Valter Birsa je v osmih krogih Serie A za Chievo dosegel 3 gole in prispeval še 3 podaje. Ob reprezentančnem zboru na Brdu je poudaril, da imajo dobro in uigrano moštvo z odličnim vzdušjem ter vse bolj cenjenim trenerjem Rolandom Maranom. Cilj uradno ostaja 42 točk in obstanek.
Valter Birsa je v osmih krogih Serie A za Chievo dosegel 3 gole in prispeval še 3 podaje. Ob reprezentančnem zboru na Brdu je poudaril, da imajo dobro in uigrano moštvo z odličnim vzdušjem ter vse bolj cenjenim trenerjem Rolandom Maranom. Cilj uradno ostaja 42 točk in obstanek. "Pustite se presenetiti, imamo pravo moštvo." Foto: EPA
Kevin Kampl (Bayer Leverkusen)
Kampl se je na sredini igrišča trudil na vso moč, podajal, tekel, dobival dvoboje, a na koncu je Leverkusen izgubil. V torek prihaja za moštvo Rogerja Schmidta že prelomna tekma v Ligi prvakov proti Tottenhamu, ki jo morajo "lekarnarji" dobiti, če želijo napredovati v izločilne boje. Foto: EPA
Valter Birsa - Kevin Kampl, heatmap klubskih tekem 15. in 16. oktobra
Primerjava igre Birse proti Milanu in Kampla pri Werderju s pomočjo "heatmap" gibanja obeh igralcev. Birsa je kot napadalni vezist pri Chievu postavljen za obema napadalcema, medtem ko je Kampl pri Leverkusnu pravi osrednji vezist z obširnim območjem delovanja. Za povečavo klikni na sliko, oceni sta algoritem aplikacije SofaScore, ki prav tako črpa iz podatkov Opte kot WhoScored. Foto: SofaScore/MMC RTV SLO
Zlatan Ljubijankić in postava Urawa Reds 2016
Zlatan Ljubijankić je prvi slovenski nogometaš z osvojeno lovoriko na Japonskem, pri čemer je Urawi na poti k osvojitvi ligaškega pokala pomagal z zmagovitim golom v četrtfinalu in izkoriščeno 11-metrovko pri loteriji v finalu. Po pričakovanjih pa ga z Urawo čaka še finale J1-lige. Foto: Reuters

Bitki s Slovaško (1:0) in Anglijo (0:0) sta se za udarno Katančevo enajsterico končali s kopico modric in poškodb. Četverica Bojan Jokić (sicer zunaj načrtov Villarreala), Boštjan Cesar, Rene Krhin in Josip Iličić je poškodovana ter sploh ni bila v postavi svojih klubov. Pretepeni Benjamin Verbič je bil pri Köbenhavnu samo na klopi, Miral Samardžić je tudi zaradi časovne razlike presedel tekmo kitajskega prvenstva.

Zakleti gol za Kurtića
Davek je plačal Roman Bezjak, ki je bil ob porazu Darmstadta pri Mainzu (1:2) med najbolj neopaznimi igralci in prvi zamenjan pri gostih. Nesojeni junak proti Angliji Jasmin Kurtić je bil pri Fiorentini znova izredno blizu gola, ko je v 55. minuti z glavo nevarno ustrelil, a tik nad prečko. Po dobri uri igre je bil vidno utrjen zamenjan kot drugi pri gostih.

Načeti Struna ni na voljo za Malto
Celotno tekmo je v klubu odigrala le trojica prvokategornikov Srečka Katanca. Vratar Jan Oblak je po petih tekmah nepremagljivosti prejel gol, a zato je bil potreben evrogol, nato pa proti zadnji Granadi (brez Krhina) ni imel več pravega dela. Kljub načeti peti je na desnem boku Aljaž Struna pripomogel k zmagi Carpija nad Piso (2:0) v drugi italijanski ligi. A 26-letni Pirančan zaradi rumenih kartonov ne bo na voljo za kvalifikacijsko soočenje z Malto 11. novembra na sredozemskem otoku.

Mojstrovina Birse premalo vsaj za točko Chieva
Med nogometaši, ki so tako navdušili Stožice, je tako ob vrnitvi v klub največji pečat pustil Valter Birsa, ki je bil sicer v reprezentančnem dresu obakrat zamenjan po uri igre. Manjša obremenjenost in ob tem, da je igral šele v nedeljo zvečer, sta prišla do izraza na soočenju Chievo - Milan. Ob tem je imel 30-letni Šempetrc kot nekdanji član Milana seveda še dodatni motiv po dokazovanju, predvsem pa ogromno željo, da zadrži Chievo pri vrhu Serie A.

