Armando Sadiku gre v zgodovino kot strelec prvega gola za Albanijo na velikem tekmovanju. Foto: Reuters
Armando Sadiku gre v zgodovino kot strelec prvega gola za Albanijo na velikem tekmovanju. Foto: Reuters
Veliko veselje albanskih nogometašev po zadetku Sadikuja. . Foto: EPA
Do srede bodo Albanci čakali, če se morda prebijejo med najboljših 16. Foto: Reuters

Romuni so bili pred dvobojem celo v igri za drugo mesto v skupini, a so proti Albancem razočarali. Trikolori so si priigrali malo priložnosti in se z eno točko poslavljajo od Francije. Albanija s prvo zmago na velikih tekmovanjih ostaja v igri za napredovanje, a bo s tremi točkami in razliko v golih 1:3 to težko. Albanija je Romunijo premagala prvič po 68 letih. Na zadnjih osmih medsebojnih tekmah so bili Romuni boljši kar šestkrat.

Uvodne minute prvega polčasa so pripadle Romunom. Tudi Etrit Berisha je bil nekajkrat na preizkušnji. Če bi v peti minuti po poskusu Ovidiuja Hobana z razdalje lahko bolje posredoval, pa se je izkazal tri minute pozneje, ko je po slabem izbijanju Elseida Hysaja z voleja močno ustrelil Bogdan Stanciu, Berisha pa je branil.

Sadiku z glavo zatresel mrežo
Po dobrih 15 minutah pa so Albanci vzpostavili ravnotežje in kmalu tudi prevzeli pobudo. Orli so bili blizu vodstva že v 23. minuti, ko je domiselno akcijo začel Ermir Lenjani, ki je s peto podal Sadikuju. Ta je nato na desni našel Andija Lilo, ki je podal vtekajočemu Lenjaniju. Vrata so bila prazna, a je žoga malce odskočila, Lenjani jo je slabo zadel in poslal prek gola. Vroče je bilo tudi v 35. minuti, ko je razigrani Ledian Memushaj preigraval v kazenskem prostoru, vendar nato streljal naravnost v Cipriana Tatarusanuja.

Albanci pa so na odmor vendarle odšli s prednostjo. Iz avta je Lila podal Memushaju, ki je poslal predložek pred vrata proti Sadikuju. Tatarusanu je šel neodločno iz vrat, zamudil je tudi Vlad Chirches in Sadiku je z glavo dosegel prvi albanski gol na velikih tekmovanjih.

Andone stresel prečko
Romunom v drugem delu ni ostalo drugega, kot da so vse moči usmerili v napad. Selektor Angel Iordanescu je tudi okrepil napad, a želenega uspeha ni bilo. Vmes je napako naredila tudi češka sodniška ekipa, ko bi ob nadaljevanju akcije Stancu verjetno žogo poslal v prazno mrežo, a so sodniki dosodili, da se je v prepovedani položaj ujel podajalec Florin Andone.

Andone, ki je v igro vstopil v 68. minuti, je bil od Romunov najbližje zadetku, ko je v 76. minuti z desne močno streljal, a je zadel le prečko. Ob zaključku tekme so bili celo nevarnejši Albanci. Po kotih je Mergim Mavraj zadel zunanji del mreže, Lila pa je z glavo meril mimo vrat, zatem pa je povratniku v postavo, kapetanu Loriku Cani, poskus z glavo ubranil Tatarusanu.


3. krog, skupina A::

ROMUNIJA - ALBANIJA 0:1 (0:1)
49.752; Sadiku 43.

ŠVICA - FRANCIJA 0:0

Lestvica:                           
FRANCIJA *         3  2 1 0  4:1   7
ŠVICA *            3  1 2 0  2:1   5
ALBANIJA           3  1 0 2  1:3   3
ROMUNIJA           3  0 1 2  2:4   1
* - v osmini finala

 

Sadiku dosegel prvi albanski gol na velikih tekmovanjih