Ne spreglejte
Wada
Wada, na fotografiji njen predsednik Craig Reedie, bo očitno kmalu rehabilitirala Rusado. Foto: EPA

Dodaj v

Wada namerava "pomilostiti" Rusado, Američani pa ogorčeni

"Zeleno luč" za Rusado bi lahko prižgali 20. septembra
15. september 2018 ob 14:02,
zadnji poseg: 15. september 2018 ob 14:17
Washington - MMC RTV SLO, STA

Potem ko je svetovna organizacija za boj proti dopingu (Wada) sporočila, da bo odpravila suspenz ruske protidopinške agencije (Rusada), se je jezno odzval direktor ameriške agencije za boj proti dopingu (Usada) Travis Tygart, ki zahteva jasne dokaze o tem, da so Rusi čisti.

"Iskreno povedano, to smrdi do neba. Wada mora takoj prenehati z manipulacijami in predstaviti priporočila odbora za skladnost in vse podatke, ki jih je prejela od Rusije, s katerimi se dokazuje skladnost," je dejal Tygart.

Šef Usade se je tako odzival na petkovo sporočilo Wade, da je njena komisija za pritožbe ugotovila, da ni več podlage za suspenz ruske agencije.

Na podlagi tega bi lahko nadzorni odbor protidopinške agencije na zasedanju 20. septembra spet dovolil njeno delovanje.

Rusada suspendirana septembra 2015
Agencija s sedežem v Moskvi je zaupanje Wade izgubila septembra 2015, ko so na dan začele prihajati obtožbe o izigravanju dopinških kontrol in o sistematičnem dopingu na ravni ruske države, povezanim predvsem z olimpijskimi igrami v Sočiju. Wada je zato prepovedala delovanje Rusadi, pozneje pa je ta ukrep za seboj potegnil tudi nastop ruskih športnikov pod nevtralno olimpijsko zastavo na letošnjih igrah v Pjongčangu.

Wada je sporočila, da je ruska stran že izpolnila večino pogojev krovne zveze; med drugim so dovolili dostop do vzorcev in dokumentov v moskovskih protidopinških laboratorijih.

A s tem pojasnilom ni zadovoljen Tygart. Kot pravi, bi v tem primeru morali biti znani rezultati v več sto sumljivih ruskih primerih, ki jih je Rusada v preteklosti skrivala. "Če pa to ne drži, je bila celotna zgodba dogovorjena od začetka," pravi šef Usade, ki ocenjuje, da bi takšna odločitev "škodovala milijonom športnikom po celem svetu, ki ne goljufajo".

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Love_tigBitties
# 15.09.2018 ob 14:19
Tapravi se oglaša ja...
velenjcan
# 15.09.2018 ob 14:23
Ko bodo pod kontrolo vsi športniki, se bo šele pokazalo, kdo je čist in kdo ne. Pred kratkim sem bral statistiko, po kateri je Rusija šele na šestem mestu glede števila dopinških primerov.
Da pa naši prijatelji in zavezniki povsod - od volitev do dopinga - iščejo Ruse, najbrž tudi ni nič novega.
hokej11
# 15.09.2018 ob 15:37
Ko bodo v NBA, NHL, NFL sploh kdaj opravili kakšno doping kontrolo, bo tale človeček lahko kaj lajal.
samo.jug
# 15.09.2018 ob 14:23
Saga se nadaljuje. Hujše od Sante Barbare.
GeorgeB
# 15.09.2018 ob 15:34
Trumpada je pa čista... A ne? :D:D:D:D:D
Grof Celjski
# 15.09.2018 ob 14:24
Če pa to ne drži, je bila celotna zgodba dogovorjena od začetka," pravi šef Usade, ki ocenjuje, da bi takšna odločitev "škodovala milijonom športnikom, ki ne goljufajo, po celem svetu".

Predvsem bi škodovala ameriškim, ki so čisti kot solza.
AlBundy
# 15.09.2018 ob 17:51
Škoda, ker je Usada že uničila ves "material" Carl Lewisa ...
firtoh
# 15.09.2018 ob 17:37
Kaj pa skandinavski astmatiki?
velenjcan
# 15.09.2018 ob 15:51
Pri Rusih so je ravno Rusada pomagala prikrivati.
.


Ko boš imel malo časa, pobrskaj po netu ali pa zaradi mene pojdi in se na lastne oči prepričaj, kdo vse in kaj vse športniki dobijo in použijejo, pa ne velja za doping, ker se pač pod recept in diagnozo podpiše kak dohtar. Da se zaradi tega razburja nekdo, ki bi imel sam dovolj posla, če bi le hotel, tovrstno prizadevanje vsaj relativira. Tako se tudi njegovo 'ogorčenje' pokaže v funkciji potrjevanja pripadnosti, s.p. redundance.
watwat
# 15.09.2018 ob 18:08
Kakšne neumnosti. Nekaj česar nisi naredil ne moreš dokazati.

