Izgred v baru blizu glavne železniške postaje v Lillu. Foto: Reuters
Izgred v baru blizu glavne železniške postaje v Lillu. Foto: Reuters
false
Po mnenju Sergeja Medvedjeva, profesorja moskovske visoke šole za ekonomijo, ruski izgredniki - pri katerih gre v večini za pripadnike različnih nacionalističnih skupin - boj z drugimi navijači vidijo kot boj geopolitičnih bitk Kremlja. Foto: Reuters
Ob novem izgredu bi sledila izključitev Rusije z EP-ja

Spomini na nedavne izgrede v Marseillu so še zelo sveži. Po navedbah preiskovalcev naj bi bila za izbruhe nasilja v pristaniškem mestu ob Azurni obali kriva 150-glava množica ruskih navijačev, od katerih so aretirali dva, oba zaradi vdora na zelenico po tekmi Anglija - Rusija. Francoska policija je aretirala tudi šest Angležev, ki so bili že obsojeni.

V Lillu se je v torek popoldne že zaiskrilo med manjšo skupino ruskih in angleških navijačev. Po poročanju Reutersovih fotografov so ruski navijači izzivali angleške, ki so posedali v nekem baru blizu glavne železniške postaje. Angleži so na provokacije odgovorili z metanjem stolov, a se je nato dogajanje še pred prihodom policije umirilo. V Lillu in Lensu so oblasti od torka zvečer do petka zjutraj prepovedale točenje alkohola, vendar v času incidenta prepoved še ni veljala.

V Lillu bodo v središču mesta v četrtek, torej na dan tekme Anglija - Wales, od polnoči do večera zaprti vsi gostinski lokali. V Parizu bodo med nekaterimi tekmami in po njih prodajo alkohola prepovedali v navijaški coni pri Eifflovem stolpu in v okolici stadiona Park princev.


Dyke okrcal Uefo zaradi slabega varovanja

V pismu, ki ga je poslal Evropski nogometni zvezi (Uefa), je prvi mož angleške nogometne zveze (Fa) Greg Dyke zavrnil vse očitke, da so bili za izgrede na stadionu po tekmi krivi angleški navijači. "V pismu, ki ste ga naslovili vsem, ste zapisali, da so angleški navijači delno odgovorni za incidente na koncu tekme. To ne sovpada z videoposnetki in z izsledki raziskave neodvisne komisije, ki je uvedla sankcije le zoper rusko nogometno zvezo," je zapisal v pismu in poudaril, da je bilo varovanje na stadionu nesprejemljivo, saj so lahko navijači na stadion vstopili s pirotehničnimi izdelki, prav tako je kritiziral nezadostno ločevanje navijačev na nevtralni tribuni, prek katere so Rusi na koncu tekme napadli Angleže. "Manjšina angleških navijačev je bila vpletena v izgrede, in to nas zelo žalosti, a prosim upoštevajte, da se jih je več tisoč obnašalo vzorno," je še zapisal.

Angleška nogometna zveza je sicer pozdravila prepoved točenja alkohola, zlasti v Lillu v sredo, kjer se bodo angleški navijači zbrali pred tekmo z Walesom, ki bo naslednji dan v slabih 30 kilometrov oddaljenem Lensu. Tu utegne priti do velikih težav, saj prav v Lillu popoldne igra ruska reprezentanca.

Navijači imajo svoje evropsko prvenstvo
Po mnenju Sergeja Medvedjeva, profesorja moskovske visoke šole za ekonomijo, ruski izgredniki - pri katerih gre v večini za pripadnike različnih nacionalističnih skupin - boj z drugimi navijači vidijo kot boj geopolitičnih bitk Kremlja. O njihovi mentaliteti je dejal: "Ne bomo zmagali na prvenstvu, zato pa lahko pokažemo pogum, pretepemo nekaj ljudi in poskrbimo, da ves svet govori o nas." Član izvršnega odbora ruske nogometne zveze Igor Lebedev je sicer že po sobotni tekmi pohvalil navijače. "V tem, da se naši navijači tepejo, ne vidim nič slabega. Celo nasprotno, naši navijači so bili odlični. Kar tako naprej," je zapisal na družbenem omrežju. Francoske oblasti so poudarile, da se je 150 ruskih navijačev v Francijo odpravilo predvsem zaradi povzročanja nemirov in izgredov. "Tako imenovani aktivni navijači imajo svoje evropsko prvenstvo. In na tem alternativnem turnirju so ruski navijači glavni favoriti in bodo še naprej dokazovali svojo prevlado," so med drugim zapisali v ruskem tabloidu Komsomolska Pravda.

Ruskim navijačem nasilje ni tuje
V nekaterih ruskih medijih so izgrede prikazali kot zmago nad Angleži in poudarili, da je 250 Rusov premagalo več kot tisoč Angležev. Ruskim navijačem nasilje sicer ni tuje. Leta 2002 so pustošili po Moskvi, potem ko je njihova reprezentanca izgubila proti Japonski. Prevrnili so več vozil, dva človeka sta umrla. Leta 2010 so divjali tudi v okolici Kremlja, potem ko je bil ustreljen navijač moskovskega Spartaka. Spopadali so se s posebnimi policijskimi enotami in napadali vse tiste, za katere so menili, da niso ruskega rodu. Pred štirimi leti so se spopadli s poljskimi navijači na evropskem prvenstvu, ki sta ga gostili Poljska in Ukrajina.

Ob novem izgredu bi sledila izključitev Rusije z EP-ja