skupine je Finska na domačem parketu s 77:71 premagala Hrvaško. Susijengi, ki so zadeli 14 trojk, gostje pa le štiri, so ves drugi polčas imeli pobudo. Hrvati so dve minuti pred koncem povedli (69:70). Z natančnim metom za tri je odgovoril Edo Maxhuni, po le enem zadetem prostem metu Bundovića pa je bil izza črte uspešen še nekdanji košarkar Olimpije Sasu Salin (75:71). Na drugi strani je Hrvaška zgrešila dva meta, Salin pa je zmago finskih volkov potrdil s prostih metov.

V drugi del kvalifikacij bodo napredovale najboljše tri reprezentance, ki se bodo pomerile z najboljšimi tremi iz skupine D, kjer sta v prvem krogu višjepostavljeni izbrani vrsti izgubili. Izrael je ugnal Poljsko, Nemčija pa je morala doma priznati premoč Estoniji.


2. krog:
SLOVENIJA - ŠVEDSKA
94:89 (17:24, 25:20, 25:19, 27:26)
Prepelič 30 (3/6 za dve, 4/8 za tri) in 8 podaj, Blažič 23 (4/9 za dve, 3/5 za tri) in 9 skokov, Nikolić 14 (4/7 za tri), Murič 12, L. Lapornik in Macura po 4, Dimec in Čebašek po 3, Rupnik 1; Hakanson 21 in 14 podaj, Czerapowicz 19 in 11 skokov, Borg in Birgander po 16, Lindqvist 6, Gaddefors 5, Spires 4, Lofberg 2.

FINSKA - HRVAŠKA
77:71 (14:15, 20:19, 25:21, 18:16)
Maxhuni 15, Huff 14, Valtonen 12, Jantunen 10; Bundović 16, Perković in Branković po 10.

Lestvica:                            
SLOVENIJA              2  2 0    7  4
ŠVEDSKA                2  1 1    5  3
FINSKA                 2  1 1   -4  3
HRVAŠKA                2  0 2   -8  2