Birsa je sprožil letos rekordnih 5 strelov, obakrat uspešno preigral, dobil 5 od 8 dvobojev, dvakrat uspešno skočil, izvedel kar 7 kotov, predvsem pa dosegel izjemen gol s prostega udarca, za kar je po WhoScored dobil visoko oceno 8. V 76. minuti je pri zaostanku 0:2 z levico zavrtel žogo prek živega zidu in stresel desni zgornji kot vrat Gianluigija Donnarumme. Gol upanja na točko letečih osličkov, ki pa so kljub jurišu na koncu izgubili z 1:3.

Vpleten v 6 od 10 golov Chieva
"Škoda, ker smo izgubili. Dobro smo začeli, a ni nam uspelo povesti. Vse do prvega gola smo res dobro igrali, zaradi česar nam je še toliko bolj žal za končni izid. Dva gola Milana sta nam spodrezala noge. Lahko bi premagali Milan, a nismo obremenjeni z lestvici, četudi je pogled nanjo še vedno lep,"
je po tekmi kot prvi igralec Chieva povedal za televizijo Premium. Birsa je s 3 goli in 3 podajami prvi strelec in podajalec veronskega kluba, pri tem pa je bil neposredno vpleten v kar 6 od 10 golov Chieva.

"Dobro igramo, tako moramo nadaljevati. Kam nas bo to pripeljalo, pa bomo videli na koncu. O Evropi ne razmišljamo in to puščamo povsem ob strani, osnovni cilj je obstanek," je mantro presenečenja sezone ponovil tudi Birsa. Chievo bi se z domačo zmago lahko povzpel celo na 3. mesto, tako pa je zdrsnil na še vedno odlično 6. mesto Serie A.

Kampl prvo ime Leverkusna ob porazu
Marsikateri navijač Slovenije je z zanimanjem spremljal informacije ali pa samo tekmo Werder - Leverkusen (2:1), kjer je glavno besedo pri gostih imel Kevin Kampl. Potem ko je zaradi utrujenosti izpustil oktobrski reprezentančno akcijo, je bilo videti, da mu je počitek dobro del. V 27. minuti je z desne strani s predložkom natančno našel glavo Hakana Calhanogluja za izenačenje, kar je bila prva letošnja Kamplova asistenca v Bundesligi.

Sam KK4 imel kar 11-odstotno posest žoge
Petič v sedmih krogih je Kampl zavzel svoj najljubši igralni položaj v osrčju vezne linije, kjer si je tako rekoč prilastil žogo. Sam KK44 je namreč imel kar 11-odstotno posest žoge na tekmi! S 122 dotiki in 87 uspešnimi podajami od 98 poskusov (89 %) je bil znova vseprisoten in vpleten v vse ključne akcije Leverkusna. Na sredini je dobil kar 15 dvobojev, na koncu pa je s 15 šprinti in 60 intezivnejšimi teki v 90 minutah pretekel 10,77 km. WhoScored algoritem mu je izračunal oceno 7,6, Kicker pa mu je pripisal 3.

Tudi do Malte ga čaka sedem tekem
A kljub najvišjim Kamplovim ocenam je Leverkusen izgubil in pritisk na trenerja Rogerja Schmidta se znova krepi. V torek igrajo lekarnarji že ključno tekmo v Ligi prvakov, ko bodo po dveh remijih morali doma premagati Tottenham, če želijo računati na napredovanje. Še pomembna opomba: v obdobju do novembrskega reprezentančnega premora Leverkusen v 22 dneh prav tako čaka 7 tekem (4 Bundesligi, 2 v Ligi prvakov in 1 v pokalu), kolikor jih je Kampl odigral med Litvo in Slovaško/Anglijo.


Mojstrovina za učbenike - Birsa s prostega strela

Kako premagati Oblaka? Z golazom.



Vodilni klub La Lige Atletico Madrid je zadnjo Granado razbil s kar 7:1, čeprav so gostje povedli. V 18. minuti je Isaac Cuenca dosegel izjemen gol. Na robu 16-metrskega prostora je sprejel žogo, jo dvignil, se obrnil in z volejem zadel desni zgornji kot Slovenčevih vrat. Jan Oblak je bil tako premagan po 517 minutah, v tem času pa trikrat ohranil nedotaknjeo mrežo za Atletico in dvakrat za Slovenijo.


