Dimitri Payet in Antoine Griezmann sta posameznika, ki vlečeta gostiteljico prvenstva proti novemu domačemu uspehu. Skupaj z Olvierom Giroudom sta bila vpletena v prav vse gole Francije. Foto: Reuters
Dimitri Payet in Antoine Griezmann sta posameznika, ki vlečeta gostiteljico prvenstva proti novemu domačemu uspehu. Skupaj z Olvierom Giroudom sta bila vpletena v prav vse gole Francije. Foto: Reuters

Četverica najboljših nogometnih reprezentanc v Evropi ima različna, a tudi skupna izhodišča za preboj v nedeljski finale. Po predstavah in številkah sodeč, na prvih petih tekmah se bo v Marseillu igral finale pred finalom, a s tem se ne strinjata nasprotnika iz Lyona, ki bosta skušala izrabiti zgodovinsko priložnost za naskok na prvi naslov evropskega prvaka.

Nevarni zmaji, a brez ključnega moža
V Lyonu se bosta nocoj pomerila Wales in Portugalska. Valižani izmed vseh polfinalistov sprožajo najmanj strelov (12 poskusov/tekmo) in so po tem merilu šele 14. med 24 udeleženci Francije 2016, a zato so s 30 streli v okvir gola zabili kar 10 golov in so s 33,3-odstotno učinkovitostjo najbolj smrtonosno moštvo turnirja, pri čemer igrata ključno vlogo Gareth Bale (3 goli in podaja za avogol v osmini finala) in Aaron Ramsey (gol in 4 podaje). Drugi je suspendiran, kar je največji hendikep za posameznega polfinalista.

Moštvo brez normalne zmage, CR pa lovi rekorde
Portugalci so svojevrsten fenomen, saj po 90 minutah niso na prvenstvu ugnali niti še enega nasprotnika, a hkrati Selecao das Quinas v nasprotju z Walesom tudi še ni izgubil. V izločilnih bojih so napredovali z zadetkom ob izteku podaljška in po uspehu v loteriji enajstmetrovk. V svojih vrstah imajo najdejavnejšega napadalca Cristiana Ronalda, ki poskuša ujeti rekorderja Michela Platinija s kar 7,2 streli na tekmo.

Napadalni trikotnik zrežiral vse gole petelinov
V Marseillu bomo v četrtek spremljali sosedski derbi med Francijo in Nemčijo. Francozi so z 11 goli vodilno napadalno moštvo EP-ja, ob tem pa bi bil njihov izkupiček z nekaj več sreče še boljši, saj so kar 5-krat stresli okvir vrat. Ključno orožje Les Blues je napadalni trikotnik Dimitri Payet - Antoine Griezmann - Olivier Giroud, ki so skupaj dosegli 10 od 11 golov, kot strelci ali podajalci pa so bili vpleteni v prav vse zadetke gostiteljev prvenstva.

Neuer premagljiv samo z bele točke
Nemci se ponašajo z najtrdnejšo obrambo na čelu z vratarjem Manuelom Neuerjem, ki je bil na prvenstvu nepremagan kar 438 minut, edini gol pa je prejel z bele točke v polfinalu, kjer pa je bil nato z dvema obrambama prvi junak izvajanja enajstmetrovk. Zanimivo, da je tudi Francoz Hugo Lloris edina dva gola pred polfinalom prejel iz najstrožje kazni. Nemški problem se skriva v napadu, kjer se še vedno čaka na gol domnevnega prvega aduta Thomasa Müllerja, ki je sprožil 16-krat, nato pa še pri loteriji zapravil strel z bele točke.

V spodnji infografiki je primerjava štirih polfinalistov po ključnih moštvenih statističnih kazalnikih, nato je razdelano, kako so dosegali in prejemali gole, na koncu pa je še prerez po 48 srečanjih 15. evropskega prvenstva v nogometu, kjer nas čakajo samo še tri najpomembnejše tekme.