Luka Modrić le redko zadeva v hrvaškem dresu, a takrat, ko je to potrebno. Skupno je bil to njegov enajsti reprezentančni zadetek in šele peti v zadnjih sedmih letih. Od tega je hrvaška dobila deset tekem in remizirala na eni. Foto: Reuters
Luka Modrić le redko zadeva v hrvaškem dresu, a takrat, ko je to potrebno. Skupno je bil to njegov enajsti reprezentančni zadetek in šele peti v zadnjih sedmih letih. Od tega je hrvaška dobila deset tekem in remizirala na eni. Foto: Reuters
Vedran Ćorluka
Ne boj, na trenutke je dvoboj starih tekmecev (EP 2008) spominjal na mesarsko klanje. Takole okrvavljen je bil v 31. minuti po skoku s Cenkom Tosunom hrvaški branilec Vedran Ćorluka. Foto: Reuters
Fatih Terim
Niti veliki Fatih Terim ne zna prekiniti turškega uroka na velikih tekmovanjih. Turki so namreč na EP-jih izgubili prav vse štiri uvodne tekme, dve pa še na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

Hrvaški nogometaši so z navdahnjeno igro odprli evropsko prvenstvo in v Parizu v tekmi 1. kroga skupine D z 1:0 ugnali Turčijo. Odločil je Luka Modrić.

Zvezdnik madridskega Reala je zablestel v 41. minuti, potem ko je z volejem zatresel turško mrežo in tako kronal sijajno igro ter premoč kockastih, ki so v Parizu potrdili visoke ambicije. Ob tem so še dvakrat streljali v okvir turških vrat in nanizali še nekaj nevarnih priložnosti.

Oglejte si celotno tekmo še enkrat.

Turčija je bila večji del srečanja nemočna (v okvir vrat so sprožili le dva strela, Hrvaška je proti vratom sprožila 19 strelov, šest v okvir vrat) in tako še tretjič priznala premoč v medsebojnih obračunih. Edina zmaga (pa še ta po 11-metrovkah) sega na EP leta 2008, ko so bili Hrvati po golu v 119. minuti z nogo in pol že v polfinalu, a na koncu klonili. Eno izmed enajstmetrovk je takrat zapravil tudi Modrić in tisti trenutek označil za najhujšega v svoji karieri. Verjetno mu je zdaj vsaj deloma odleglo ...

Modrić: Mislim, da zdaj spadamo med velike reprezentance
"Žogo sem zadel perfektno in dosegel zadetek. Vesel sem zadetka, še posebej pa sem vesel treh točk. Igrali smo zares agresivno, igrali smo kot velike reprezentance in mislim, da zdaj spadamo mednje. To je bila naša prva tekma na turnirju, pred nami jih je še veliko,"
je bil zadovoljen Modrić po tekmi.

Po tekmi Hrvaška - Turčija je umrl oče Darija Srne, Uzeir. Njegovo neverjetno življenjsko zgodbo je v svojem blogu pred osmimi leti zapisal Igor E. Bergant. Več TUKAJ.

Navdušenja nad svojim glavnim zvezdnikom ni skrival niti selektor Ante Čačić: "Luka si povsem zasluži, da govorimo o njem, še posebej po takšni tekmi. To je bila ena njegovih najboljših v hrvaškem dresu. Odigral je res dobro, bil naš vodja, dosegel čaroben zadetek, ki je bil celo edini na tekmi. Z Luko v takšni formi je naša ekipa boljša, agresivnejša."

Hrvaška izredno podjetna v prvem polčasu
Kockasti so praktično ves prvi polčas diktirali tempo in nanizali nekaj priložnosti, začenši že z drugo minuto. Po podaji Darija Srne z desne in poskusu Ivana Rakitića je žoga za las zletela mimo turških vrat. Ti so do svoje prve prave in praktično edine priložnosti prišli v 29. minuti, ko je bil ob poskusu Ozana Tufana z glavo na mestu hrvaški vratar Danijel Subašić.

Mojstrovina Modrića za hrvaško vodstvo
Ob koncu 41. minute pa zasluženo vodstvo Hrvaške. Po izbijanju žoge iz turškega kazenskega prostora je z volejem z dobrih 20 metrov poskusil Modrić in ob pomoči nekoliko nespretnega vratarja Volkana Babacana (žoga se mu je izmuznila pod roko) kronal hrvaško premoč v prvem polčasu. Hrvaška je le v prvih 25 minutah pred turški gol poslala kar 13 predložkov.

Dva nevarna poskusa Srne za začetek drugega dela ...
Kockasti so spodbudno odprli tudi drugi polčas, potem ko je kapetan Srna stresel prečko turških vrat s prostega strela z razdalje približno 20 metrov v 52. minuti. Le dve minuti zatem je nevarno po levi strani prodrl Ivan Perišić, podal pred turški gol, kjer je Babacan žogo odbil, priletel je Srna in z levico streljal mimo vrat.

... nato je na vrsto prišel Brozović
Nova nevarna akcija je sledila v 61. minuti, ko je po podaji Srne iz avta Mario Mandžukić z glavo spustil žogo, Marcelo Brozović pa je z diagonalnim strelom meril prek vrat. Brozović je bil znova nevaren še v 67. minuti, ko je po novi podaji Perišića z leve strani žogo pred turškim golom slabo zadel.

Nova prečka Perišića
Hrvaška je še enkrat streljala v okvir turških vrat v 72. minuti, ko je žogo po podaji Mandžukića z desne strani z glavo v prečko po sijajnem skoku poslal Perišić. V 79. minuti je z novim nevarnim strelom z glavo poskusil še Brozović, a je bil Babacan na mestu.

Zadetek Luke Modrića za 0:1

Prečki Srne in Perišića


Reportaža o hrvaških in turških navijačih v Parizu


EP v nogometu, skupina D, 1. krog:

TURČIJA - HRVAŠKA 0:1 (0:1)
43.842; Modrić 41.

Ponedeljek ob 15.00:
ŠPANIJA - ČEŠKA (Toulouse)

Lestvica:                           
HRVAŠKA            1  1 0 0  1:0   3
ČEŠKA              0  0 0 0  0:0   0
ŠPANIJA            0  0 0 0  0:0   0
TURČIJA            1  0 0 1  0:1   0