Portugalska je na letošnjem evropskem prvenstvu po 90 minutah na vseh tekmah remizirala. V osmini finala je Hrvaško strla v podaljšku, v četrtfinalu pa je Poljsko
Portugalska je na letošnjem evropskem prvenstvu po 90 minutah na vseh tekmah remizirala. V osmini finala je Hrvaško strla v podaljšku, v četrtfinalu pa je Poljsko "preskočila" po streljanju enajstmetrovk. Foto: Reuters
Wales - Severna Irska
Moštveni duh je Wales ponesel vse do polfinala, kar je največji uspeh v zgodovini reprezentance. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je v klubski karieri dosegel vse, kar je mogoče, z reprezentanco pa še čaka na veliki trenutek. Foto: Reuters
Aaron Ramsey (Wales)
Kaznovani Aaron Ramsey je ob Garethu Balu brez dvoma drugi ključni mož Walesa. S 4 podajami je prvi asistent prvenstva, obakrat je tudi poskrbel za zmagovita gola Hala Robson-Kanuja. Foto: Reuters

V igri za naslov evropskega prvaka v nogometu so le še štiri moštva. Prvi polfinalni obračun, Portugalska - Wales, bo v sredo, dan pozneje pa se bodo gostitelji turnirja Francozi za mesto v nedeljskem finalu pomerili z Nemci. Prenosa obeh tekem bosta na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Po izpadu Islandije "nevtralni" navijači upajo, da bo Wales nadaljeval pravljico malih reprezentanc. Največ pozornosti pred tekmo dobivata Cristiano Ronaldo in Gareth Bale, soigralca pri Realu (v zadnji sezoni sta bila zmagovalca Lige prvakov) in najdražja nogometaša na svetu.

Ronaldo vs. Bale
Bale je bolj podrejen ekipi, povedal je, da ga ne zanima naziv najboljšega strelca evropskega prvenstva, ampak le igre njegove reprezentance. Ronaldo je večji individualist. Pri Realu njegovo nogometno mojstrstvo v celoti pride do izraza, v reprezentance precej redkeje. Na letošnjem EP-ju gotovo ni pokazal vsega, kar zna. V stikih z novinarji je nervozen, Bale sproščen, nasmejan.

"V Madridu se zelo dobro razumeva in uživava, ker igrava skupaj. Ronaldo je fantastičen igralec, vsi vemo, kaj zmore. Ampak ne obremenjujemo se z nasprotnikom. Pomembno je, kako bomo mi igrali. Če bomo stopili skupaj kot moštvo, smo lahko nevarni. Glavni zvezdnik smo mi vsi mi," je Bale ocenil Ronalda in se hkrati branil ocen, da bo šlo v prvi vrsti za dvoboj med njim in Ronaldom.

Poroka lahko počaka
Wales se je presenetljivo prebil v polfinale, kar je največji uspeh v zgodovini te reprezentance. Očitno nogometaši niti sami niso verjeli, da so sposobni takšnega podviga, saj je imel Joe Ledley to soboto v načrtu poroko na Ibizi (z izbranko Ruby May Ridgeway, s katero imata dva otroka). Tudi če Wales izgubi polfinale, bi domov prispel šele v petek, tako da se ne bi mogel mirno pripraviti na veliki dogodek, in je poroko prestavil.

Velika izguba zmajev - kazen Ramseyja
Vloga avtsajderja Walesu ustreza. Moštveni duh ga je popeljal daleč, v četrtfinalu je opravil z Belgijo, a plačal davek. Kreativni vezist Aaron Ramsey (en gol, štiri podaje) je dobil drugi rumeni karton in bo moral v polfinalu počivati. Še večje breme bo tako nosil Bale, na tem prvenstvu strelec treh golov in "avtor" ene podaje. Kazen mora "odsedeti" tudi Ben Davies. Ramseyja bo predvidoma zamenjal Jonathan Williams, Daviesa pa James Collins.

