Na zadnjih volitvah sta se za predsedniški položaj udarila Tugomir Frajman in Ivan Simič. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Na zadnjih volitvah sta se za predsedniški položaj udarila Tugomir Frajman in Ivan Simič. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin je v mladosti igral košarko v rodnem Grosuplju. Foto: MMC RTV SLO
Branko Florjanič
Branko Florjanič je že vrsto let predsednik Združenja klubov I. SNL, kjer pa po mnenju mnogih ne preveč uspešno opravlja svoje naloge. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Janković
Zoran Janković na odprtju stadiona v Stožicah 12. avgusta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Simič, ki je 20. februarja 2009 na volilni skupščini premagal Tugomirja Frajmana (prejel je 23 glasov, njegov tekmec pa 15), je odstopil nekaj ur pred prijateljsko tekmo med Slovenijo in Gruzijo v Kopru. Vse od tedaj v javnosti krožijo imena, kdo bi lahko bil njegov naslednik.
Vsi kandidati bodo znani najpozneje 15 dni pred dnevom glasovanja, ko se bo iztekel rok za vložitev kandidatur. Kandidate za predsednika in podpredsednike NZS-ja (izvolili bodo štiri) lahko predlagajo posamezne Medobčinske nogometne zveze (MNZ) ali najmanj 20 klubov, med drugim pa morajo biti v nogometu aktivni vsaj tri leta.

Frajman in Florjanič še razmišljata
Sprva je za favorita veljal Drago Kos, katerega ime kot najprimernejšega kandidata je vedno znova v ospredje postavljal tudi sindikat SPINS, in to že veliko pred Simičevim odstopom. Korošec se je nato odločil, da se vendarle ne poda v volilno bitko. "Ker bom večino svojih službenih obveznosti opravljal v tujini, se ne bi lotil tako odgovorne funkcije," je pojasnil za MMC.
V zadnjem času so kot morebitni kandidati najbolj izpostavljeni Frajman, Branko Florjanič in Aleksander Čeferin. Frajman, ki je imel pred dvema letoma že zagotovljeno podporo šestih MNZ-jev (Murska Sobota, Maribor, Celje, Koper, Lendava in Ptuj), a so ga potem Koprčani in Mariborčani pustili na cedilu, se še ni odločil, ali bo znova kandidiral za najuglednejše mesto v slovenskem nogometu. "Časa je še dovolj. V tem trenutku še nimam dovolj informacij, da bi lahko kar koli povedal na to temo. Ali bom kandidiral ali ne, je odvisno od več dejavnikov," nam je razložil prekmurski podjetnik.

Podoben odgovor smo dobili od Florjaniča. "Nisem se še odločil, to bom storil v naslednjih dneh. Določeni pogovori so v tej smeri, vsekakor pa od novega predsednika pričakujem, da bo več časa posvetil slovenskemu klubskemu nogometu. To je cilj, ki ga bom zasledoval," je dejal predsednik Združenja klubov I. SNL in eden od podpredsednikov NZS-ja ter direktor Zavoda za šport v Kopru.

Kos: "Čeferin bi znova vnesel mir"
Znani odvetnik Čeferin, ki je član izvršnega odbora NK-ja Olimpija, včeraj za pojasnila ni bil dosegljiv, bi ga pa najraje na mestu predsednika videl tudi Kos: "Daleč najprimernejši kandidat bi bil Čeferin. Slovenski nogomet potrebuje neobremenjenega in visoko izobraženega človeka, ki bi v slovensko nogometno družino znova vnesel mir."

S funkcijo predsednika NZS-ja se spogleduje tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki pa je že nekajkrat poudaril, da bi ga volilna bitka zanimala le, če bi imel podporo večine MNZ-jev. "Mislim, da te večinske podpore gotovo ne bi dobil," je o njegovih možnostih skeptičen Frajman, ki je Jankovića h kandidaturi želel privabiti že ob prejšnjih volitvah, vendar iz tega naposled ni bilo nič. "Janković je veliko naredil za slovenski šport. Če se bo podal v borbo, bo vsakomur nevaren tekmec," je o njegovi morebitni kandidaturi povedal Florjanič.

Za zmago potrebnih 15 glasov
Na volilni skupščini bo imelo pravico glasovanja 29 delegatov. Pet jih ima MNZ Ljubljana, štiri MNZ Maribor, po tri MNZ Celje, MNZ Murska Sobota in MNZ Ptuj, po dva MNZ Koper, MNZ Gorenjske Kranj in MNZ Nova Gorica, enega pa MNZ Lendava. Po dva delegata prihajata še iz združenja sodnikov in trenerjev.
Število delegatov iz posameznega MNZ-ja je določeno glede na število nogometnih in malonogometnih klubov, ki prihajajo iz določenega MNZ-ja in imajo v tekmovanjih pod okriljem NZS-ja najmanj tri ekipe. Če ima MNZ do 10 klubov, mu pripada en delegat, od 11 do 20 dva, od 21 do 30 trije itd. Za zmago bo potrebna večina glasov, torej 15.