Aleksander Čeferin je trenutno še član izvršnega odbora NK-ja Olimpija, tej funkciji pa se bo ob morebitni izvolitvi odpovedal. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Čeferin je trenutno še član izvršnega odbora NK-ja Olimpija, tej funkciji pa se bo ob morebitni izvolitvi odpovedal. Foto: MMC RTV SLO
Tugomir Frajman in Ivan Simič
Tugomir Frajman in Ivan Simič sta se za predsedniški stolček spopadla februarja 2009. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Čeferin favorit za predsednika NZS-ja

Prekmurec je pred tedanjimi volitvami oznanjal, da ga podpira šest od devetih medobčinskih nogometnih zvez, na samem glasovanju pa ga je Simič gladko premagal s 23:15 v glasovih. Vendar Čeferin ne pričakuje, da bi se letos podobno pripetilo njemu.
"Dejstvo je, da se je prvič zgodilo, da so bili formalni predlagatelji večina članov NZS-ja. To pomeni, da še nikoli niso vsi sprejeli sklepa na izvršnem odboru, da bodo predlagali konkretnega kandidata. To je bilo tokrat prvič in težko si zamišljam, da bi nekdo glasoval proti lastnemu sklepu," je povedal Čeferin in pojasnil, da je bil vstop v tekmo za predsedniško mesto primarno njegova želja: "Če ne bi bila kandidatura moja želja, potem se zanjo ne bi odločil. Je pa absolutno odločilno vplivala večinska podpora ustreznih članov NZS-ja, da sem se podal v to."

"Mislim, da ima premalo izkušenj z nogometom"
Frajman meni, da mora biti novi predsednik NZS-ja človek iz nogometne družine. "Vsekakor je eden glavnih vzrokov za kandidaturo to, da mislim, da je vseeno to stvar nogometa in da bi morali rešitev najti znotraj nogometne družine. Drugič, kandidiram zato, ker imam ogromno izkušenj, znanja in volje, in tretjič, ker so me nagovorili tudi nekateri nogometni delavci," je dejal Frajman.

Ta je ob kandidaturi oddal program s kratkoročnimi in dolgoročnimi cilji. Uvrstitev reprezentance na Euro 2012 in rešitev težav z "obubožanimi" klubi v slovenski prvi ligi sta za Frajmana najpomembnejša kratkoročna cilja, svojega protikandidata pa pozna le kot odvetnika iz znane odvetniške hiše. "Mislim, da ima premalo izkušenj z nogometom," dodaja.

Pred volitvami se bosta poskušala sestati
Prav tako tudi Čeferin ne pozna Frajmana. "Pred kakšnim tednom me je poklical in izrazil željo, da se srečava in pogovoriva. To nama doslej ni uspelo, upam pa, da se bova še pred 17. februarjem usedla in pogovorila. O njem pa sicer ne vem ničesar in ne morem reči nič slabega o njem," pravi Grosupeljčan.

Ugledni odvetnik v svojem programu zagovarja predvsem dvig klubskega nogometa. "Najpomembneje se mi zdi to, da se skuša dvigniti raven slovenskega klubskega nogometa. Kot sem že večkrat povedal, je klubski nogomet v velikih težavah in je na neprimerno slabši ravni kot reprezentančni. To se mi zdi primarno področje, s katerim se bo treba ukvarjati. Treba bo tudi ugotoviti, kako svojo funkcijo opravlja združenje prvoligašev. Ampak dokler nimam direktnega vpogleda v vse informacije, nočem dajati nobene sodbe. Na vsak način bo treba preučiti delovanje in se nato odločiti," je sklenil Čeferin.

Čeferin favorit za predsednika NZS-ja