Saša Zagorac je prvič prišel na zbor reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Saša Zagorac je prvič prišel na zbor reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Sašo Zagorac, Zlatorog
Zagorac je bil statistično najboljši posameznik Lige Telemach. V povprečju je njegova valorizacija znašala kar 20,4 na srečanje. Z 18,9 točke na tekmo je bil prvi strelec državnega prvenstva, ob tem pa je v statistiko vpisoval tudi po 7,7 skoka. Foto: www.alesfevzer.com

najizkušenejši Saša Zagorac, ki ima za sabo izvrstno sezono pri Zlatorogu.

Zagorac je sicer moral zapustiti priprave, saj ima težave s poškodovanim kolenom, a izkušeni Ljubljančan upa, da se bo po kratkem premoru lahko znova vrnil v zasedbo Jureta Zdovca. "Tako kot vsak igralec tudi jaz prihajam v to zgodbo s svojimi načrti. Tu smo, da treniramo in dokažemo svoje. Kar nekaj nas je, ki nas Jure Zdovc sploh še ne pozna. Vsak bo dal maksimum, da mu dokaže, da sodi v ekipo za evropsko prvenstvo," je dejal Zagorac, ki je na novega leta dan dopolnil 31 let.

206 centimetrov visoki košarkar bo ob pomanjkanju visokih igralcev resen kandidat za nastop na evropskem prvenstvu. Podobna je bila leta 2013 zgodba Jureta Balažića, ki je tedaj debitiral v izbrani vrsti. Tudi Zagorac je v zrelih košarkarskih letih dokazal svojo kakovost, ki ga je pripeljala celo do izbrane vrste: "Zame je to nagrada za dobro delo in igre v pretekli sezoni. Moja naloga je, da to samo potrdim in dokažem sebi in drugim, da sem upravičeno vpoklican. Leta niso pomembna, ampak kakovost. Verjamem, da sem dovolj kakovosten, da pomagam tej ekipi. Moja naloga je, da dokažem, da spadam sem."

Najboljši strelec B-reprezentance
Mlajši izmed bratov Zagorac – tri leta starejši Željko je za Slovenijo nastopil na svetovnem prvenstvu 2006 – je eden izmed sedmerice, ki si je mesto na pripravah izboril prek B-reprezentance: "Veliko ljudi me je vprašalo, ali mi je bilo morda sodelovanje v B-reprezentanci izpod časti. Daleč od tega. Vsako udejstvovanje, ko zastopaš Slovenijo, je nekaj posebnega. Na to gledam kot na neko dolžnost, saj navsezadnje kar delamo in smo naredili v karierah, smo začeli v Sloveniji in tu odrasli ter prišli do prvih pogodb."

B-ekipa je odigrala sedem pripravljalnih tekem, eno proti izbrani vrsti mlajših članov in šest na dveh turnirjih na Kitajskem. Izgubila je le eno srečanje, Zagorac pa je bil najboljši posameznik tega moštva, saj je v povprečju dosegal skoraj 15 točk na tekmo: "Dobro je, da je bil način dela v B-reprezentanci podoben temu, ki ga imamo v A-reprezentanci. To veliko pripomore. Vemo, da ima Zdovc – pozitivno gledano – svoje prijeme. Ko prideš iz klubske sredine, ni isto. Dobro je, da se malce vpelje. Lažje je fantom, ki so bili že prejšnja leta pri njem ali pa ga poznajo že dalj časa. Dobro je bilo, da smo bili en mesec skupaj in smo delali po teh načrtih, ki jih ima Zdovc."

Najkoristnejši posameznik in prvi strelec Lige Telemach
V karieri je Ljubljančan, ki je nekoč veliko obetal in z reprezentanco mlajših članov leta 2004 na Češkem postal tudi evropski prvak, zamenjal številne klube. Igral je v španski drugi ligi, preizkusil pa se je tudi v Iranu, Avstriji in Italiji. Zadnji dve leti je preživel v domovini, kjer doživlja drugo košarkarsko pomlad. Letos se je izvrstno znašel pod taktirko Predraga Milovića v Zlatorogu in bil najkoristnejši posameznik državnega prvenstva.

"Nisem gledal na sezono z individualnega vidika. Šel sem iz tekme v tekmo. Prihajal sem po sezoni premora in zato sem si še toliko bolj zaželel košarke. Recimo temu, da sem v poznih letih malce dozorel. Sezona je bila odlična in težko ponovljiva, ampak težim k temu, da bo morda še kakšna taka ali pa celo boljša," je dejal Zagorac, ki lahko igra na obeh položajih pod obročem in za ta dva položaja je tudi precej okreten, za svojo višino pa premore zelo dober met z razdalje.

"Ni skrivnost, da je Olimpija moj klub"
Zagorac je bil statistično najboljši v Ligi Telemach, obenem pa tudi njen prvi strelec in med najboljšimi skakalci. V Laškem niso imeli sreče s poškodbami, Zlatorog pa je zaigral v četrtfinalu Lige Telemach in finalu pokala, kjer je v polfinalu na krilih Zagorca presenetil Olimpijo: "S svojimi številkami sem zadovoljen, čeprav ne gledam na statistiko, saj je to vendarle ekipni šport. Kar zadeva Zlatorog, pa ostaja malce grenak priokus, saj vemo, da bi z zdravim Goranom Jurakom lahko posegli tudi v finale, če ne bi naredili še kaj več."

Prav zmajevo gnezdo bo verjetno naslednja destinacija v njegovi karieri. Saša želi narediti korak naprej, dokazal je, da je s svojimi sposobnostmi in znanjem to tudi sposoben narediti. Nikoli ni skrival simpatij do Olimpije. V matičnem klubu sicer nikoli ni dobil prave priložnosti v članskem moštvu, zdaj pa je za zmaje Ljubljančan kar konkretna okrepitev: "Ni vse odvisno od mene. Ni skrivnost, da imam nekaj ponudb in da obstaja zanimanje, ampak je treba spoštovati tudi, da imam pogodbo z Zlatorogom. Ni skrivnost, da je Olimpija moj klub in da sem v njem odrasel. Pri Olimpiji sem bil deset let in največje uspehe v karieri sem dosegel prav pri Olimpiji. Bilo bi se lepo vrniti, a Olimpija ni edina možnost."