Saj ne more biti res, Wales je v polfinalu! A povsem zasluženo, potem ko je v četrtfinalu s 3:1 izločil Belgijo. Foto: Reuters
Saj ne more biti res, Wales je v polfinalu! A povsem zasluženo, potem ko je v četrtfinalu s 3:1 izločil Belgijo. Foto: Reuters
Wales z izjemo Garretha Bala nima zvezdnikov, toda krasita ga ekipni duh in velika borbenost. Foto: Reuters

Wales je v večeru, ki bo navijačem za vedno ostal v spominu, v Lillu (15 km od belgijske meje) s 3:1 premagal Belgijo in se prebil v polfinale evropskega nogometnega prvenstva v Franciji. Zasluženo in prepričljivo. Pred turnirjem so stavnice za naslov Walesa ponujale kvoto 80, pred četrtfinalom 25, zdaj pa je kvota padla pod deset. Poleg Islandije je Wales največje presenečenje turnirja, naslednja ovira pa Portugalska.

Belgijci naredili preveč napak
Belgijski načrt je deloval le prvo polovico prvega polčasa, potem je zmanjkalo idej. Poznala se je tudi odsotnost branilcev Jana Vertonghna in Thomasa Vermaelena. Preveč je bilo napak, in če je Belgija prej na treh tekmah zaklenila vrata, je tokrat dobila kar tri zadetke. Reprezentanca izjemnih posameznikov na pomembnem tekmovanju spet ni dosegla tistega, kar bi lahko.

Večer, o kakršnem lahko le sanjaš
Wales je prvič v zgodovini v polfinalu velikega turnirja. Leta 1958 je na svetovnem prvenstvu prišel do četrtfinala, ko ga je ustavila Brazilija (z zadetkom najstnika Peleja). Selektor Chris Coleman je s taktiko deklasiral belgijskega kolega Marca Wilmotsa: "Bila so tudi obdobja, ko smo imeli posest, ko pa se je bilo treba braniti, smo se branili kot vojaki. Fantje so bili izjemni. O takšnem večeru lahko samo sanjaš. Pred štirimi leti smo bili na dnu, z željo in trdim delom nam je uspelo."

Williams: Vrhunec moje kariere!
Kapetan Ashley Williams, član Swanseja, ki je v 30. minuti izenačil, je zmago opisal kot največjo v njegovi karieri: "Nismo še dojeli, kaj nam je uspelo. Ponosni smo, bila je izjemna noč, in to je vrhunec moje kariere. Igrali smo dober nogomet in si zaslužili zmago," Po desetih minutah drugega polčasa je za potezo tekme poskrbel Hal Robson-Kanu: "Bilo je naravnost fantastično. Po prejetem zadetku smo se hitro pobrali in se že do polčasa vrnili v igro. V drugem polčasu smo nadaljevali tako, kot znamo, in poželi sadove trdega dela."

Robson-Kanu osmešil belgijske branilce
Na tekmi, ki jo je odlično sodil Damir Skomina (mimogrede, pokazal je šest rumenih kartonov, toliko kot prej na vseh treh tekmah), je bil Robson-Kanu izbran za najboljšega igralca. Njegov gol je bil izjemen: obrnil se je v slogu Johanna Cruyffa, osmešil tri belgijske branilce in hladnokrvno matiral Thibauta Courtoisa."Ko je v takšni formi, lahko dela, kar hoče. Fizično je tako močan, da je mora branilcev. Navdušen sem, da je zadel, EP 2016 bi zaradi poškodbe skoraj izpustil," je povedal Coleman.

Visok davek zmage nad Belgijo
Mediji so v Walesu evforični, govorijo o nogometni fantaziji, vse igralce naslavljajo s heroji, pri ocenah (od ena do 10) so vsi dobili 11. Tudi v polfinalu (v sredo v Lyonu) proti Portugalski Wales seveda ne bo favorit, težava je tudi, da bosta Ben Davies in Aaron Ramsey (najboljši podajalec letošnjega EP-ja) zaradi drugega rumenega kartona počivala. Poslastica bo dvoboj Realovih zvezdnikov Garetha Bala in Cristiana Ronalda.