Vodstvo članske reprezentance, ki bo košarkarje popeljalo v Turčijo: selektor Memi Bečirovič, direktor Matej Avanzo in športni direktor Walter Jeklin. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo članske reprezentance, ki bo košarkarje popeljalo v Turčijo: selektor Memi Bečirovič, direktor Matej Avanzo in športni direktor Walter Jeklin. Foto: MMC RTV SLO
Goran Dragič
Situacija Gorana Dragiča je (za zdaj) jasna: po besedah športnega direktorja Jeklina je pripravljen igrati. Phoenix le skrbi, da je bilo že do zdaj odigranih 130 tekem v sezoni zanj prevelik napor. Tudi zato bodo na pripravah z njim delali nekoliko drugače. Foto: EPA
Memi Bečirovič
Memi Bečirovič bo seznam do končnih 12 igralcev krčil postopoma. Foto: MMC RTV SLO
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič si je s preteklimi levjesrčnimi nastopi na veikih tekmovanjih brez dvoma zaslužil kapetanski trak. Foto: Reuters
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar se je udeležil tudi novinarske konference, zadnjo sezono je preživel ravno v Turčiji, pri Efes Pilsnu. Foto: MMC RTV SLO
Memi Bečirovič
Memi Bečirovič ni skrival razočaranja, vsaj malenkostno, zaradi nove odpovedi - tokrat Matjaža Smodiša. Foto: MMC RTV SLO
Bečirovič objavil ožji seznam

Na skrčenem seznamu 17 igralcev, ki ga je danes sporočil selektor Memi Bečirovič, ni niti Domna Lorbka niti Emirja Preldžiča. Že prej sta nastop odpovedala Erazem Lorbek in Saša Vujačič. Novi reprezentančni kapetan je Barcelonin organizator igre Lakovič: "V zadnjih letih je najbolj zvest tej reprezentanci, poleg seveda igralskih in človeških kvalitet. Mislim, da si zasluži, da je v tej akciji on kapetan reprezentance," je svojo odločitev pojasnil Bečirovič in dodal.

Nekatere bi Bečirovič zelo rad videl na tem seznamu
"Nekateri, ki bi jih zelo rad videl na tem seznamu, niso bili pripravljeni sodelovati zaradi takšnih in drugačnih razlogov. Več ali manj je bil problem v utrujenosti in poškodbah. Tu mislim na Erazma Lorbka in Matjaža Smodiša. Zadnji je bil dolgo časa poškodovan in se v tem trenutku ne čuti pripravljenega pomagati reprezentanci, noče pa ponoviti vloge z zadnjega EP-ja. Poškodovan je tudi Domen Lorbek, ki ima težave s koleni in tudi s stopalom. Mirza Begič je po poškodbi šele včeraj snel opornico, vendar želi igrati za reprezentanco, zato sem ga uvrstil med rezerve."

Cilj je vsaj preboj iz predtekmovanja: "Verjamem, da nam je uspelo sestaviti dobro reprezentanco za SP, kjer nam je cilj zagotovo osmina finala. Tam potem odločajo malenkosti, vendar vam zagotavljam, da bomo dali vse od sebe in predstavljali slovensko košarko na pravi način."

Nachbar: Na prvenstvo brez kalkulacij
Od igralskega kadra je bil prisoten Boštjan Nachbar, ki je zadnjo sezono preživel ravno v Turčiji pri Efes Pilsnu. Hitro se je obregnil ob misli nekaterih na novinarski konferenci, da je svetovno prvenstvo le predpriprava za EP prihodnje leto v Litvi, ko se bodo delile vstopnice za olimpijske igre in ko naj bi bili Slovenci znova popolni (tudi z E. Lorbkom in Smodišem): "O ciljih pred pripravami nerad govorim, saj se vedno lahko zgodi kaj nepredvidljivega. Lahko naredimo več kot pred štirimi leti. Malo me je zmotilo, ko sem slišal, da je to le priprava za naslednje leto. Obljubim, da bomo tisti, ki bomo v tej reprezentanci, šli na prvenstvo stoodstotno in brez kalkulacij."

Na poziciji krila dva 20-letnika
Nekaj je (mladih) presenečenj, s katerimi želi Bečirovič pomladiti reprezentanco: na poziciji krila sta to Dino Murič in rezervist Marko Vranjkovič, znova je v reprezentanci tudi nekdaj veliki up na branilskem položaju Sandi Čebular ter brat Gorana Dragiča Zoran. Na centrski poziciji so mlajši Miha Zupan, Matej Krušič in Gašper Vidmar dobili prednost pred najboljšim igralcem finala DP-ja, Smiljanom Pavičem (Krka).

