Darijo Srna je v nedeljo odigral izjemno tekmo vedoč, da je oče na smrtni postelji. Po tekmi je prejel žalostno novico iz Metkovića, kamor je nato nemudoma odletel na očetov pogreb. Foto: AP
Darijo Srna je v nedeljo odigral izjemno tekmo vedoč, da je oče na smrtni postelji. Po tekmi je prejel žalostno novico iz Metkovića, kamor je nato nemudoma odletel na očetov pogreb. Foto: AP
selektor Ante Čačić in kapetan Darijo Srna (Hrvaška)
34-letni Darijo Srna z rekordnimi 131 nastopi za Hrvaško je dejansko desna roka selektorja Anteja Čačića. A očetova zgodba je bila tudi za večino Hrvatov dolgo skrivnost, saj Uzeir ni pozabil težav ob nezaupanju do sina muslimanskega rodu, ko je leta 1999 prestopil v Hajduk Split. Foto: Reuters
kapetan Darijo Srna dviguje pokal ob zmagi Šahtarja v Pokalu Uefe leta 2009
Očetova vojna tragedija je tudi vzrok izjemnemu prispevku Darija Srne pri pomoči Donecku in celotnemu Donbasu, kjer zadnji dve leti poteka vojna. Srna je namreč član Šahtarja že od leta 2003 in kot dolgoletni kapetan "rudarjev" iz vzhoda Ukrajine je osvojil Pokal Uefa (2009), osem naslovov prvaka Ukrajine, šest pokalnih lovorik, predvsem pa je postal obraz kluba in mesta, od koder pa je Šahtar moral v izgnanstvo na zahod Ukrajine. Foto: Reuters
Darijo Srna in Luka Modrić (Hrvaška)
Darijo Srna vse gole posveča svojemu očetu Uzeirju in zlasti bratu Igorju, ki ima downow sindrom in ime katerega ima vtetovirano na prsih. Kariero je začel kot krilni vezist, nato pa je postal bočni branilec, ki je rojen za sistemu 3-5-2, zaradi česar je tudi učinkovit nogometaš: na 576 tekmah je dosegel že 56 zadetkov. Foto: EPA

je veliki motiv ikone Hrvaške in Šahtarja.

Žalostno novico iz domačega Metkovića so Dariju Srni namreč sporočili šele ob koncu nedeljske tekme Hrvaška - Turčija (1:0). Užaloščeni kapetan je ostal v Parizu, od koder je še isti dan odletel domov, saj bodo očeta Uzeira v skladu z muslimansko tradicijo pokopali že danes, v ponedeljek. Po poročanju hrvaških medijev očetova smrt ni bila nenadna, saj se je že dalj časa boril s težko boleznijo.

Odsoten bo, kolikor bo želel
Preostala hrvaška reprezentanca se je vrnila v bazo v Deauvilleu, od koder so sporočili, da lahko kapetan ostane pri družini, kolikor časa je treba, hkrati pa izrazili sožalje družini Srna. Darijo ni samo kapetan ognjenih, temveč ikona hrvaške reprezentance, za katero je zbral rekordnih 131 nastopov in prispeval kar 22 golov, na šestem velikem turnirju pa mu je 23. gol v nedeljo preprečila prečka. V primeru Srnove odsotnosti, ga bo v petek proti Češki v St. Etiennu zamenjal Šime Vrsaljko, so že napovedali v hrvaškem taboru.

Oče vojna sirota, ki je pristal v Murski Soboti
Izostanka zaradi smrti v družini Dariju Srni ne bo zameril prav nihče, saj je ravno življenjska zgodba Uzeira Srne glavni razlog, da imajo Hrvati tako izjemnega kapetana in vodjo reprezentance. Pod črto tako znova objavljamo dnevniški zapis Igorja E. Berganta iz leta 2008, ko je povzel pisanje Jonathana Wilsona o neverjetni zgodbi Uzeira Srne, vojne sirote, ki je za kratek vojni čas postal Mirko Kelenc iz Murske Sobote.


Uzeir Srna - Mirko Kelenc
Ljubitelje športa, ki jih načeloma moti vpletanje družinskih, takorekoč intimnih, podatkov v poročanje, sicer razumem, a nazadnje vsi v vsem iščemo zgodbe. Zanimive, presunljive, osupljive ... Družinske zgodbe dodobra zaznamujejo posameznike. Da Srna igra tako, kot igra, je neločljivo povezano s tem, kar je. Njegov odnos do nogometa in življenja pa je zaznamovala neverjetna življenjska zgodba njegovega očeta Uzeirja Srne, ki ga je vihra druge svetovne vojne med drugim odpihnila v sirotišnico v Murski Soboti, kjer ga je posvojila družina Kelenc. Uzeir Srna je tako postal Mirko Kelenc. A le za nekaj časa.

Zgodbo je v teh dneh uredil in objavil moj novinarski kolega Jonathan Wilson, prav tisti Jonathan Wilson, ki je avtor zanimive knjige o vzhodnoevropskem nogometu "Behind the Iron Curtain", pred dnevi pa je izdal novo ("Inverting the Pyramid"), ki govori o zgodovini nogometne taktike. Drugi dan jo berem, res je dobra.

