Kar te ne ubije, te naredi močnejšega, bi lahko bil povzetek izrednega preobrata Bayerna pri Manchester Unitedu. Foto: Reuters
Kar te ne ubije, te naredi močnejšega, bi lahko bil povzetek izrednega preobrata Bayerna pri Manchester Unitedu. Foto: Reuters
Arjen Robben
Udarec, ki je zapečatil usodo Manchester Uniteda. Robben je z volejem zaključil natančno podajo Riberyja iz kota za 'zmagoviti' gol v 74. minuti. Foto: Reuters
Salta dvakratnega strelca Nanija
Gledališče sanj, kot tudi imenujejo Old Trafford, v Manchestru je ponudil izredno nogometno predstavo, polno razburjenja in preobratov. Foto: Reuters
Darron Gibson, Darren Fletcher in Nani
22-letni Darron Gibson je v pričakovani prvi postavi zamenjal Paula Scholsa in že v 3. minuti zabil prvi gol v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Marouane Chamakh
Prisebni Marouane Chamakh je prepolovil prednost gostov iz Lyona, ki pa so se nato v šestem poskusu le uspeli prebiti v prvi polfinale. Foto: Reuters
Aly Cissokho in Marc Planus
V Bordeauxu je potekal oster boja za vsako žogo, saj v igri ni bilo le napredovanje ampak tudi vprašanje, kdo je najboljše francosko moštvo v tem trenutku. Foto: Reuters
Lyon
Lyon je sredi Bordeauxa slavil sladek poraz ob zgodovinskem uspehu kluba. Foto: Reuters

Najprej je Ivica Olić, ki je na prvi tekmi v Münchnu v 92. minuti zadel za 2:1, iz tako rekoč mrtvega kota vlil upanje gostom, nato pa je sredi 2. polčasa sledil smrtni udarec "rdečim vragom", ki sta ga zrežirala Franck Ribery in Arjen Robben. Francoz je podal iz kota, Nizozemec pa je s fantastičnim volejem zadel za 3:2, kar je na koncu zaradi zadetka več v gosteh napredovanje prineslo Bavarcem.

Sladko maščevanje za znameniti sodnikov podaljšek v finalu Lige prvakov v Barceloni pred 11 leti! Nemški velikan se je po devetih letih znova uvrstil v polfinale elitnega klubskega tekmovanja, medtem ko je Manchester United po treh letih obstal že v četrtfinalu.

"Prvi polčas ni bil zelo dober, morali smo se popraviti. Kar nam je uspelo v drugem polčasu, je neverjetno, igrali smo fantastično. Ni vedno lahko igrati proti desetim. Igrali smo kot odlično moštvo. Robbnov gol je bil neverjeten," veselja po nori tekmi ni skrival strateg Bavarcev Luis Van Gaal. "Ko smo zaostajali 3:0, sem mislil, da nas čaka zelo težek večer. A 3:0 je enako kot 2:0. Morali smo zadeti. Olićev gol nam je vlil upanja, da še vedno lahko napredujemo v polfinale. Moramo biti pošteni. Na začetku tekme so bili boljše moštvo," je sklenil Nizozemec.

Ferguson besen na Nemce
Veliko bolj nezadovoljen je bil trener "rdečih vragov" Alex Ferguson. Bayern je obtožil, da je Rafael zaradi njih dobil rdeči karton na začetku drugega dela igre in da če se to ne bi zgodilo, bi šel United v polfinale. "Ključni trenutek tekme je bil rdeči karton. O tem ni dvoma. Nikoli ne bi napredovali, če bi mi igrali z 11 igralci. Poskrbeli so, da je sodnik izključil mladega, neizkušenega fanta. Vsi so tekli proti sodniku – tipično nemško. Tega ne morete zanikati, vsi so taki," se je jezil Škot. Ko se je nekoliko pomiril, je povzel tekmo: "Naša težava je bila, da so imeli na igrišču moža več. Menim, da smo se zelo dobro branili. Z izjemnim golom so odločili tekmo. Robbnov udarec je bil strahovit."

"Blitzkrieg" rdečih vragov
Tveganje s še ne povsem zdravim Waynom Rooneyjem v napadu in Darronom Gibsonom na sredini igrišča se je angleškim prvakom izplačalo že v 3. minuti, ko sta si omenjena igralca izmenjala dvojno podajo, 22-letni Irec pa je z več kot 20 metrov močno sprožil proti vratom presenečenega Hansa-Jörga Butta, ki je samo s pogledom pospremil žogo, ko je mimo njegove bližnje vratnice švignila v mrežo.

Že štiri minute zatem se je na semaforju izpisalo 2:0 za Manchester United. Antonio Valencia je na desnem krilu dolgo preigraval Holgerja Badstuberja, nato pa, ko je že kazalo, da iz uporabnega predložka ne bo nič, je Ekvadorec poslal podajo pred nemški gol, kjer je tri vkopane gostujoče branilce presenetil vtekajoči Nani, ki je atraktivno in natančno s peto zadel daljši kot Buttovih vrat.

Nani udaril še drugič
Nadaljevanje sta zaznamovali Rooneyjevo šepanje in prežanje na vsako napako nasprotnika, kar je pripeljalo do dramatičnega zaključka prvega polčasa na Old Traffordu. Najprej je osamljeni Ivica Olić slabo sprejel idealno podajo Thomasa Müllerja. V naslednjem napadu je Valencia vrgel iz igre Badstuberja in znova lepo našel samega Nanija, ki je z roba kazenskega prostora s strelom pod prečko povišal že na 3:0.

