Jan Oblak je v klubu sinonim za odlične obrambe in nedotaknjene mreže. Pri Atleticu jih je na 81 tekmah zbral že neverjetnih 50. A zdaj bi navijači Slovenije želeli, da recept za granitno obrambo prenese še v reprezentanco. Foto: EPA
Jan Oblak je v klubu sinonim za odlične obrambe in nedotaknjene mreže. Pri Atleticu jih je na 81 tekmah zbral že neverjetnih 50. A zdaj bi navijači Slovenije želeli, da recept za granitno obrambo prenese še v reprezentanco. Foto: EPA
Kevin Kampl (Bayer Leverkusen)
Kevin Kampl je v Monacu dobil kar devet od 12 dvobojev in odvzel šest žog, proti Borussi je dobil šest od 12 dvobojev in odvzel tri žoge. Foto: Reuters
Jasmin Kurtić (Atalanta)
Jasmin Kurtić je ob zaporednih zmagah Atalante odigral najboljši tekmi sezone. Proti Crotoneju je ob malce srečnem golu na primer dobil kar 11 od 15 dvobojev, proti Napoliju pa je bil uspešen v 10 od 16 dvobojev, obakrat pa je bil s prekrškom največkrat zaustavljeni igralec tekme (po štirikrat). Foto: EPA
Miha Mevlja in igralci Rostova
Miha Mevlja se je hitro uveljavil pri Rostovu kot steber obrambe. Ruski udeleženec Lige prvakov sicer igra s petimi branilci, pri čemer sta bočna izrazito napadalno naravnana, Mevlja pa zaseda desno stran osrednjega trojčka. Foto: EPA
Josip Iličić (Fiorentina)
Josip Iličić je letos zaigral na šestih tekmah, v 436 minutah pa je sprožil 14 strelov, a gola še ni dosegel, v nedeljo pa v Torinu ni bil razpoložen. Foto: EPA

Vratar Jan Oblak je v zadnjem tednu dvakrat zaklenil vrata Atletic Madrida in mu omogočil najprestižnejšo zmago nad Bayernom v Ligi prvakov, nato pa še uspeh v Valencii, s katerim so Madridčani na račun spodrsljajev tekmecev prevzeli vodstvo v La Ligi.

In Oblakova zanesljivost in obrambe, ki so pika na i pregovorno granitni obrambi moštva Diega Simeoneja, odmevajo po Evropi. Na devetih tekmah sezone, sedmih v Primeri in dveh v LP-ju, je prejel le dva gola in s pomočjo 23 obramb (92 odstotkov ubranjenih strelov) ostal sedemkrat nepremagan.

Zdaj začel še loviti strele
V Valencii je s petimi obrambami Oblak prišel do jubilejne 50. nedotaknjene mreže. Na 81 tekmah v dresu Atletico Madrida je Škofjeločan 36-krat ostal nepremagan v španskem prvenstvu, 12-krat v Ligi prvakov, dvakrat pa še v kraljevem pokalu. Na preostalih 31 tekmah je prejel Oblak 46 golov. 23-letnik tako samo nadaljuje, kjer je končal lani kot dobitnik nagrade zamora z izenačitvijo španskega vratarskega rekorda.

Točno opoldne reprezentanca na Brdu
Opoldne se je na Brdu zbrala reprezentanca Slovenije, ki jo čakata druga in tretja od desetih kvalifikacijskih tekem v skupini E za uvrstitev na SP 2018. Slovenci v soboto v Ljubljani gostijo Slovaško, v torek v Stožice pa prihaja še Anglija. Ob 17.00 so izbranci Srečka Katanca v NNC-ju Brdo opravili prvi trening.

Pred mesecem v Vilni po bolezni ni bil pravi
A zdaj Oblak prihaja v izbrano vrsto Slovenije, kjer je v novi sezoni pokazal najmanj bleščečo predstavo. Pred mesecem dni v Vilni je po tednu vročine in bolezni prejel dva gola, pri čemer sta šla gola deloma tudi na njegov račun. Seveda ne gre primerjati obrambe Atletica z obrambo Slovenije, a deževna tekma z Litvo (2:2) na umetni travi, zaradi česar se je bil med drugim prisiljen obleči v trenirko, ne bo med vrhunci Oblakove sezone.

