Najhitrejše tri na sprintu v prosti tehniki v Davosu. Foto: EPA
Najhitrejše tri na sprintu v prosti tehniki v Davosu. Foto: EPA

Eno redkih prizorišč v osrednjem delu Evrope, ki letos nima prevelikih težav s snegom in pripravo prog, je tudi Davos, ki je prevzel odpadle tekme iz La Clusaza, najboljše tekače in tekačice pa je gostil že prejšnji konec tedna. V ženskem sprintu je bila znova nepremagljiva Bjoergnova. Norvežanka je tokrat še 85. stopila na najvišjo stopničko, svoji ekipi pa je pritekla že enajsto zaporedno zmago v svetovnem pokalu, potem ko je bila najhitrejša že na sobotnem teku na 10 kilometrov. Popolno norveško zmagoslavje je z drugim mestom preprečila Švedinja Stina Nilsson, ki je bila v na koncu hitrejša od Norvežanke Ingvild Flugstad Oestberg. Slednja je v skupnem seštevku prav tako tretja, prepričljivo vodi Björgnova, druga skupno je še ena Norvežanka, Therese Johaug. V prvi deseterici je kar šest Norvežank.

Slovenke so danes vknjižile lep ekipni uspeh, saj se je vsa četverica iz kvalifikacij prebila v četrtfinale. Če sta Alenka Čebašek in Nika Razinger s 24. oziroma z 28. mestom znova vknjižili pomembne točke, pa si je preveliko napako privoščila sicer že zelo izkušena članica reprezentance Katja Višnar, ki je končala na 14. mestu. V četrtfinalu je tekla suvereno na drugem mestu, nato pa preveč popustila v zadnjih metrih, kar je izkoristila mlada Švedinja Maja Dahlqvist in Višnarjevo na ciljni črti ugnala le za nekaj milimetrov. Njena skupina je bila prepočasna za uvrstitev v polfinale po času, je pa preboj v polfinale po težavah z boleznijo prejšnji konec tedna uspel Fabjanovi.

V moški konkurenci Norvežani niso imeli takšne premoči. Zmagal je Italijan Federico Pellegrino pred Rusom Aleksejem Petuhovom in Norvežanom Finnom Haagnom Kroghom. Slovenci niso nastopili. Skupno vodi Norvežan Martin Johnsrud Sundby pred rojakom Finnom Haagnom Kroghom in Švedom Callejem Halfvarssonom. V prvi deseterici je sedem Norvežanov. Tekači si bodo zdaj privoščili nekaj oddiha, sezono bodo spet nadaljevali 3. januarja, ko se bo začela letošnja novoletna turneja Tour de Ski.

Jelenko 21., Berlot 25.
Francoz Jason Lamy Chappuis je zmagovalec tekme svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev v Ramsauu. Na tekmi, kjer so zaradi slabih vremenskih razmer obveljali skoki iz petkove poskusne serije, je bil drugi Norvežan Mikko Kokslien, tretji pa Nemec Fabian Riessle. Na tekmi sta nastopila dva Slovenca; Marjan Jelenko je zasedel 21., Gašper Berlot pa 25. mesto. Jelenko je bil po skokih na osmem, Berlot pa na 42. mestu

Sprint, prosto (Ž):                    
 1. M. BJOERGEN       NOR       2:35,86
 2. S. NILSSON        ŠVE         +0,55
 3. I. F. OESTBERG    NOR          1,12
 4. C. KALLA          ŠVE          2,31
 5. H. FALK           ŠVE          5,30
 8. V. FABJAN         SLO              
14. K. VIŠNAR         SLO              
24. A. ČEBAŠEK        SLO              
28. N. RAZIGNER       SLO              
                                       
Sprint, prosto (M):                    
 1. F. PELLEGRINO     ITA       2:19,36
 2. A. PETUHOV        RUS         +0,24
 3. F. H. KROGH       NOR          0,26
 4. C. HALFVARSSON    ŠVE          1,01
 5. S. T. FOSSLI      NOR          1,43
 

SKUPNI VRSTNI RED Ženske (10/27): 1. M. BJOERGEN NOR 849 2. T. JOHAUG NOR 528 4. I.-F. OESTBERG NOR 476 3. H. WENG NOR 461 5. C. KALLA ŠVE 354 ... 14. K. VIŠNAR SLO 159 28. A. ČEBAŠEK SLO 77 34. V. FABJAN SLO 56 65. L. EINFALT SLO 11 Moški (10/27): 1. M. J. SUNDBY NOR 531 2. F. H. KROGH NOR 505 3. C. HALFVARSSON ŠVE 375 4. P. NORTHUG NOR 278 5. D. TOENSETH NOR 258