Handanovićev prvi avtogol v Serie A

Če je kapetan Interja Mauro Icardi z biografijo zakuhal vojno z navijači in nato še zgrešil 11-metrovko, je po seriji obramb na koncu Samir Handanović z avtogolom pokopal Inter proti Cagliariju (1:2). Pet minut pred koncem tekme je Federico Melchiorri iz mrtvega kota bolj podal kot ustrelil, žoga pa bi najbrž šla po celotni dolžini mimo gola, če je ne bi skušal Handanović ujeti, a pri tem je žogo po spremembi smeri ob vratnici nespretno izbil v lasten gol. Šok za navijače Interja, ki so zadnja leta vajeni, da ravno Handa rešuje luknjičasto obrambo Interja in drži klub vsaj v stiku z vrhom lestvice Serie A.

Čavušević zadel na tretji tekmi zapored

V drugi švicarski ligi je Džengis Čavušević za Zürich dosegel četrti gol, še enega ima iz Evropske lige za zmago nad Osmanlisporjem (2:1). Tokrat je nekdanji Domžalčan z golom v 49. minuti poskrbel za izenačenje in končni remi na tekmi Zürich - Le Mont (1:1). Švicarski pokalni prvaki trdno vodijo v drugi ligi, zdaj pa jih v četrtek čaka evropsko gostovanje v Bukarešti pri Steaui, pri čemer bo v konici napada znova začel 28-letni Ljubljančan.

Matavž tretjič natančen za Nűrnberg

Preporod v 2. nemški Bundesligi doživlja Tim Matavž, s čigar prihodom se je počasi tudi začel dvig kluba po lestvici navzgor. Na gostovanju pri Karlsruherju je v soboto v 86. minuti postavil končni izid 3:0, kar je bil tretji gol Matavža na 6 tekmah, ob tem pa je prispeval še podajo. Seveda je vso tekmo odigral kapetan Mišo Brečko, FCN pa se je po slabem začetku sezone dvignil na 10. mesto druge lige.

Ko smo že v Nemčiji in pri nekdanjih reprezentantih. Zlatko Dedić je drugič v sezoni prispeval dva gola za Paderborn v 3. nemški ligi. Na gostovanju pri Sonnenhof Grossaspachu je najprej zadel z 11 metrov, nato še s prostim strelom, na koncu pa Dedićevo moštvo ob igralcu več slavilo z 2:3 in se povzpelo z dna tretje lige.

Ljubijankić osvojil prvo lovoriko za Slovence na Japonskem

Upokojeni reprezentant Zlatan Ljubijankić je v soboto z Urawo Reds osvojil ligaški pokal, najstarejšo profesionalno nogometno lovoriko na Japoskem. V finalu v domači Saitami so rdeči diamanti dolgo zaostajali proti Gambi Osaki, izenačili pa ravno po prihodu slovenskega napadalca v igro. Na koncu so odločale enajstmetrovke, v drugi seriji je na 2:2 suvereno zade tudi Ljubijankić, na koncu pa je Urawa slavila s 5:4.

Po tekmi se je 32-letni Ljubljančan razgovoril za medije, tudi za ESPN FC. "Res smo veseli, ker je ta klub res izgubil že veliko odločilnih tekem. Danes se nam je vrnilo, četudi po kazenskih strelih. Nekateri igralci so jokali, drugi skakali. Veliko se zdaj spremeni. Po osvojitvi ligaškega pokala imamo še tri tekme do konca prvenstva, nato pa finale J1-lige. Želimo osvojiti dvojno krono," je povedal Ljubijankić, ki računa, da bo Urawa v preostalih treh krogih potrdila osvojitev drugega dela sezone in se nato v prvenstvenem finalu s Kashimo Antlers udarila za naslov prvaka Japonske.

Ilić v celem letu odigral le 58 minut za Urawo
Član Urawe je še en nekdanji slovenski reprezentant Branko Ilić, ki pa je v sezoni odigral vsega 58 minut za rdeče diamante, še trikrat pa je bil na klopi, drugača pa je kljub statusu dobro plačanega legionarja povsem na stranskem tiru Mihaila Petrovića. V Beogradu rojeni trener je na Japonskem sicer do sobote veljal za večno drugega, a po petih 2. mestih, od tega 4 izgubljenih pokalnih finalih je le osvojil prvo lovoriko.