Za Slovenijo ima Oblak šele devet nastopov, pri čemer je štirikrat ostal nepremagan - od tega trikrat na prijateljskih tekmah in v kvalifikacijah za Euro 2016 pri San Marinu. Na dosedanjih dveh kvalifikacijskih tekmah za SP na Norveškem pred štirimi leti in v Litvi pa je prejel skupaj štiri gole.

Jokić odpisan pri "rumeni podmornici"
Proti Slovakom in Angležem bo od Oblaka predvidoma ogromno odvisno, pri čemer pa bo morala svoj delež odigrati tudi ožja obramba z branilci, ki sicer v zadnjem letu redno poskrbijo vsaj za eno ali dve darili nasprotnikom. Sestava branilskega kvarteta bo po selektorjevih besedah močno osredotočena na samo obrambo, pri čemer pa so številna odprta vprašanja. Levi bočni branilec Bojan Jokić je pri Villarrealu povsem zunaj načrtov in ni prijavljen ne za La Ligo ne za Evropsko ligo. Njegov tekmec Dejan Trajkovski si je hitro izboril začetno enajsterico pri Twenteju in tudi že podelil tri podaje za zadetke, a to kot rečeno ne bo merilo.

Cesar ni več samoumevna izbira Chieva
Skrb vzbujajoče je, da je kapetan Boštjan Cesar izgubil standardno mesto v udarni postavi Chieva ter izmenično igra in sedi na klopi, letos pa si je privoščil že kar nekaj napak. Katanec je doslej stavil na osrednji dvojec Cesar-Samardžić, a tukaj se je kot komet pojavil Miha Mevlja, in to na največjem evropskem odru. Po lanski veliki uveljavitvi v Romuniji pri Dinamu Bukarešti je ob izteku prestopnega roka odšel v Rostov, s katerim igra v Ligi prvakov. V preteklem tednu je bil med najboljšimi tako ob domači točki proti PSV-ju (2:2) kot ob nedeljski sladki zmagi nad prvakom CSKA-jem (2:0).

Kampl strelja še s slepimi naboji
Na sredini je glavna odgovornost zaupana Kevinu Kamplu, ki ima pri Leverkusnu skorajda popolnoma proste roke, kje vse mora preganjati nasprotnike in jih siliti v napake. V zadnjem času se je nominalno ustalil na osrednjem veznem položaju, a se ga da najti tako na krilih kot na boku v obrambi, še najmanj pa čisto spredaj, pri čemer pa še vedno ogromno poskuša s streli z razdalje, a so ti letos še nenatančni. Pri tem je bil še najbližje uspehu prav na sobotnem derbiju z Borussio Dortmund (2:0).

Kurtić dobil prvi obračun s Hamšikom
Reprezentančni Kamplov partner še iz mlajših selekcij Rene Krhin se je prejšnji konec tedna poškodoval, a je ob novem porazu Granade v soboto kot rezervist že odigral skoraj 40 minut tekme z Leganesom (0:1). Zadnji dve prvenstveni tekmi je dobro odigral Jasmin Kurtić, ki pri Atalanti v sistemu petih vezistov igra na sredini igrišča oz. celo nekoliko bolj pomaknjen naprej. Pri tem je Belokranjec v nedeljo prispeval viden delež k uspehu nad Napolijem Mareka Hamšika, ki bo v Ljubljani vodil sicer oslabljene Slovake.

Birsa prvi dirigent petega Chieva
Najprijetnejše presenečenje Serie A za zdaj je petouvrščeni Chievo, kjer glavno dirigentsko paličico vihti Valter Birsa, kar je v najlepši meri pokazal v soboto s popolno dvignjeno podajo v prostor za vodilni gol osličkov. Nevarni so tudi Birsovi predložki iz kotov kot prostih udarcev, proti Pescari je pripravil kar sedem zaključnih strelov, a še vedno zna zanihati iz tekme v tekmo, vseeno pa je po sedmih krogih pri dveh golih in treh podajah.

