Košarkarji Olimpije se veselijo zmage v dramatični končnici. Foto: Aleš Fevžer
Košarkarji Olimpije se veselijo zmage v dramatični končnici. Foto: Aleš Fevžer
Dragiša Drobnjak
Dragiša Drobnjak je bil junak v Komunalnem centru. Foto: Aleš Fevžer
Goran Jagodnik
Goran Jagodnik je bil nerešljiva uganka za Krko. Foto: Aleš Fevžer
Hopsi izsilili tretjo tekmo
Zadnja minuta tekme Helios - Union Olimpija
Drobnjak preprečil senzacijo v Domžalah

Izid v serijah je zdaj izenačen na 1:1. Helios je prvo tekmo v Stožicah dobil s 84:81, odločilna tekma bo v soboto ob 20.00 v Ljubljani. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Krka je Hopse pred domačimi gledalci nadigrala s kar 102:59, dva dni pozneje pa so Polzeljani pripravili veliko presenečenje. Odločilna tekma bo v Novem mestu v soboto ob 19.00.

Zmaji, ki igrajo v državnem prvenstvu izjemno neprepričljivo, so imeli celotno srečanje lepo prednost, prav ob koncu pa so jih Domžalčani ujeli in imeli celo napad za zmago in preboj v veliki finale. Olimpiji se le enkrat do zdaj ni uspelo uvrstiti v finale. Leta 2000 jo je v polfinalu presenetila Krka.

Izjemna predstava Murića
Ljubljančani so tudi tokrat nastopili brez Sasuja Salina, Deividusa Gailiusa in Jakova Vladovića (sicer je stopil na parket za nekaj minut, a ga zapustil poškodovan), vendar v primerjavi s prvo tekmo v torek odigrali veliko bolj zbrano in motivirano. V štiridesetih minutah sicer niso zadeli niti ene trojke, so pa zato imeli v svojih vrstah izjemno razpoloženega Dina Murića, ki je odigral eno najboljših tekem v zeleno-belem dresu. Dosegel je 26 točk in 16 skokov (indeks 31), dva izmed teh košev pa sta bila dosežena tudi v odločilnih zadnjih minutah.

Olimpija je sicer, v nasprotju s prvo tekmo, ki so jo Domžalčani odprli z osmimi trojkami zapored, dobro začela in drugi četrtini so si Ljubljančani priigrali 13 točk naskoka. Nerešljiva uganka je bil Murić, ki je v prvih 20 minutah dosegel kar 20 točk, ob tem pa je ujel še 11 odbitih žog. V drugem polčasu so varovanci Zmaga Sagadina zaigrali bolje v obrambi in Olimpiji dopustili le 26 točk. Tudi v napadu je igra gostiteljem stekla. Razigral se je Đorđe Majstorović, ki je imel v prvem polčasu težave z osebnimi napakami. Že v tretji četrtini je Helios razpolovil gostujočo prednost.

Drobnjak ljubljanski junak
V 33. minuti so se Domžalčani približali na 56:58, v zadnji minuti po trojki Matica Rebca in zabijanju Majstorovića pa na 66:67. V zadnji minuti je najprej Paolo Marinelli izgubil žogo, nato pa je 23 sekund pred koncem dva prosta meta zadel Gregor Hrovat. Union Olimpija je imela zadnji napad, vendar ji žoge ni uspelo prepeljati čez sredino, saj jo je Igor Marić po slabi podaji Drobnjaka spretno prestregel. Gostiteljem je tako ostal zadnji napad, ki ga pa Majstoroviću ni uspelo zaključiti. S potezo tekme oziroma blokado mu je met na koš v zadnji sekundi preprečil Drobnjak.

Krka se je opekla na Polzeli
Hopsi so se v Ligi za prvaka dobro upirali državnim prvakom na domačem terenu v Novem mestu pa so celo slavili (75:95) pred mesecem dni, toda na prvi polfinalni tekmi so Novomeščani razbili vrsto Jerneja Kobaleta, ki pa se je hitro pobrala in zdaj bo o potniku v finale odločala tretja tekma.

V prvi četrtini je bila zaradi izpada elektrike tekma za nekaj časa prekinjena. Tudi po prekinitvi so gostitelji, ki so tekmo začeli s serijo 7:0, imeli pobudo, toda Novomeščani so ves čas držali stik, pred koncem prvega dela pa so Polzeljani prvič povedli za več kot deset, ko je s črte prostih metov zadel Mirko Mulalić. Pred zadnjo četrtino so se branilci naslova približali na -5.

Bečiroviću se je zatresla roka
Toda gostitelji so odločno krenili tudi v zadnjih deset minut in manj kot štiri minute pred koncem so vodili za 10, nato pa se je začel popoln preobrat. Dobro minuto pred koncem je Chris Booker zadel dva prosta, nato je bil izza črte uspešen Jaka Klobučar, sledila sta dva zgrešena prosta meta Gorana Jagodnika , na črti prostih metov je bil za tem natančen Jasmin Hukić, toda veliko priložnost je 12 sekund pred iztekom rednega dela zapravil Sani Bečirović, ki je bila na črti prostih metov dvakrat neuspešen.

Simo Atanacković, Jagodnik ter Aleksis Wangmene pa so ohranili mirno kri za veliko zmago Hopsov. Blestel je Jagodnik, ki je 21 točkam dodal deset skokov. Atanacković in Wangmene sta dodala po 18 točk, pri Krki pa je bil z 20 najboljši Klobučar.

POLFINALE, drugi tekmi:
HELIOS DOMŽALE - UNION OLIMPIJA 1:1
68:69 (15:18, 14:25, 18:12, 20:14)
1.500; Majstorović 16, Hrovat 14, Rebec 10, Boltić 8, Ponjavić 5, Mahkovic, Radulović in Morina po 4, Marić 3; Murić 26 in 16 skokov, Marinelli 12, Joksimović 10, Stepheson 7, Drobnjak in Brodnik po 4, Rupnik, Vladović in Omić po 2.
HOPSI POLZELA - KRKA 1:1
86:82 (22:15, 26:22, 14:22, 24:23)
1.000; Jagodnik 21 in 10 skokov, Wangmene in Atanacković po 18, Mulalić 17, Vašl in Gabriel po 6; Klobučar 20, Murić 17, Bečirović 14, Hukić 11, Lapornik 6, Pavić in Buljan po 4, Rojc in Booker po 3

Igrajo na dve zmagi. Tretji tekmi bosta v soboto. Finale, kjer se bo igralo na tri zmage, se bo začel v četrtek, 22. maja.

Hopsi izsilili tretjo tekmo
Zadnja minuta tekme Helios - Union Olimpija
Drobnjak preprečil senzacijo v Domžalah