Goran Dragič    je zablestel na tretji tekmi serije proti San Antoniu. Spursom je v    zadnji četrtini nasul kar 23 točk. Foto: Reuters
Goran Dragič je zablestel na tretji tekmi serije proti San Antoniu. Spursom je v zadnji četrtini nasul kar 23 točk. Foto: Reuters

V klubu so z mojimi igrami zadovoljni. Letos mi tudi ni treba igrati poletne lige, kar pomeni, da sem že med igralci, ki so pomembni za klub. To mi veliko pomeni.

Goran Dragič
Goran Dragič je zamenjava enega najboljših organizatorjev igre na svetu Steva Nasha. Kanadčan, ki je dvakrat osvojil tudi naziv MVP, je Ljubljančanu v veliko pomoč. Foto: Reuters

Po tekmi sva se dobila in se pogovarjala. Zaželel sem mu tudi vso srečo v finalu. Definitivno je to, da če Vujačič osvoji prstan, dobro za slovensko košarko. Jaz upam, da bodo zmagali in mu želim vse najboljše.

Zoran in Goran Dragič
Na seznamu Memija Bečiroviča je tudi brat Zoran, ki stopa po Goranovih stopinjah in upa, da bo s starejšim bratom skupaj oblekel dres slovenske reprezentance. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko

Midva z Benom, ki oba igrava v Ligi NBA, sva navajena na hitro košarko. Mislim pa, da se mora vsak igralec privaditi na slog igranja, kakršnega zastavi trener. Če bomo igrali hitro košarko, bo definitivno to moja moč.

Na Gorana je v letošnji sezoni velik vtis napravil organizator igre Boston Celticsov Rajon Rondo. Foto: Reuters

Steve je zares izjemen človek in odličen igralec. Veliko mi pomaga na treningu. Če kaj narobe naredim, mi razloži, na primer, kako je treba voditi ekipo. Vsak košarkar bi se veliko naučil, če bi z njim treniral.

Goran Dragič, Saša Vujačič
Na dveh tekmah konferenčnega finala med Los Angeles Lakersi in Phoenix Sunsi je "zavrelo" med Goranom Dragičem in Sašom Vujačičem. Foto: Reuters
Intervju z Goranom Dragičem

Goran Dragič je v letošnji sezoni v Ligi NBA napravil velik korak naprej. Na žalost pa še ni jasno, ali bo zaigral na svetovnem prvenstvu, kjer bi bil močno orožje Memija Bečiroviča.
24-letnik je letos dokazal, da je povsem dostojna zamenjava enemu najboljših organizatorjev igre vseh časov Kanadčanu Stevu Nashu in da se odgovornim v klubu ni treba bati za prihodnost tudi po upokojitvi dvakratnega najkoristnejšega igralca Lige NBA.
Dragič, ki je v povprečju na 80 tekmah prispeval po osem točk in tri podaje ter tako močno popravil statistiko iz prve sezone, bo eden glavnih nosilcev igre slovenske izbrane vrste na svetovnem prvenstvu v Turčiji. Žal pa usoda njegovega nastopa še ni jasna, saj nad igranjem v Carigradu pri Sunsih niso najbolj navdušili, saj se je z zadnje reprezentančne akcije namreč vrnil poškodovan. Za izbrano vrsto je prvič nastopil pred štirimi leti na svetovnem prvenstvu na Japonskem, zaigral pa je tudi na zadnjih dveh evropskih prvenstvih v Španiji in na Poljskem.


Za vami ja zares uspešna sezona. Ste pričakovali tak napredek v letošnjem letu?
Po pravici povedano, nisem pričakoval. V prvi sezoni nisem imel toliko priložnosti za igro. Tako sem bil nekoliko skeptičen, če bom v drugi sezoni dobil večjo minutažo. Na koncu se je vse dobro izšlo. Po zamenjavi trenerja sem se kar naenkrat znašel v prvem planu. Zares sem zadovoljen s svojo sezono in le upam, da bo tudi v prihodnje tako.

Kako v klubu gledajo na sezono in kako so zadovoljni z vašimi igrami?

