Ne spreglejte
Primož Roglič bo na SP-ju nastopil le na cestni dirki. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Roglič bo vse moči usmeri...

Dodaj v

Roglič: Hribolazci moramo poskrbeti za težko dirko

Cestna dirka bo 30. septembra
14. september 2018 ob 14:25
Celje - MMC RTV SLO, STA

Primož Roglič je z mislimi povsem pri dirki za svetovno prvenstvo, ki bo konec meseca v Innsbrucku. Tam ne bo branil srebra v kronometru, je pa zato pripravljen garati za čim boljši rezultat na cestni dirki.

"Za to se pripravljam. Bo zelo težko. Je enodnevna dirka, veliko stvari je pomembnih. Na etapnih dirkah imaš več popravnih izpitov. Na koncu dobiš, po kar si prišel. SP je enodnevna dirka, ogromno stvari se mora 'poklopiti'. Ne obremenjujem se s tem. Osredotočam se nase. Treniram dobro," pravi 28-letnik.

Že pred časom je sporočil, da ne bo branil drugega mesta z lanskega SP-ja v vožnji na čas. Čeprav je vmes na dirki po Britaniji odpeljal kronometer in se z ekipo LottoNL-Jumbo veselil sploh prve moštvene zmage v tej disciplini, ostaja pri prvotni odločitvi, ki jo je sprejel zaradi težav s komolcem in zaradi katerih ni mogel trenirati na kronometrskem kolesu.

"Ostajam pri tej odločitvi. Grem samo na cestno dirko. Na dirki po Britaniji je bil 14-kilometrski kronometer, ki je bil precej specifičen. Ni imel veliko skupnega s kronometrom, ki čaka tekmovalce na SP," je povedal Roglič, ki svoje odločitve ne obžaluje, pa čeprav bi mu razgibana in zahtevna trasa bržčas zelo ustrezala.

S poškodovanim komolcem nima več težav, tudi skrbi z zobom, ki jih je imel vmes, je odpravil. "Glavna skrb je zdaj kolo," pravi.

Roglič ni obremenjen niti s tekmovalci, ki se bodo v Innsbrucku borili za prestižno mavrično majico. "SP je enodnevna dirka z ogromno tekmovalci, ki so sposobni biti spredaj. Bomo videli, kako se bo odvijalo. Težko je napovedovati. Ne skušam se obremenjevati, kdo bo tam in kdo ne. Če bom dobro pripravljen, če bom osredotočen, da naredim svojo stvar skupaj z ekipo, če vsi damo od sebe 110 odstotkov, bomo zadovoljni, ne glede na to, za katero mesto se bom boril," je nekoliko diplomatsko razložil slovenski zvezdnik.

Jasno pa je izpostavil naslednje: "Hribolazci moramo poskrbeti za težko dirko. Že pred zadnjim strmim klancem bo dovolj velika selekcija. Ne smemo dopustiti, da pridejo zraven močni tekmovalci."

Kdo bo 30. septembra oblekel slovenski dres in skušal Rogliču pomagati do novega velikega uspeha, bo selektor moške reprezentance Andrej Hauptman uradno razkril v ponedeljek na novinarski konferenci.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
JoshauBoy
# 14.09.2018 ob 14:36
"Hribolazci moramo poskrbeti za težko dirko. Že pred zadnjim strmim klancem bo dovolj velika selekcija. Ne smemo dopustiti, da pridejo zraven močni tekmovalci."