"Groza! Včasih je pravila težko sprejeti. Gotovo sta (Ramsey in Davies) zelo prizadeta, čeprav tega ne kažeta. A to bo za nas ekstramotivacija, da se prebijemo v finale," je komentiral Bale.

Hal Robson-Kanu bo v poletnem prestopnem roku vroč igralec, potem ko je na letošnjem EP-ju zabil dva zadetka, nepozaben pa je bil tisti v četrtfinalu proti Belgiji. Zgodbo o igralcu, ki se je kot 10-letni deček pridružil Arsenalu, kjer pa so "ugotovili", da je prepočasen, prešibak in premajhen, je v rubriki Naval na gol (Val 202) pripravil Marko Cirman.


Coleman: Anglija ne pride v poštev

Na tem prvenstvu so močno zrasle tudi delnice selektorja Chrisa Colemana. Angleški mediji ga že sprašujejo, ali bi bil pripravljen prevzeti angleško reprezentanco. "Niti pomišljam ne o tem. Sem Valižan po dolgem in počez. Res je, da želim v tujino in da bi rad vodil ekipo, ki igra v Ligi prvakov, ampak druge reprezentance nikoli ne bi prevzel. V poštev pride samo Wales," je povedal Coleman, ki je sicer že pred EP-jem za dve leti podaljšal pogodbo z Walesom.

V polfinale brez zmage po 90 minutah
Portugalci bodo že četrtič na zadnjih petih EP-jih igrali v polfinalu, pri čemer jim je le leta 2004 uspel preboj v finale, v katerem so jih premagali Grki. Težava Portugalske je, da težko zmaguje, a hkrati tudi težko izgublja. Odkar je Fernando Santos pred kvalifikacijami za letošnje evropsko prvenstvo prevzel reprezentanco, ta na 12 tekmah (brez upoštevanja prijateljskih tekem) ne pozna poraza. Na vseh petih tekmah letošnjega prvenstva je Portugalska po 90 minutah remizirala.

Pepe v ponedeljek ni mogel trenirati
Tudi Portugalci imajo svoje težave s kartoni - kartone si je nabral obrambni vezist William Carvalho, ki naj bi ga zamenjal Danilo. Tukaj so se poškodbe: Raphael Guerreiro je moral izpustiti četrtfinale, a ga je s predstavo na levem boku obrambe v vsakem primeru izrinil Eliseu. Steber obrambe Pepe v ponedeljek zaradi težav s stegensko mišico ni treniral, kar je sprožilo preplah med portugalskimi mediji, a so nato prišle informacije, da bo kontroverzni branilec v vsakem primeru zaigral v prvi postavi.

Ronaldo in Lyon: lep učinek na zadnjih dveh tekmah
Dvoboj bo v Lyonu, kjer je Ronaldo na zadnjih dveh tekmah uspešno tresel mreže, potem ko na štirih zaporednih tekmah (po dvakrat z Manchester Unitedom in z Realom) ni dosegel zadetka. Vse se je spremenilo novembra 2011, ko je Real z njegovima zadetkoma z 2:0 premagal Lyon, dvakrat pa je zadel v polno tudi na tem EP-ju, ko je Portugalska z Madžarsko v Lyonu igrala 3:3.

Reprezentanci Portugalske in Walesa sta v zgodovini odigrali le tri prijateljska srečanja, pri čemer je Portugalska zmagala dvakrat, Wales pa enkrat. Na zadnjem srečanju, junija 2000, je bila Portugalska z Luisom Figom boljša s 3:0.

EP v nogometu, polfinale, Lyon, sreda ob 21.00
PORTUGALSKA - WALES
Verjetni postavi:
Portugalska: Rui Patricio, Cedric, Pepe, Jose Fonte, Guerreiro, Danilo Pereira, Joao Mario, Renato Sanches, Joao Moutinho, Nani, Ronaldo.
Wales: Hennessey, Chester, A. Williams, J. Collins, Gunter, N. Taylor, Allen, King, Ledley, Bale, Robson Kanu.
Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)