Zahtevam dokaz, da nisi prehitro vozil. Dokazuje tisti, ki nekaj zatrjuje. Američani pa bi radi nazaj v srednji vek in inkvizicijo.
Slovenc122
# 15.09.2018 ob 16:37
Travis Tygart, ki zahteva jasne dokaze o tem, da so Rusi čisti.

Murika, samo tam moraš dokazati da nekaj ne obstaja namesto da bi moral dokazati da nekaj obstaja, njim moraš dokazati da samorogi NE obstajajo namesto obratno. Kar pa ni čudnega glede na to da jih četrtina misli da Sonce kroži okoli Zemlje.
Bobrock
# 16.09.2018 ob 10:22
"Če pa to ne drži, je bila celotna zgodba dogovorjena od začetka," pravi šef Usade

ja dogovorjene gonja proti Rusiji ,ki Američane moti na večih področjih tu se ne gre samo za šport
Tenochtitlan
# 15.09.2018 ob 21:20
Kar nasprotnike Rusov toliko moti je, da je WADA v zadnjih dneh skrenila s prvotnega načrta o dvigu suspenza. Popoln dostop do moskovskega laboratorija so omejili na enega preiskovalca, ki bo dobil ekskluziven vpogled. Priznanje McLarnovega poročila, ki je Rusijo obtožil državno vodenega dopinga pa so prav tako omilili. McLarnovo poročilo je bilo osnova za to gonjo proti Rusiji čeprav je na zelo trhlih dokazih zlasti ko pride do vpletenosti vrha države. WADA je tako skoraj 3 leta zahtevala, da Rusija javno prizna da je Putin orkestriral celoten dopinški proces čeprav o tem ni bilo nobenega dokaza. MOK se je ravnal po svoji lastni preiskavi, ki se je zaključila s Schmidovim poročilom, ki ugotavlja sistematično zlorabo dopinga vendar ni našlo dokazov o vpletenosti državnega vrha. Tako je WADA pred 2 dnevoma spremenila zahtevo Rusiji da prizna Schmidovo in ne McLarnovo poročilo, kar so Rusi sprejeli in vrata so se jim znova odprla.
Roko_europe
# 15.09.2018 ob 16:55
@ata
Pri Rusih so je ravno Rusada pomagala prikrivati...

Dokazov ni bilo, zato so take trditve iz trte zvite. Še en neuspeli politični obračun zahodne koalicije z Rusi.

Slednjo pomilostitev si je lažje razlagati kot opravičilo za lažno obsodbo!
Sss
# 15.09.2018 ob 22:08
jezno odzval direktor ameriške agencije za boj proti dopingu (Usada) Travis Tygart, ki zahteva jasne dokaze o tem, da so Rusi čisti.

Zakaj mi tukaj nekaj ne štima? Hmm...
miran kač
# 18.09.2018 ob 11:16
Problematično je delovanje wade kot krovne organizacije , naj porihtajo pr seb pol pa pr ostalih. Naj za OI ciklus odredijo dovoljene in nedovoljene supstance in delajo redne kontrole , ter izdajajo vsaj četrt- letna poročila. Ne da sporočajo o kršitvah s 4-5 letno "zamudo"....primer naše biatlonke.. Izgovor jim je običajno, kršitelji so pred nami,...ehhh bejž no vi pa sedite v foteljih in ne naredite nič, pizda zgante svoje riti in možgane , pa razmislite in kaj naredite . Prvo pa red v svojih vrstah, pa puste politične zamere ob strani !!!!
_runis_
# 16.09.2018 ob 15:40
@hokej11 v NFL opravljajo kontrole, veliko igralcev je tudi suspendiranih zaradi uporabe dopinga (PED's)
primus79
# 15.09.2018 ob 15:53
glede američanov ne vem ampak po ogledu dokumentarca Ikarus mi je precej jasno da rusi počnejo karkoli jim paše

https://www.youtube.com/watch?v=qXoRdSTr
R-4

je pa tudi če vas ne zanima šport čist hud.
ata
# 15.09.2018 ob 15:41
@velenjcan: 6. mesto se da razlagati na več načinov. Lahko, da je delež športnikov, ki se dopingira, v Rusiji nenavadno nizek, ali pa je odkrivanje neučinkovito.

Vsem, ki ne razumejo (ali nočejo razumeti). Rusada je bila suspendirana, ker se je v Rusiji sistematsko prikrivalo doping - tudi s pomočjo FSB!
Nihče nikoli ni trdil, da drugje dopinga ni. Doping je takorekoč stvar statistike. Določen del športnikov si bo skušak pomagati na nedovoljen način. Naloga organizacije WADA je, da to odkriva.
Pri Rusih so je ravno Rusada pomagala prikrivati.

Kot bi policisti, tožilci in sodniki sodelovalo v zločinu...
Kazalo