NOGOMETNA REPREZENTANCA selektorja Srečka Katanca za tekmi s Slovaško in Anglijo (25)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (ocena)Podrobnosti
VRATARJI (3)
Vid BelecCarpi (ITA II)Carpi - Pisa 2:0/na klopi - letos še ni branil
Jan KoprivecAnorthosis Famagusta (CIP)Omonia - Anorthosis 2:0

vso tekmo

9 prejetih golov/7 ligaških tekmah
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)

Atletico - Granada 7:1
SRE: Rostov - Atletico ? (LP)

vso tekmo (6,2)

1 obramba, premagan po 517 minutah (klub in država), podaje 11/11

BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)

Chievo - Milan 1:3

/

poškodba prednje stegenske mišice

Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Villarreal - Celta Vigo 5:0-

ni prijavljen v La Ligi, Evropski ligi!

Boban JovićWisla Krakov (POL)

Lech - Wisla 2:2

vso tekmo
ostajajo na zadnjem mestu Ekstraklase
Mevlja MihaRostov (RUS)Spartak - Rostov 1:0
SRE: Rostov - Atletico ? (LP)
vso tekmo (6,8)
1 strel, 5 posredovanj, 3 skoki, izgubljena žoga, podaje 32/47
Miral SamardžićHenan Jianye (KIT)

Shenhua - Henan 2:2

/na klopi - prvič po prihodo na Kitajsko
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Istanbul BB - Konya. 1:1
ČET: Konya. - Braga ? (EL)
vso tekmo (6,2)
v 71' = 1. rumeni, najslabša ocena Konye, 1 izgubljena žoga, podaje 25/34
Aljaž StrunaCarpi (ITA II)Carpi - Pisa 2:0vso tekmokljub odrgninam v prvi postavi
Dejan Trajkovski Twente (NIZ)Heracles - Twente 1:1vso tekmo (6,2)
v 36' = 5. rumeni, 4 posredovanja, 1 izgubljena žoga, podaje 17/23
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Milan 1:3vso tekmo (8,0)
v 76' za 1:2 = 3. gol, 5 strelov, 2 preigravanji, 2 skoka, 1 posredovanje, 7 kotov
Matic ČrnicRijeka (HRV)Rijeka - Osijek 3:079' (3:0)prva menjava
* Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Werder - Leverkusen 2:1
TOR: Leverkusen - Tottenham ? (LP)

vso tekmo (7,6)

podaja v 27' = 1. podaja, 2. ocena Leverkusna, 4 posredovanja, 2 skoka, 1 preigravanje, podaje 87/98

Rene KrhinGranada (ŠPA)

Atletico - Granada 7:1

/

poškodba zadnje stegenske mišice

Rok KronaveterOlimpija (SLO)Olimpija - Maribor 1:3vso tekmo
v 86' za 1:2 = 2. gol
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Fiorentina - Atalanta 0:068' (0:0) (6,8)3 streli, 5 skokov, 1 preigravanje, 1 posredovanje, podaje 18/24
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Eintracht - Kaiserslautern 1:0vso tekmo

v 18' za 1:0 iz prostega strela

Aleks PihlerMaribor (SLO)Olimpija - Maribor 1:3vso tekmo

v 49' za 0:2 = 1. gol

Benjamin Verbič
FC Köbenhavn (DAN)

FCK - Silkeborg 2:0
SRE: Leicester - FCK ? (LP)

/na klopi
Miha ZajcOlimpija (SLO)Olimpija - Maribor 1:3vso tekmo/
NAPADALCI (4)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)ASSE - Dijon 1:1
ČET: ASSE - Gabala ? (EL)
/

poškodba stegenske mišice

Roman BezjakDarmstadt (NEM)Mainz - Darmstadt 2:160' (2:0) (5,9)

2. najslabša ocena tekme, 1 strel, 2 posredovanje, podaje 8/16

Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Atalanta 0:0
ČET: Slovan Liberec - Fiorentina ? (EL)
/
poškodovan gleženj
Milivoje NovakovićMaribor (SLO)Olimpija - Maribor 1:3vso tekmo

v 35' za 0:1 = 4. gol

* - zaradi utrujenosti ni prišel na reprezentančni zbor

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 15 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.