Skratka, Wilson je zgodbo o Srni (v svojem blogu na Guardianu, objavil pa jo je tudi v Telegraphu) povzema takole:

Darijev oče Uzeir Srna se je leta 1940 rodil v vasi Gornji Stopići v vzhodni Bosni. To področje so aprila 1941 najprej pregazile nemške okupacijske sile, kmalu pa so se tu začeli brutalni spopadi med srbskimi četniki in hrvaškimi ustaši (večji del Bosne je pripadel marionetni hrvaški državi). Nekega dne so četniki vpadli v G. Stopiće in med krvoločnim divjanjem ubili mater Uzeira Srne: umrla je v goreči hiši, saj zaradi nosečnosti ni mogla zbežati. Uzeiru je življenje rešil oče, s katerim se je skupaj s starejšim bratom Safetom skril v gozdu. Naposled so se zatekli v Bosanski Šamac, kjer se je v popolni zmešnjavi malček Uzeir izgubil in se kot begunec znašel v Sarajevu. Po številnih naključjih je končal v sirotišnici v Murski Soboti, kjer ga je po nekaj mesecih posvojila družina policijskega uradnika Kelenca. Tako se je Uzeir Srna prelevil v Mirka Kelenca.

Iskanje brata - pot vodila v Mursko Soboto
Uzeirov oče in starejši brat Safet sta ostala v Bosanskem Šamcu. Iskanje izgubljenega otroka med vojno je bilo preprosto nemogoče. Oče je dobil službo v neki kavarni, kjer pa ga je zadela usoda: ubil ga je zablodeli naboj, medtem ko je stal pred hišo, v kateri je delal. Safet je ostal sam, pridružil se je partizanom in po vojni ostal v vojski. A iskanja mlajšega brata ni opustil. Nasprotno: postajal še bolj odločen. Po srečnem naključju je v Nišu, kamor je bil premeščen, srečal slovenskega častnika, ki je poznal zgodbo o malih bosanskih beguncih, ki so prišli v sirotišnico v Murski Soboti.

Mimogrede, in to nima zveze s Srno: v Nišu je zrasel Dragan Holcer (Holzer), poznejši zvezdnik Hajduka, rojen ob koncu vojne v taborišču v Zwieslu na Bavarskem. Njegov slovenski oče je še pred njegovim rojstvom padel v partizanih, mati, sicer italijanskega rodu, pa je bila iz Niša, zato je po vojni Holcer živel tam.

Torej, ko je Safet Srna izvedel, da bi bil njegov brat lahko v Sloveniji, se je odpravil tja (k nam torej), kjer ga je po nekajtedenskem iskanju našel. Bil je odločen in kljub prepričevanju Kelenčevih, da bo Uzeirju/Mirku v Sloveniji bolje, brata vzel s seboj. Mirko Kelenc je tako spet postal Uzeir Srna.

Ustalil se je v Metkoviču
Mladost je preživel v revščini v Bosanskem Šamcu, kjer je od takrat živel. Prav zaradi lakote se je izučil za peka, a službe ni dobil. Preselil se je k sorodnikom v Sarajevo, opravljal vse mogoče službe in začel igrati nogomet – kot vratar. Poskusil je pri NK-ju Sarajevu, pozneje odšel v Beograd, se vrnil v Bosno, vstopil v vojsko in pristal v Busovači.

Da je naposled pristal v Metkoviću, kjer se je pozneje rodil Darijo, je prav tako splet naključij. Uzeir Srna je kot vratar Jedinstva iz Busovače navdušil skavte zeniškega Čelika. Bil je posojen različnim klubom, kot rezervni vratar pa je nekega dne s Čelikom odpotoval na prijateljsko tekmo v Metković z Neretvo. Ker se je (edini) vratar Neretve tik pred tekmo poškodoval, so Uzeirja Srno prosili, da zaigra za Neretvo. Branil je tako dobro, da so ga v Metkoviću želeli obdržati. Srna se je strinjal in ostal tam. V Metkoviću se je za nekaj časa ustalil, poročil, dobil prvega sina – Renata, in znova odšel – v Francijo, kjer je delal in igral štiri leta.

Po vnovični vrnitvi v Metković se je poročil drugič, dobil še dva sina – Igorja in Darija - ter delal kot voznik tovornjaka in na koncu postal trener mladincev Neretve, kjer se je začel prebijati mali Darijo.

Uresničena nogometna pravljica
Nadaljevanje je uresničena nogometna pravljica: nadarjenost Darija Srne so opazili v največjih hrvaških klubih, a oče Uzeir je bil previden. Mnogi klubi so želeli privabiti sina, a hkrati od družine pod mizo zahtevali denar. Darijo Srna je potem pristal v Hajduku, saj je bil tedanji trener Ivan Gudelj najbolj odločen in – pošten.

Darijo Srna zdaj blesti v hrvaški reprezentanci in Šahtjorju, Uzeir pa še vedno živi v malem stanovanju v Metkoviću. Sin je očetu v zahvalo podaril avtomobila znamke BMW in Mercedes, a jih Uzeir ne mara. Rajši je sam na noge postavil pekarno. "Dariju svetujem, naj rajši varčuje," pravi Uzeir, ki pa je bolj od vsega vesel, da je sin rodnemu mestu podaril igrišče iz umetne trave.

Dariju Srni oče in družina po lastnih besedah pomenita vse. Največje zadovoljstvo mu je prav to, da lahko oče vsaj na stara leta živi mirno življenje. Brezskrbno ni, saj mora skrbeti za sina Igorja, ki ima downov sindrom. Tudi zato Darijo Srna vsak gol posveti svojemu bratu, čigar ime ima vtetovirano na prsih. To je veljalo tudi za mariborskega, pa četudi je bil dosežen z enajstih metrov.

Niko Kranjčar, ki si v hrvaški reprezentanci s Srno navadno deli sobo, je svojega kolega označil za najbolj podcenjenega evropskega nogometaša. To morda drži. A ne poznam igralca, ki bi igral z večjim žarom in – zadovoljstvom. Predvsem pa: veljave človeka nikakor ni mogoče izraziti z denarjem.

Igor E. Bergant