V klubu so z mojimi igrami zadovoljni. Letos mi tudi ni treba igrati poletne lige, kar pomeni, da sem že med igralci, ki so pomembni za klub. To mi veliko pomeni. Vsi smo bili zadovoljni z letošnjo sezono. Nihče ni pričakoval, da se bomo uvrstili tako daleč v končnici. Dokazali smo, da smo prava ekipa. Moram pa priznati, da smo bili na koncu kar razočarani, saj smo vsi upali, da bomo prišli v finale.
V ameriških medijih ste dejali, da bi privoščili naslov Saši Vujačiču. Kaj je s tem "rivalstvom"?
Tako kot sem že rekel. Želim pomagati svoji ekipi, prav tako kot on. On že ima en prstan, jaz ga še nimam. Kar se je zgodilo na igrišču, se je pač zgodilo. Po tekmi sva se dobila in se pogovarjala. Zaželel sem mu tudi vso srečo v finalu. Definitivno je to, da če Vujačič osvoji prstan, dobro za slovensko košarko. Jaz upam, da bodo zmagali in mu želim vse najboljše.
Če se spomnite tekme proti San Antoniu in neverjetne predstave v zadnji četrtini. Kakšni so bili občutki in odmevi po koncu tekme?
Počutil sem se zares odlično. Mogoče na začetku sploh še nisem dojemal stvari. Sem potreboval dan ali dva. To je bila ena boljših tekem v mojem življenju. Zadovoljen sem predvsem, ker je bilo to v končnici. S tem so me ameriški mediji nekako prepoznali in se je začelo omenjati moje ime. Veliko sem pridobil na prepoznavnosti. To mi veliko pomeni. Pokazal sem se zares v trenutku, ko je bilo to najbolj potrebno.
Pred reprezentanco je svetovno prvenstvo. Kdaj boste vedeli, če boste lahko igrali? Ali je čutiti poseben pritisk Phoenixa?
Sam sem že izrazil svojo željo. V medijih in selektorju Memiju Bečiroviču sem dejal, da je moja želja zaigrati na svetovnem prvenstvu. Zdaj se mora KZS z mojimi delodajalci Phoenix Sunsi še dogovoriti nekaj stvari. V klubu jih skrbi, ker sem lani igral v reprezentanci na poziciji "dvojke", v klubu pa igram "enko", potem pa je prišla še tista poškodba. Tako, da so kar zaskrbljeni. Upam, da se b odo vse uspešno dogovorili, da bom lahko nastopil.
Kako velik udarec je za Slovenijo odpoved Erazma Lorbka?
To je zelo velik udarec, ampak jaz ga razumem. Dobil je otroka in ima še vedno zelo naporno sezono v Španiji. Sam ga res nič ne obsojam. Zaželel bi mu le vso srečo in upam, da bomo skupaj nastopili prihodnje leto na evropskem prvenstvu.
Memi Bečirovič je dejal, da bo zdaj igra bolj skoncentrirana na zunanji liniji. Igrala se bo hitrejša košarka, kakršna ustreza tudi vam. Je to glavna moč Slovenije, z vami in Benom Udrihom?
Z odpovedjo Erazma smo izgubili moč pod košem. Upam, da se bo Matjaž Smodiš udeležil prvenstva in smo pokrili to "luknjo". Midva z Benom, ki oba igrava v Ligi NBA, sva navajena na to hitro košarko. Mislim pa, da se mora vsak igralec privaditi na slog igranja, kakršnega zastavi trener. Če bomo igrali hitro košarko, bo definitivno to moja moč, če pa bo bolj umirjeno, se bom pa prilagodil tudi na to.
Igrali ste pod taktirko Jureta Zdovca in Aleša Pipana. Se vam zdi, da je Memi Bečirovič dobra izbira za selektorja?
Jaz bi rekel, da je. Z Memijem sem sodeloval že v Unionu Olimpiji. Imava dober odnos. Je odličen trener, kar je že dokazal v preteklosti. Mislim, da ima znanje in prave izkušnje ter da so se prav odločili, ko so ga pripeljali na selektorski stolček.

Bečirovič je na seznam uvrstil tudi nekaj mlajših košarkarjev. Kako se vi spominjate svojega prvega prvenstva pred štirimi leti, ko ste bili povsem neizkušen?