Ne bi se bilo slabo že pred zadnjim klancem znebit Alaphilippa.
gospod iskreni
# 14.09.2018 ob 15:15
Imamo eno najmočnejših ekip. Upam da bodo pametno vozili
lenoritis
# 15.09.2018 ob 09:00
Kemik!
UCI je stalno popravljal traso Avstrijcem. Imeli so kar nekaj še bolj norih idej, da ne rečem neumnih. Ampak, obstajajo okvirna pravila o progi. Zato tvoje željene trase, ne bi speljali niti Rusi ne Ameri.
kojot9
# 15.09.2018 ob 09:59
Trasa na SP v moški elitni konkurensi je zelo huda. Zadnjih 200 km gre praktično samo gor in dol. 7x na Igls ( klanec 8km, povprečno skoraj 6%, max 10%, spust 6 km) vmes 10 km ravnine in za finale še po zadnjem Igls-u cca 3 km ravnine vzpon na Gramartboden ( klanec 3 km, povprečno 11,5 %, max 25%, spust cca 4km ) in do cilja cca 3 km ravnine. Če to ni zelo težko za traso SP-ja, pol pa ne vem.
Ne morejo pa dat klance po 25 km na ene 2200 m višine, saj bi jih le ene 20 prišlo v cilj, saj ko enkrat na taki dirki zaostaneš, pač odstopiš, tukaj ne štejejo 20+ mesta nič. Ni to etapna dirka.
Bodo pa seveda morali it kar na nož, da se znebijo "eksplozivnežev", kot je že napisal JoshauBoy.
aufzic
# 15.09.2018 ob 08:26
Ne vem točno, za katero dirko sem gledal - GP Quebec ali Montreal - in če je to res, je tudi ta imela 4500 višincev, pa je v cilj prišla prva dokaj široka skupina na čelu z M. Matthewsom. Ok, malo daljši klanci na SP bojo, ampak če ne bodo ostali naši in konkurenca narekovali hud tempo res lahko zmaga tudi kak kolesar tipa Sagan, Matthews, Alaphilipe, Wellens, Van Avaermat...ampak mislim, da bo SP kar zahtevnejše od kanadskih dirk, zato bodo glavna konkurenca Primožu Domoulin, Bardet... in ostali hribolazci.
rokers
# 15.09.2018 ob 14:47
No če vsi pravijo da take trase ni bilo že mnogo mnogo let potem ne vem da na tem forumu dobimo take mislece, ki pravijo, da ni tako. Seveda naredijo kolesarji zahtevno dirko in če bodo šli na izi ne bo neke selekcije, kar pa je za dvomit. Trasa je še hujša od tiste v Firencah 2013, kjer so se za zmago borili Rui Costa, Valverde, Purito in Nibali in če pridejo letos podobni kolesarji do konca, potem ni dvoma, da je trasa ta prava. Je pa npr na OI na prav tako zahtevni trasi dirko dobil GVA, ki ni nikakor hribovc - pač je izkoristil padec dveh v ospredju in dolgo ravnino pred ciljem.
Zagotovo bo vseh strah 3 ne prav tipičnih hribovcev, a ki znajo odpeljat hribe fantastično: Allaphilippa, Valverdeja in Kwatiowskega, mislim, da Sagan v tej formi (poudarjam v tej formi) ni sposoben odpeljat hribe z najboljšimi. Predvsem Italijani (če bo Nibali kolikortoliko OK) in Nizozemci bodo skušali naredit hud tempo, da se znebijo teh treh, Kolumbijci bi morali delat podobno, a njihove taktike itak ne morem razumet (verjetno imajo oni in Španci najmočnejšo ekipo, a brez hitrega kolesarja ala Valverde, zato bi morali delat, samo dvomim da bojo).
Slovenci? Ma ne vem - jaz ne bi toliko sodeloval pri nabivanju tempo, naj to delo prepustijo ostalim bolj etabliranim ekipam, kajti Rogla je v ciljnem šprintu hitrejši od Kolumbijcev (z izjemo Urana mogoče), Nizozemcev, le Valverde in Allaphilippe sta zagotovo močnejša. Bo pa zanimivo kaj bo z Britansko ekipo po vseh odpovedih, bosta Yatesa ona dva kapetana ali sta tudi ona dva porabila vse moči na dirkah??
miško5lin
# 15.09.2018 ob 12:59
Kotol

14.09.2018 ob 18:54
Mohorič ne bo vozil.
----------------------------

Ali je tole neka fake news mogoče?
smoky77
# 15.09.2018 ob 06:31
Kemik, 4700vm ti ni dovolj težko? :-)
jaz jaz
# 15.09.2018 ob 12:35
Ce se vozijo v krogih jih gledalci veckrat vidijo, to je le SP, kjer bo stelo tudi zadovoljstvo gledalcev. Verjetno zato taka proga.
Avokado
# 15.09.2018 ob 11:16
Od kje vam info da ne bo mohorica?
grega7
# 16.09.2018 ob 05:07
Malo statistike o višinskih metrih na SP...http://www.uci.org/road/news/2018/t
he-10-uci-road-world-championships-with-the-most-climbing
CaEdMoN
# 14.09.2018 ob 18:01
Definitivno se bo naredila selekcija že krog ali dva pred koncem.
Avstrijci že vedo kakšen dres bo v ospredju (slika ozadja): https://www.innsbruck-tirol2018.com/en/road-race/
obid83
# 14.09.2018 ob 14:55
https://www.innsbruck-tirol2018.com/fileadmin/Races_Courses/Ma
ps/H%C3%B6henprofil-Stra%C3%9Fenrennen-Herren-Elite.jpg
kraljMatjaž
# 14.09.2018 ob 20:27
Slovenska reprezentanca znana: https://www.facebook.com/slocycling/
Kemik
# 15.09.2018 ob 12:10
Saj ne pravim, da trasa ni zahtevna v celoti gledano, ampak tolikokrat se voziti v krogu in ves čas en in isti prelaz, to je milo rečeno dolgočasno. Lahko bi namesto tega dali vsaj enega od tistih legendarnih treh prelazov, ki sem jih omenil, da bi bila trasa bolj zanimiva, namesto da se to kompenzira s toliko enakimi krogi. Ampak zdaj že je, kar je.
d_a_r_k_o
# 14.09.2018 ob 15:04
Vnetna žarišča pozdravljena, mogoče z zdravili. Prebrati navodila.
Kemik
# 14.09.2018 ob 20:10
Če sodim po trasi, na katero je povezavo dal obid83, moram reči, da so me Avstrijci izjemno razočarali. Pričakoval sem gorski spektakel nekoliko zahodno od Innsbrucka in sicer z znamenitimi prelazi tipa Ötztaler Gletscherstraße (nad Söldnom do ledenika Rettenbach, kjer je v bližini tudi najvišja cestna točka v Alpah), Timmelsjochom in mogoče celo Silvretta Hochalpenstraße potem na meji s Predarlsko. Namesto tega se bo vozilo vzhodno od Innsbrucka, nekako praktično vzporedno avtocesti iz Kufsteina do innsbrucka, kjer takšnih spektakularnih in legendarnih alpskih prelazov ni.
Kotol
# 14.09.2018 ob 20:57
Škoda, ker Mohota ne bo, se vidi, da je kratek stik na liniji z Rogljičem.
Kotol
# 14.09.2018 ob 18:54
Mohorič ne bo vozil.
Kazalo