Bledi Iličić ni ogrozil Harta
Manj dobrih novic pred tokratnim zborom prihaja iz napadalnih vrst. Josip Iličić po nizu tekem, v katerih je izstopal, a nikakor ni zmogel do prvega gola sezone, je v nedeljo pri Torinu, ko se je soočil s prvim angleškim vratarjem Joejem Hartom, odigral najbrž najslabšo tekmo v koledarskem letu 2016. Posledično je kljub izpuščeni četrtkovi tekmi v Evropski ligi obsedel v slačilnici že med odmorom.
Kakšna je poškodba Berića?
Robert Berić
je sicer prvi strelec St. Etienna, a očitno so bolečine v stegenski mišici po tekmi z Lillom pustile posledice. Enako kot Iličić je izpustil evropsko tekmo, v nedeljo pa začel derbi v Lyonu, a je bil nenevaren oz. je nesrečno z blokom preprečil soigralcu vodilni gol lastnega moštva. Krčan je tako kot Kranjčan bil nato zamenjan med polčasoma. Roman Bezjak po velikem prestopu v Bundesligo še čaka na prvi gol za Darmstadt, a marljivi Korošec se je zasidral v prvi postavi Darmstadta, kjer pa ni prva špica, temveč se zadržuje pretežno na desnem krilnem položaju.


Analiza Oblakovega branjenja proti Valencii (GK Showcase)

Lepa globinska podaja Birse za uvodni gol Chieva

Prvi ligaški gol Črnica za Rijeko


Šporar na tretji tekmi še s tretjo podajo

Napadalec mlade reprezentance Slovenije Andraž Šporar se po hudi poškodbi pospešeno uveljavlja v dresu švicarskega prvaka Basla. Na prvih dveh tekmah švicarskega prvenstva v sezoni je prispeval podaji za izenačujoči gol ob preobratih, med tednom pa je na gostovanju pri Arsenalu dočakal še krst v Ligi prvakov, pri čemer je vidno poživil napad. Kot joker s klopi se je 22-letni Ljubljančan izkazal tudi v soboto, ko je že s tretjo asistenco poskrbel, da Basel v 10. krogu ni doživel prvega ligaškega poraza. V 90. minuti se je na 20 metrih izvrstno zagradil in nato mirno dvignil žogo prek obrambne vrste Thuna, kjer je žogo pobral Davide Calla in zabil za remi 1:1 v zadnjih sekundah.

Čavušević odločil v Evropski ligi in dodal še dva gola v nedeljo

Džengis Čavušević je odločil četrtkovo tekmo Evropske lige na Letzigrundu med Zürichom in Osmanlisporjem. V 79. minuti je z leve strani pred vrata podal rezervist Adrian Winter, Čavušević, ki je že predtem imel več zrelih priložnosti, pa je z glavo zatresel mrežo. V nedeljo je Zürich s čisto petardo pri Wohlenu potrdil vodstvo v 2. švicarski ligi, nekdanji Domžalčan pa je zadel v 23. minuti za 2:0 in v 40. za 3:0. Zürich igra Evropsko ligo kot švicarski pokalni prvak, čeprav je sočasno izpadel iz prve lige, proti kateri pa se, kot kaže, tudi s pomočjo slovenskega napadalca ekspresno vrača.

Ljubijankić potrdil zmago za nov korak proti finalu J1-lige

Upokojeni reprezentant Zlatan Ljubijankić je konec tedna na Japonskem dosegel četrti ligaški gol za Urawo, ko je na derbiju kroga proti Osaki postavil končni izid 4:0. Rdeči diamanti so utrdili vodstvo v drugem delu prvenstva, kjer imajo tri kroge pred konce pet točk prednosti. Urawo osvojitev drugega dela pelje v prvenstveni finale J1 lige za sezono 2016, kjer je že prvak prvega dela Kashima Antlers.


NOGOMETNA REPREZENTANCA selektorja Srečka Katanca za tekmi s Slovaško in Anglijo (25)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (ocena)Podrobnosti
VRATARJI (3)
Vid BelecCarpi (ITA II)PON: Carpi - Pisa ?-tekma v ponedeljek
Jan KoprivecAnorthosis Famagusta (CIP)Anorthosis - AEL 0:0

vso tekmo

3. nepremagan v ciprski 1. diviziji
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)

Atletico - Bayern 1:0 (LP)
Valencia - Atletico 0:2

vso tekmo (7,3)
vso tekmo (7,9)

4 obrambe = 2. nepremagan v LP; 5 obramb = 5. nepremagan v La Ligi, 1 pobrana žoga in 1 skok

BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)

Pescara - Chievo 0:2

/

na klopi (3. v Serie A)

Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Steaua - Villar. 1:1 (EL)
Espanyol - Villar. 0:0
-

ni prijavljen v La Ligi ali Evropski ligi

Boban JovićWisla Krakov (POL)

Chojnice - Wisla 1:2 (P)
Plock - Wisla 2:3

vso tekmo
57' (1:2)
/; v 3' = 3. karton, zadnje mesto v Ekstraklasi
Mevlja MihaRostov (RUS)Rostov - PSV 2:2 (LP)
Rostov - CSKA 2:0
vso tekmo (7,1)
vso tekmo (7,5)
2 posredovanji, 2 skoka, podaje 44/52; 3. ocena tekme, v 39' = 1. karton, 5 posredovanj, 2 skoka, podaje 22/32
Miral SamardžićHenan Jianye (KIT)

* brez tekem *

-reprezentančni premor
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Gent - Konya. 2:0 (EL)
Konya. - Adana. 1:0
vso tekmo (6,1)
vso tekmo (7,5)
v 89', 1 posredovanje, 2 izgubljeni žogi, podaje 30/32; 2. ocena tekme, 1 strel, 1 preigravanje, 3 posredovanja, podaje 28/33
Aljaž StrunaCarpi (ITA II)PON: Carpi - Pisa ?-tekma v ponedeljek
Dejan Trajkovski Twente (NIZ)Heracles - Twente 1:1vso tekmo (6,8)
6 posredovanj, 1 izgubljena žoga, podaje 16//20
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Pescara - Chievo 0:281' (0:1) (8,1)
podaja v 76' za 0:1 = 3. podaja, 2. ocena tekme, 3 posredovanja, 4 koti, 2 izgubljeni žogi, podaje 36/41
Matic ČrnicRijeka (HRV)Istra - Rijeka 0:271' (0:2) v 7' za 0:1 = prvenec za Rijeko v HNL-ju, prva menjava
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Monaco - Leverkusen 1:1 (LP);
Leverkusen - Dortmund 2:0

vso tekmo (7,2)
vso tekmo (7,5)

6 posredovanj, 1 preigravanje in 1 skok, podaje 42/51; v 37' = 2. karton, 2 strela, 3 posredovanja, 2 preigravanji, 1 skok, podaje 28/36

Rene KrhinGranada (ŠPA)

Granada - Leganes 0:1

55' (0:0) (6,4)

4 skoki, podaje 9/14 (64%)

Rok KronaveterOlimpija (SLO)Krško - Olimpija 1:2vso tekmo
podal v 79' za 1:2 = 1. podaja
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Napoli 1:0vso tekmo (7,4)
3 skoki, 2 posredovanji, 1 preigravanje, podaje 25/29
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Heidenheim - Eintracht 1:1vso tekmo

vodijo v 2. Bundesligi

Aleks PihlerMaribor (SLO)Maribor - Domžale 3:146' (0:1)

prva menjava

Benjamin Verbič
FC Köbenhavn (DAN)

FCK - Club Brugge 4:0 (LP)
Viborg - FCK 0:0

67' (2:0) (7,3)
77 (0:0)
podaja v 64' za 2:0, 1 strel, 2 preigravanji, 1 posredovanje, podaje 18/25; /
Miha ZajcOlimpija (SLO)Krško - Olimpija 1:2vso tekmo/
NAPADALCI (4)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)ASSE - Anderlecht 1:1 (EL);
Lyon - ASSE 2:0
/
46' (1:0) (6,0)

zunaj postave; najslabša ocena tekme, preprečil gol ASSE, podaje 6/7

Roman BezjakDarmstadt (NEM)Darmstadt - Werder 2:2vso tekmo (7,1)

3. ocena Darmstadta, 1 strel, 5 posredovanj, 3 skoki, podaje 9/14

Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Qarabag 5:1 (EL)
Torino - Fiorentina 2:1
/
46' (1:0) (5,6)
zunaj postave; najslabša ocena tekme, 1 strel, 3 koti, 1 izgubljena žoga, podaja 12/17
Milivoje NovakovićMaribor (SLO)Maribor - Domžale 3:1vso tekmo

podaja v 56' za 2:1 = 1. podaja


V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 15 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.