Incident je prerasel v največje navijaško nasilje po svetovnem prvenstvu 1998. Foto: EPA
Incident je prerasel v največje navijaško nasilje po svetovnem prvenstvu 1998. Foto: EPA

Kot so sporočili iz policije, piše AP, so vedeli, da gre za tekmo visokega tveganja, a niso bili posebej opozorjeni, da prihajajo skupine ruskih huliganov. Huligani so preplavili ulice Marseilla, napadali angleške navijače, policija pa je bila tako rekoč brez moči. Po besedah policije so Rusi prišli, "da bi poškodovali Britance". V spopadih je bilo ranjenih okoli 35 ljudi, od tega so bili tako rekoč vsi poškodovani Angleži. Eden je v kritičnem, a stabilnem stanju.

Medtem se v Lensu že pripravljajo na "invazijo" angleških navijačev. Anglija se bo v četrtek pomerila z Walesom. V najmanjšem mestu, ki gosti prvenstvo, bo poostrena varnost po dogodkih v Marseillu - še posebej ker bo dan predtem Rusija igrala s Slovaško v Lillu, ki pa je od Lensa oddaljen vsega dobrih 30 kilometrov.

Dva Angleža že obsojena
Francosko sodišče je medtem zaradi navijaškega nasilja na omenjeni tekmi med Anglijo in Rusijo obsodilo dva Angleža. 41-letni Ian Hepworth, sicer zdravstveni delavec v psihiatrični ustanovi, bo v zaporu preživel tri mesece, 20-letni kuhar Alexander Booth pa dva meseca. Oba sta dobila še prepoved obiska Francije za prihodnji dve leti. Omenjena navijača sta prva iz deseterice, ki ju je sodišče obravnavalo zaradi vpletenosti v navijaške pretepe, ki so sledili po tekmi.

Hepworth je priznal, da je v policijo zalučal steklenico, ob tem pa dodal, da ni želel nikogar poškodovati: "Želel sem navdušiti nove francoske prijatelje." Tudi Booth je priznal prekršek, ki pa je bil vse prej kot nevaren. V policijo je vrgel plastičen kozarec za pivo, nato pa ji namenil nekaj ostrih besed. Tožilec Andre Riber sicer trdi, da je Booth v policijo vrgel steklen kozarec, meril pa je v noge. Med preostalimi osmimi navijači so še štirje Angleži, Avstrijca in trije Francozi.

Postopek proti Hrvaški in Turčiji
Uefa pa je zaradi izgredov na dvoboju med Hrvaško in Turčijo (1:0) sprožila disciplinske postopke proti obema zvezama zaradi pirotehničnih predmetov, proti Hrvaški pa dodatno, ker je na zelenico med slavjem po zadetku Luke Modrića v 41. minuti vdrl njihov navijač.