Vstajenje Bavarcev
Ko je kazalo, da so Nemci na tleh, pa je sledil zasuk. Neutrudni Olić je v nasprotnem kazenskem prostoru po dvoboju s Carrickom prišel do žoge in nato z levico iz težkega položaja matiral Edwina van der Sarja. Znižanje je prebudilo tudi do takrat nevidnega Arjena Robbna, ki je z 20 metrov silovito sprožil z levico, njegov rojak v vratih Man Uniteda pa se je izkazal s parado.

Prestroga izključitev Rafaela
Začetek drugega polčasa je zaznamovala nespametnost Rafaela, ki si je v minuti prislužil dva rumena kartona in predčasno pot v slačilnico. Franck Ribery je v drugo imenitno odigral in sodnik Nicola Rizzoli je nasedel ter izključil naivnega Brazilca. Igralec manj na igrišču je močno zmanjšal možnosti varovancev Alexa Fergusona, ki na nastali položaj ni več imel ustreznega odgovora.

Robbnov sanjski volej
Nemci so igrali in pritiskali, a pravega zaključnega strela, ki bi resno ogrozil van der Sarja, ni bilo vse do 74. minute. Ribery je izvedel kot z leve strani in z visoko podajo poslal žogo na rob 16-metrskega prostora, kjer je Robben z imenitnim diagonalnim volejem šokiral gostitlje in prinesel Bayernu zlata vreden gol. "Opazil sem, da me je Franck videl. Vedel sem, da mi bo poslal žogo. Skušal sem ostati miren. Uporabiš lahko silo ali tehniko. Skušal sem uporabiti tehniko. Izšlo se je," je gol, ki je Bayern popeljal v polfinale, opisal napadalac.

Do konca so varovanci van Gaala mirno nadzorovali potek tekme, iztrošeni gostitelji pa Butta niso več resno ogrozili.

Bordeauxu zmanjkal en zadetek
V senci klasičnega angleško-nemškega srečanja je potekal francoski obračun za vstop v polfinale. Lyon je v Bordeauxu branil prednost 3:1 s svojega Gerlanda. "Les Gones" (mulci) so prišli na jugozahod Francije brez dvakratnega strelca s prve tekme Lisandra Lopeza, ki je moral počivati zaradi prejetih kartonov.

"Žirondinci" so hitro in pričakovano prevzeli pobudo, kar pa se jim je obrestovalo šele tik pred odmorom. V 44. minuti je Alou Diarra po prostem udarcu z glavo zadel prečko, minuto zatem pa je prodrl Jussie, njegovo podajo je podaljšal Tremoulinas, na šestih metrih pa je žogi smer spremenil spretni Marouane Chamakh in v skupnem seštevku znižal izid na 2:3.

Lyon odprtega prostora v nasprotni obrambi ni znal izkoristiti, saj so napadalci bolj ali manj streljali mimo vrat Carrassoja. Četa Laurenta Blanca je igrala v krču, ki se je sprostil šele v 70. minuti, ko je rezervist Chalme natančno podal z desnega krila, skok je dobil Wendel, katerega natančen strel pod prečko je Lloris izbil s skrajnimi močmi. Do konca je bilo še nekaj polpriložnosti za gostitelje, a ti niso znali preprečiti prvega preboja Olympique Lyona v polfinale Lige prvakov.

Od velike peterice brez predstavnika Angleži
Zgodilo se je skorajda nepredstavljivo, angleška Premier liga, katere predstavniki so prevladovali v zadnjih letih, je po letu 2003 prvič ostala brez enega samega kluba v polfinalu Lige prvakov. Za vstop v veliki finale, ki bo prvič v zgodovini odigrano v soboto in ga 22. maja gosti madridski Santiago Bernabeu, se bodo tako potegovali Inter - Barcelona in Bayern - Lyon.

Četrtfinale, povratne tekme

Manchester United - BAYERN 3:2 (3:1) 1:2
Gibson 3., Nani 7., 41.; Olić 43., Robben 74.
RK: Rafael 50./Manchester United

Manchester United: Van der Sar, (50.) Rafael, Ferdinand, Vidić, Evra, Fletcher, Carrick (80./Berbatov), Gibson (81./Giggs), Valencia, Nani, Rooney (55./O'Shea).

Bayern: Butt, Lahm, Van Buyten, Demichelis, (54.) Badstuber, (27.) Van Bommel, Schweinsteiger, Robben (76./Altintop), Ribery, Müller (46./Gomez), Olić (85./Pranjić)

Sodnik: Nicola RIZZOLI (Italija)

Bordeaux - LYON 1:0 (1:0) 1:3
Chamakh 44.

Bordeaux: Carrasso, Sane, Ciani, Planus (85./Cavenaghi), Tremoulinas, Plašil, Diarra (70./Chalme), Jussie (75./Bouffran), Gourcuff, Wendel, Chamakh.

Lyon: Lloris, Reveillere, Cris, Boumsong (77./Bodmer), (34.) Cissokho, (69.) Toulalan, (67.) Gonalons, (77.) Källström, Bastos (88./Ederson), (89.) Delgado, Gomis (66./Pjanić).

Sodnik: Alberto U. MALLENCO (Španija)

Odigrano v torek:
BARCELONA - Arsenal 4:1 (3:1) 2:2
Messi 21., 37., 42., 88.; Bendtner 18.

CSKA Moskva - INTER 0:1 (0:1) 0:1
Sneijder 6.
RK: Odiah 49./CSKA

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.

Polfinale, prve tekme:
Torek, 20. aprila, ob 20.45
:
INTER - BARCELONA

Sreda, 21. aprila, ob 20.45:
BAYERN - LYON
Povratni tekmi bosta 27. in 28. aprila.