To je bil velik izziv zame. Nisem pričakoval, da bom tako veliko igral. Na koncu sem dobil zares veliko minut na igrišču. Mislim, da je to za vsakega mladega košarkarja čast. Vsak mora iti čez ta ciklus, da si utrdi mesto v reprezentanci in tako pridobi izkušnje, ki jih bo pozneje še kako potreboval.
Na seznamu je tudi vaš brat Zoran. Verjetno si želite, da bi nekoč skupaj zaigrala za reprezentanco?
Ja, to je moja velika želja, mislim no, da je to tudi velika želja "Zokija". Ima pravi karakter. Tako kot jaz se nikoli ne vda, veliko trenira, ve, kaj hoče, in ima želje. Mislim, da bo dal vse od sebe. Vem, da ima kvaliteto in lahko igra v reprezentanci.
Dejal je, da mu dajete nasvete in spremljate njegov napredek. Je težka v košarki vloga "velikega brata"?
Niti ne. Vsekakor mu poskušam veliko pomagati s temi izkušnjami, ki sem jih pridobil na evropskih prvenstvih, v Evroligi z Olimpijo in zdaj v NBA. Je pa težko, saj sem sam v ZDA, on pa tu v Sloveniji. Tako ga ne morem redno spremljati. Pogledam kar lahko na internetu.
Sezono ste preživeli tudi pri Olimpiji, kjer je trenutno katastrofalna situacija. Kaj to pomeni za košarko v Sloveniji?
To je žalostno. Slovenija potrebuje močan klub v Evroligi. Težko komentiram situacijo, ker ne vem, kaj se je vse dogajalo v ozadju. Kar mi je uspelo razbrati iz medijev, se res slabo piše. Upam, da se bo našla rešitev in da se bo Olimpija vrnila na stara pota.
V Ligi NBA imate verjetno najboljšega učitelja? Kakšne nasvete vam daje Steve Nash, kako vam pomaga?
Steve je zares izjemen človek in odličen igralec. Veliko mi pomaga na treningu. Če kaj narobe naredim, mi razloži, na primer, kako je treba voditi ekipo. Vsak košarkar bi se veliko naučil, če bi z njim treniral. Na treningih igramo prva ekipa proti drugi, tako da ga vedno pokrivam. Vidim, kako napada, kako odigra "pick and roll"... To sezono sem se zares veliko naučil. Z nami ima pogodbe še za dve leti, tako da bo še veliko časa za napredek.
Z Nashom igrate že na treningih. Kateri izmed organizatorjev igre pa vas je v ligi najbolj navdušil?
Letošnjo sezono predvsem Rajon Rondo. Je odličen igralec. Predvsem zdaj v končnici je odigral odlično, skoraj na vsaki tekmi je dosegel trojni dvojček. Tudi njega sem pokrival. Mogoče ga je malce lažje pokrivat, ker veš, da bo samo prodiral, saj nima najboljšega meta. Vsak organizator igre v Ligi NBA je zgodba zase in vsakega je težko pokrivat. Izpostavil pa bi predvsem Chrisa Paula.

V klubu so z mojimi igrami zadovoljni. Letos mi tudi ni treba igrati poletne lige, kar pomeni, da sem že med igralci, ki so pomembni za klub. To mi veliko pomeni.

Po tekmi sva se dobila in se pogovarjala. Zaželel sem mu tudi vso srečo v finalu. Definitivno je to, da če Vujačič osvoji prstan, dobro za slovensko košarko. Jaz upam, da bodo zmagali in mu želim vse najboljše.

Midva z Benom, ki oba igrava v Ligi NBA, sva navajena na hitro košarko. Mislim pa, da se mora vsak igralec privaditi na slog igranja, kakršnega zastavi trener. Če bomo igrali hitro košarko, bo definitivno to moja moč.

Steve je zares izjemen človek in odličen igralec. Veliko mi pomaga na treningu. Če kaj narobe naredim, mi razloži, na primer, kako je treba voditi ekipo. Vsak košarkar bi se veliko naučil, če bi z njim treniral.

Intervju z Goranom Dragičem