"Emir za Slovenijo igral s figo v žepu"
Posebna zgodba je obetavni košarkar Fenerbahčeja, Preldžič: "Pri Emirju se je izkazalo, da je igral na podobno karto z več reprezentancami. Mi vemo vsaj za tri: poleg naše še za BiH in turško zvezo. Če nekdo reče, da želi igrati za Slovenijo, nato pa prebiraš tuje medije in razmišljaš, kaj je za koga rekel in zakaj, je brezpredmetno. Pri Emirju se je izkazalo, da je od zadnjega nastopa za Slovenijo, v kvalifikacijah za olimpijske igre, "igral" s figo v žepu. Kako se bo ta zadeva odvijala naprej, si ne upam napovedati."

Na Kitajsko s pomlajeno ekipo
Priprave se začenjajo 13. julija tradicionalno na Rogli. Ogrevalni tekmi z Makedonijo bosta na Ptuju 21. in 22. julija (zaprta tekma), prvi pripravljalni turnir pa bo na sporedu med 28. julijem in 1. avgustom na Kitajskem (Pokal Borislava Stankovića v Ljudžovu). Tja ne bodo potovali Goran Dragič, Goran Jagodnik, Jaka Lakovič, Boštjan Nachbar in Beno Udrih.

S Srbijo še dvakrat pred SP-jem
Nato bosta 7. oz. 8. avgusta na sporedu tekmi z Litvo in Španijo v Vitorii, 10. avgusta pa spektakel v Stožicah proti Špancem. Do začetka SP-ja bo sledilo še šest pripravljalnih tekem. V Mariboru z Novo Zelandijo, Rusijo in Srbijo, ter nato v Atenah znova s Srbijo, Grčijo in Kanado. Sedem pripravljalnih tekem si boste lahko ogledali tudi na TV SLO 2. Predtekmovanje SP-ja se začenja 28. avgusta proti Tuniziji.

V Stožicah se čaka na sedežni red
Pereča tema so tudi vstopnice za tekme, tako ob odprtju Stožic kot tistih za svetovno prvenstvo v Turčiji: "Kar se naših pripravljalnih tekem tiče, imamo nekaj težav s tisto v Stožicah, saj še ni natančno določen sedežni red. Pričakuje se 12.522 sedišč, ker še niso dokončno razporejeni, moramo s prodajo vstopnic počakati. Verjetno se bo začela 1. julija, za preostale pripravljalne tekme, torej na Ptuju in v Mariboru, bodo na voljo že prihodnji teden. Vstopnice za svetovno prvenstvo so v rokah organizatorjev. Upam, da bodo navijačem, ki nas vedno podprejo, omogočili nakup."

Seznam 17-članske reprezentance za nastop na SP-ju v Turčiji:

Branilci:
Sani Bečirovič, AJ Milano (ITA), 195 cm, 19.5.81
Goran Dragič, Phoenix Suns (ZDA), 190 cm, 6.5.86
Zoran Dragič, Geoplin Slovan, 196 cm, 22.6.89
Jaka Klobučar, Union Olimpija, 198 cm (branilec), 19.8.87
Jaka Lakovič, Regal Barcelona (ŠPA), 186 cm, 9.7.78
Beno Udrih, Sacramento Kings (ZDA), 194 cm, 5.7.82
Samo Udrih, Cibona (HRV), 195 cm, 2.8.79
Sandi Čebular, Šentjur, 196 cm, 24.6.86

Krila:
Goran Jagodnik, Hemofarm STADA (SRB), 201 cm, 23.5.74
Dino Murič, Parklji, 199 cm, 14.2.90
Boštjan Nachbar, Efes Pilsen (TUR), 206 cm, 3.7.80

Centri:
Primož Brezec, Milwaukee (ZDA), 216 cm, 2.10.79
Matej Krušič, Geoplin Slovan, 211 cm, 7.5.87
Hasan Rizvič, Azovmaš (UKR), 212 cm, 18.1.84
Uroš Slokar, Siena, 210 cm, 14.5.83
Gašper Vidmar, Fenerbahče, 210 cm, 14.9.87
Miha Zupan, Trikala (GRČ), 205 cm, 13.9.82

Rezerve:
Mirza Begič (Žalgiris), Aleksandar Ćapin (Žalgiris), Marko Vranjkovič (Branik Maribor)

Strokovni štab:
Selektor: Memi Bečirovič
Pomočnik trenerja: Miro Alilovič
Pomočnik trenerja: Bojan Lazič
Pomočnik trenerja: Aleksander Sekulič
Trener za telesno pripravo: Miha Fajon

Zdravnik: Slobodan Macura, dr. med.
Fizioterapevt: Teo Djekić
Maserja: Sebastjan Ogris in Gašper Suhadolnik

Bečirovič objavil ožji seznam