Veselje Bastiana Schweinsteigerja s selektorjem in soigralci na klopi po potrditvi zmage v sodnikovem podaljšku. Nemčija na evropskih prvenstvih še nikoli ni izgubila uvodne tekme. Foto: Reuters
Veselje Bastiana Schweinsteigerja s selektorjem in soigralci na klopi po potrditvi zmage v sodnikovem podaljšku. Nemčija na evropskih prvenstvih še nikoli ni izgubila uvodne tekme. Foto: Reuters
Shkodran Mustafi
Shkodran Mustafi je v 19. minuti takole zadel za vodstvo z 1:0. Foto: Reuters
Mario Götze in Sergej Sidorčuk
Joachim Löw je v ogenj od začetka poslal Maria Götzeja, ki pri Bayernu že dlje časa ni v prvem planu. Foto: Reuters

Elf je z 1:0 povedel v 19. minuti, ko je po prostem strelu Tonija Kroosa z desne strani ob Sergeju Sidorčuku z glavo zadel branilec Valencie Shkodran Mustafi in v 11. nastopu dosegel svoj prvi gol v reprezentanci.
V 5. minuti so sicer prvi resneje zapretili Ukrajinci. Jevgen Konopljanka je dobro streljal, a se je izkazal Manuel Neuer in žogo odbil v kot. V 27. minuti je nemški vratar pokazal še eno sijajno obrambo, ko je preprečil remi po strelu Jevgena Hačeridija z glavo iz neposredne bližine. Deset minut pozneje je po novem poskusu Konopljanke žogo na golovi črti z izjemnim posredovanjem ustavil Jerome Boateng, kmalu zatem pa je bil zadetek pogumne in agresivne Ukrajine razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja, ko je mrežo zatresel Roman Zozulja.
Pjatov dvakrat preprečil povišanje vodstva Khediri
Zanimiv prvi polčas je postregel tudi še z nekaj priložnostmi na drugi strani. V 13. minuti je Jonas Hector slabo streljal, ko je bil precej osamljen v kazenskem prostoru, v 30. minuti pa se pred vrati ni najbolje znašel Sami Khedira, tako da je žogo ustavil Andrej Pjatov.
Na začetku drugega dela je v 52. minuti z močnim strelom poskušal Kroos, žoga je za las zletela čez stičišče vratnice in prečke. Pet minut pozneje je s prostega strela po tleh dobro streljal Jaroslav Rakicki, toda Neuer je bil na bližnji vratnici zbran in žogo izbil v kot. V 61. minuti je z desnico od daleč meril Khedira, izkazal se je Pjatov. Enako je bilo v 75. minuti po strelu Thomasa Müllerja in v 87. minuti, ko je imel priložnost Mesut Özil.
Neusodna napaka Mustafija
Ukrajinci so v zadnjem delu srečanja popustili, toda po napaki Mustafija, ki je z glavo slabo podal nazaj, bi v 89. minuti kmalu izenačili, saj je Neuer stal na robu kazenskega prostora, a nato vendarle preprečil nevarnost pred Jevgenom Seleznjovom. Končni izid je v 92. minuti po protinapadu in natančnem predložku Özila z leve strani s šestih metrov postavil rezervist in rekonvalescent po poškodbi Bastian Schweinsteiger, ki je na zelenico vstopil le dve minuti prej.
"Nismo še na ravni, ki jo želimo doseči, a za začetek je v redu. Normalno je, da pride obdobje med tekmo, ko nimaš popolnega nadzora. V zadnjih 15 minutah prvega polčasa nismo bili tako močni in bi lahko prejeli zadetek. Ob polčasu nam je selektor rekel, da moramo zaigrati tako kot na začetku tekme. V drugem polčasu Ukrajina ni imela več pravih priložnosti," je povedal najboljši igralec srečanja Kroos.
Selektor Joachim Löw je bil zadovoljen, da se je med strelce vpisal tudi "Schweini": "Zelo sem vesel po vsem tem, kar je prestal v zadnjih tednih in mesecih. Uspela mu je prava vrnitev. Mislim, da je to velika spodbuda tako zanj kot za celotno moštvo."
"Nismo uspeli preprečiti tekmecem, da bi zadeli. Stroj je stroj. Nemška reprezentanca je stroj z veliko odličnimi nogometaši,"
je dejal ukrajinski selektor Mihajlo Fomenko.

Znana imena na klopi Nemcev
Mustafi je igral v osrčju nemške obrambe ob Boatengu, ker Matsa Hummelsa pestijo težave z mečno mišico. Na sredini igrišča sta prednost pred Schweinsteigerjem dobila Kroos in Khedira. V napadu je bil Mario Götze, Mario Gomez in Andre Schürrle sta začela na klopi. Nemčija je bila zadnjič evropski prvak pred 20 leti, pred štirimi leti je zasedla tretje mesto.
Nemški navijači napadli ukrajinske
Približno 50 nemških navijačev je pred tekmo napadlo ukrajinske navijače. Francoska policija je hitro posredovala, informacij o morebitnih poškodovanih pa ni.

Celotno tekmo si lahko ogledate TUKAJ.

Prvi reprezentančni zadetek Mustafija za 1:0


Zadetek Schweinsteigerja za 2:0

Izjemno posredovanje Boatenga na golovi črti


EP v nogometu, skupina C, 1. krog:
NEMČIJA
- UKRAJINA 2:0 (1:0)
43.035; Mustafi 19., Schweinsteiger 92.

POLJSKA - SEVERNA IRSKA 1:0 (0:0)
35.000; Milik 51.

Lestvica:                           
NEMČIJA            1  1 0 0  2:0   3
POLJSKA            1  1 0 0  1:0   3
SEVERNA IRSKA      1  0 0 1  0:1   0
UKRAJINA           1  0 0 1  0:2   0